Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Defalarca sinemaya ve televizyona aktarılan Zeus’un yarı insan yarı tanrı oğlu Herkül
bu kez karşımıza paralı bir asker olarak çıkıyor

Paralı asker Herkül

Babası Zeus’tan tanrısal güçler, insan annesinden ise maneviyat edinmiş Herkül, sinemanın ve televizyonun en sevdiği kahramanlardan. Steve Moore’un “Hercules: The Thracian Wars” adlı grafik romanından uyarlanan yeni uyarlama “Herkül: Özgürlük Savaşçısı / Hercules” filminde ise onu paralı bir asker olarak izliyoruz. 12 zorlu görevi yerine getiren Herkül ve tecrübeli savaşçılardan oluşan ekibi, Trakya’da bir kral tarafından kiralanıyor. Herkül bu son görevden sonra “Paramı alayım da Karadeniz sahilinde sessiz bir yere yerleşeyim” diye düşünüyor.
Ama görevi ilerledikçe kararını sorgulamak zorunda kalıyor.
Filmin yönetmeni “X-Men” üçlemesinin eleştirilen üçüncü filmi “X-Men: Son Direniş”ten (2006) hatırlanabilecek Brett Ratner. Yönetmen, Herkül rolüne The Rock lakaplı Dwayne Johnson’ı yerleştiriyor. Ona yardımcı rollerde eşlik eden kadroda ise hak ettiği yere bir türlü erişemeyen aktör Rufus Sewell, Spartalı bir savaşçı olarak dikkat çekici. Herkül’ü tutan kral ise müthiş aktör John Hurt tarafından canlandırılıyor. Bütün bu önemli isimlere rağmen karşımızdaki film diğer Herkül uyarlamalarından sıyrılacak nitelikte değil. 3D seçeneğiyle gösterime girecek film bu alanda da ona özellik katacak bir seviyede değil.

Hatırlanmayacak bir deneme
Vasat senaryo alışıldık hikayeye bazı sürprizler eklerken; bunlar savaş sahnelerinin sıradanlığında ve alışıldık kahraman olma mitlerinin ezberlerinde kaynayıp gidiyor. Film, son yıllarda büyük bütçeli ve yaz aylarında gösterime giren ticari filmlerde fiyasko üstüne fiyasko yaşayan büyük stüdyoların hatırlanmayacak diğer bir denemesi.
Bir endüstri notu olarak ekleyelim... Geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden grafik romanın yaratıcısı Steve Moore’un anlaşmasının maddi şartlarının yerine getirilmediğini, buna rağmen filmin reklamında isminin kullanıldığını muhalif efsane Alan Moore’un açıklamalarından okumak mümkün.

Haberin Devamı

“Herkül: Özgürlük Savaşçısı / Hercules”
Yön.: Brett Ratner Oyn.: Dwayne Johnson (Herkül), Ian McShane (Amphiaraus), John Hurt (Lord Cotys), Rufus Sewell (Autolycus), Aksel Hennie (Tydeus)
Sen.: Ryan Condal, Evan Spiliotopoulos, Steve Moore
Gör.: Dante Spinotti
Müz.: Fernando Velazquez

Haberin Devamı

Korku seansı

* Bu hafta gösterime giren filmlerden dördü korku filmi. Bunlardan yerli olan Özkan Çelik’in yönettiği “Muska”. Başrollerini Sezgin Erdemir ve Tanju Tuncel’in paylaştığı film, taşındığı evde dehşet yaşayan bir adamı anlatıyor.
* Ajmal Zaheer Ahmad’ın yönettiği Amerikan yapımı “Cin / Jinn”, bir aileye musallat olan eski bir lanetle ilgili. Filmde başrollerde Serinda Swan,
Ray Park ve Sibylla Deen var.
* Başrollerini yükselen isimlerden Alice Englert ile Iain De Caestecker’ın paylaştığı “Korku Yolu / In Fear”, İngiltere yapımı bir korku. Bir müzik festivaline giden genç bir çift, orman yollarında kayboluyor ve karşılarına çıkan bir otostopçunun yaşadıkları tuhaflıklarla bağlantısı olduğu ortaya çıkıyor. Jeremy Lovering’in yönettiği filmin aldığı eleştiriler filmin korku sevenleri memnun edeceğine işaret ediyor.
* Fransa yapımı korku “Dehşet Kasabası Aux yeux des vivants”, kapalı bir lunaparka giden üç arkadaşın yaşadıkları korkunç olaylarla ilgili. Julien Maury ve Alexandre Bustillo’nun yönettiği filmde Chloe Coulloud, Lannick Gautry ve Francis Renaud rol alıyor.
* Bu kadar korkunun yanında korku türünün parodisini izlemek isteyenler Michael Tiddes’ın yönettiği “Anormal Aktivite 2 / A Haunted House 2” filmini seçebilir. Serinin ilk filmi bir yıl önce karşımıza çıkmıştı.

Haberin Devamı

Diğerleri...
Çocuklar için animasyon “Zamanda Yolculuk / Saving Santa”, 3D seçeneğiyle de gösterime girerken, İngiliz romantik komedisi “İtalya Tatili / Walking on Sunshine” da tercih edilebilecek diğer bir seçenek.

Suudi Arabistan’da çekilen ilk uzun metrajlı film

İlklerin filmi “Vecide”: Tamamı Suudi Arabistan’da çekilen ilk uzun metrajlı film, yönetmeni Haifaa al-Mansour ülkesinde uzun metrajlı bir film yöneten ilk kadın... Üstelik anlattığı hikaye de bu ilkler kadar önemli. Kadınların toplumdaki yerine isyan eden bir kız çocuğu Vecide. Her şeyden çok bir bisiklet istiyor. Okulda düzenlenen Kuran okuma yarışmasının ödülünün bisiklet almasına yeteceğini öğrenince hazırlanmaya başlıyor. Vecide’nin hikayesiyle yönetmeninki çok örtüşüyor ve
bu azim hikayesi ilgiyi sonuna kadar hak ediyor.

DVD

HAFTANIN YENİSİ

“RÜZGAR YÜKSELİYOR /
THE WIND RISES”
Animasyon sinemasının
dev ismi Hayao Miyazaki’nin emeklilik filmi olarak tanınan yapım, ustanın emekliliği ertelemesiyle son filmi unvanından kurtuldu. Son olmamasının rahatlığıyla izlenebilecek bir film. Konu alınan kişi ise en büyük tutkusu uçaklar olan bir mühendis.