Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Mükemmel tetikçi

Filme adını veren karakter Hanna, Finlandiya ormanlarında babası Erik tarafından küçük yaştan itibaren mükemmel ve acımasız bir suikastçı olması için yetiştirilirmiştir. “Uyum sağla ya da öl” mottosuyla büyüyen ve 16 yaşında eğitimini tamamlayan Hanna, Erik’e hazır olduğunu söyleyince CIA’in sert ajanlarından Marissa’ya haber gönderilir. Bu noktadan sonra komployu oluşturan kartların tek tek açıldığı bir ülkeden diğerine uzanan bir kovalamaca başlar.
İngiliz yönetmen Joe Wright’ın kariyeri iki edebiyat uyarlaması sayesinde takdir görerek başladı. “Aşk ve Gurur” ve “Kefaret” ile parlayan Wright, “Hanna” ile yönetmenlikteki iddiasını sürdürüyor.
Wright’ın “Hanna”da tam bir yönetmenlik gösterisi yaptığı söylenebilir. Wright’ın dinamik yönetimi, Marissa başta olmak üzere karikatürize edilmiş yan karakterlerin zayıflığını ve masal havası ile çocuk suikastçı aksiyonu arasında gidip gelen senaryo açıklarını kapıyor. Filmin sizi içine çeken heyecanından kurtulup filmle aranıza mesafe koyduğunuzda “Hanna”nın masal soslu bir büyüme öyküsü mü yoksa bir suikastçı aksiyonu mu olduğuna karar veremiyorsunuz. The Chemical Brothers’ın müthiş film müziği çalışması ve
13 yaşındayken Oscar adayı olan Saoirse Ronan’ın oyunculuğu da Wright’ın yönetmenliği gibi takdiri fazlasıyla hak ediyor.

“Hanna”
Yön.: Joe Wright
Oyn.: Saoirse Ronan (Hanna), Eric Bana (Erik), Cate Blanchett (Marissa)
Sen.: Seth Lochhead, David Farr Gör.: Alwin H. Kuchler Müz.: The Chemical Brothers (Tom Rowlands, Ed Simons)



“Geceler Bizim”
Almanya’dan kadın vampirler
Dennis Gansel’in yönettiği Alman yapımı “Geceler Bizim / Wir Sind Die Nacht”, Lena adlı bir genç kızın bir gece kulübünde karşılaştığı vampir Louise tarafından ısırılıp, kadınlardan oluşan bir vampir çetesine dahil olmasıyla gelişen olayları konu alıyor. Filmde başrolleri Karoline Herfurth, Nina Hoss, Jennifer Ulrich ve Anna Fischer paylaşıyor.


“Adalet Oyunu”
Cezayı kendisi kesiyor
Adalet Oyunu” klasikleşmiş bir temayla yola çıkan bir intikam filmi. Emekli bir ağır ceza hakimi olan Sezgin’in (Erol Keskin) adalete olan inancı sarsılır. Çünkü kızının katili olduğuna inandığı damadı (Mustafa Uğurlu), yargılandığı davada beraat eder. Bunun üzerine Sezgin, kendi adaletini kendisi uygulamaya karar verir. Film, Mahur Özmen ile Ali Özuyar’ın ilk yönetmenlik denemesi.


“Tuzak”
Enkazın içinde hafıza kaybı
Yönetmenliğini Michael Greenspan’in üstlendiği “Tuzak / Wrecked”, oyunculuk yükünün tamamını Oscar ödüllü aktör Adrien Brody’nin üstlendiği bir gerilim filmi.
Filmin kahramanı gözlerini açtığında kendisini bir araba kazası enkazının içinde bulur. Geçmişine ve kimliğine dair hiçbir şey hatırlamamaktadır. Filmde Brody’nin performansı çok başarılı bulundu.

“Ömrümüzden Bir Sene”
Tek kelimeyle başyapıt
Mutlu çift Tom ve Gerri’nin etrafındaki mutsuz insanları konu alan “Ömrümüzden Bir Sene / Another Year” her diyalogu, her planıyla mükemmel kelimesini hak eden bir başyapıt. Karakter dramı üstadı Mike Leigh, geçen yıl Cannes’da Altın Palmiye için yarışan filmi ile ustalığının doruğunda.
Leigh’in mutluluk ve mutsuzluk; topluma uyum sağlamak ve sağlayamamakla ilgili söyledikleri ve gözlemleri, sinemanın bir kaçış aracı olarak sıklıkla karşımıza çıkardığı pembe dünyayı yıkıyor. Ama Leigh’in mahareti sadece bunu usulca yıkmasında değil, yerine neyi inşa edebileceğimizi göstermesinde saklı.

Haberin Devamı

“Kung Fu Panda 2”
Silah icat oldu mertlik bozuldu
2008 yapımı “Kung Fu Panda”nın devam filmi “Kung Fu Panda 2”, devam filmlerinin ilk filmin gerisinde kalması kuralını bozan bir istisna. Filmin yönetmenliğini ilk filmde özel efektler üzerinde çalışan Jennifer Yuh Nelson üstleniyor.
İlk filmde ejderha savaşçısı olmayı başaran kahramanız Po, bu kez arkadaşlarıyla birlikte Lord Shen’i yenmeye çalışıyor. Amansız bir silah geliştiren Shen, bu silahla kung fu ustalarını harcıyor. Onun Çin’i ele geçirmesini engellemek ise Po ve arkadaşlarına düşüyor.
Sanayi-geleneksel değerler çatışması gibi klasik bir temayla, Po’nun geçmişini öğrenme hikayesinin birleştiği film, karakterleri, enfes arka planları ve başarılı 3D uygulamasıyla dört başı mamur bir animasyon. Filmin Türkçe seslendirme kadrosunda aralarında Okan Yalabık (Po), Aydoğan Temel (Lord Shen) ve Altan Erkekli’nin de (Usta Turna) bulunduğu isimler yer alıyor.