Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Fırtınalı Hayatlar” ünlü editör Max Perkins’in yazar Thomas Wolfe’u keşfetme süreci üzerinden ikilinin baba-oğul ilişkisi kurmasına odaklanıyor

Parlak editöre saygı duruşu...

Edebiyat dünyasının en ünlü editörlerinden Max Perkins’in hikâyesi, “Fırtınalı Hayatlar / Genius”ın ana konusu. 1920’lerde Ernest Hemingway ve F. Scott Fitzgerald’ı keşfeden Perkins, dâhi yazarların edebiyatına yaptığı katkıyla tanınıyor. Ancak “Fırtınalı Hayatlar”ın ilgi odağı, Perkins’in genel kariyeri değil, çok uzun yazdığı ve elbette yazdıklarındaki cevher keşfedilmediği için her kapıdan çevrilen Thomas Wolfe’a inanıp, onun romanlarını basmayı kabul etmesi ve üzerilerinde yaptığı değerli değişikliklerin edebiyata büyük bir yazar kazandırması.

Haberin Devamı

Filmde Colin Firth tarafından ağırkanlılıkla canlandırılan Perkins ve Jude Law’un oynadığı tam tersi deli dolu gürültücü bir tip olan Thomas Wolfe arasındaki tek ilişki editör ve yazar ilişkisi değil. Bu ikili profesyonel ilişkilerini aşıp bir tür baba-oğul bağı kuruyorlar.

Film sinemanın bir türlü hakkını teslim etmediği bir meslek olan editörlere sunduğu saygıyla ve işlediği büyük Amerikan edebiyatı döneminin Hemingway ve Fitzgerald gibi renkli simalarına yer vermesiyle bir cazibeye sahip. Aynı Woody Allen’ın “Midnight in Paris”inde olduğu gibi 1920’lerin kültür ortamının, hikaye ister Paris’te ister New York’ta geçsin, her zaman ilgi çekici bir yönü var. Ancak ünlü İngiliz tiyatro yönetmeni Michael Grandage’ın yönetmen koltuğundaki performansı izleyiciye bu kağıt üzerinde fark edilen avantajların ötesinde bir katkı sağlamıyor. Bu yıl Berlin Film Festivali’nde ana yarışmada yer alan “Fırtınalı Hayatlar”, bir televizyon filminin düzlüğünü andırıyor.

“Fırtınalı Hayatlar / Genius”

Yön.: Michael Grandage
Oyn.: Jude Law (Thomas Wolfe), Colin Firth (Max Perkins), Dominic West (Ernest Hemingway), Vanessa Kirby (Zelda Fitzgerald), Nicole Kidman (Aline Bernstein), Guy Pearce (F. Scott Fitzgerald)
Sen.: John Logan (A. Scott Berg’in kitabından uyarlama)

Gör.: Ben Davis

Müz.: Adam Cork

Müzik meraklılarına

Haberin Devamı

“Çölde Kutup Ayısı” ve “Kırık Çember”in Belçikalı yönetmeni Felix van Groeningen, yeni filmi “Belgica”da bir müzik kulübüne odaklanıyor. Film, aynı adı taşıyan kulübü işleten iki erkek kardeşin etrafında dönüyor. Önce Belgica’nın başarısıyla heyecan duyan kardeşler, zamanla başarısızlığın da etkisiyle çatışma yaşamaya başlıyor. Film, Soulwax’in müthiş film müzikleriyle memnun ediyor. Groeningen bir kez daha Avrupa’nın her çektiği izlenmeyi hak eden sinemacılarından olduğunu gösteriyor.

Devam filmlerinin zamanı

Bu hafta iki filmin devamları geliyor: “Korku Seansı 2” ve “Sihirbazlar Çetesi 2”. Eski usul korku filmi sevenlere hitap eden “Korku Seansı 2”, ilkinin gerisinde kalsa da korkutma konusunda üzerine düşeni yapan bir devam filmi sunuyor. Öncülünde olduğu gibi yönetmen koltuğunda korku türünün en önemli isimlerinden birine dönüşen James Wan var. İlk filmin çifti Ed ve Lorraine Warren, bu kez İngiltere’de bir vakayı çözmeye gayret ediyorlar. “Sihirbazlar Çetesi 2”de ise dört sihirbaz bir kez daha sihir ve popülerliklerini kullanarak suçluları ifşa etme amacını taşıyorlar. Film illüzyondan illüzyona atlarken izleyicinin ilgisini ayakta tutsa da aynı ilki gibi çok akılda kalıcı bir ticari sinema örneği değil.

Haberin Devamı

Haftanın diğerleri

- Haftanın iki yerli filminden biri Mete Sözer’in yönettiği, başrollerinde Engin Altan Düzyatan, Cem Davran ve İlyas Salman’ın yer aldığı “Ve Panayır Köyden Gider”. Film, bir yabancının köye gelmesinden sonra yaşanan olayları konu alıyor. Diğer yerli filmse Şeyda Şen’in imzasını taşıyan, bir kadının karanlık güçlerin etkisi altına girmesini konu alan “Sekerat: Son”.

- R. Balki’nin yönettiği Bollywood filmi “Kim Kadın Kim Koca / Ki and Ka” romantik bir ilişkiyi merkeze alıyor. Aksiyon “Özel Kargo / Precious Cargo”nun başrolünde Bruce Willis ve Mark-Paul Gosselaar bulunuyor. Film çok olumsuz eleştiriler aldı. Walt Disney’in animasyonu “Zootropolis: Hayvanlar Şehri / Zootopia”, hayvanların yaşadığı bir metropolde geçiyor, tavşan polis ve tilki dolandırıcının işbirliği yapmasını anlatıyor. Türkçe seslendirme kadrosunda Cem Yılmaz’ın da yer aldığı film, gösterildiği ülkelerde gişe başarısı yakaladı.

DVD-HAFTANIN YENİSİ

“MİNYONLAR”

Çok sevilen animasyonu sinemalarda kaçıranlar bu fenomeni ev sinemasında yakalayabilir.