Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçen hafta vizyona giren kadın karakter ağırlıklı komedi “Nedimeler”in ardından “Kötü Öğretmen”de de kadın ana karakter etrafında dönen bir komedi izliyoruz.
Cameron Diaz’ın canlandırdığı Elizabeth, ‘kötü bir öğretmen’. Çocukları eğitme anlayışı, onlar herhangi bir DVD izlerken masasında kafayı çekip uyuklamak. En büyük ideali ise ona bakacak zengin bir koca bulmak. Derken, okula yeni gelen aileden zengin öğretmen Scott’ı gözüne kestiriyor. Ancak rahatsız edici derecede sempatik ve hırslı öğretmen Amy de Scott’ın peşinde. İdeal kocalarla arasındaki engeli, göğüslerine silikon taktırarak aşabileceğine inanan Elizabeth ameliyat için para biriktirmeye başlıyor.
Hikayenin akışını Elizabeth’in silikon parası biriktirme hedefi belirliyor. Müthiş parodi filmi “Walk Hard: The Dewey Cox Story”den hatırlanabilecek yönetmen Jake Kasdan’ın elindeki senaryonun hiç de zarif olmayan bir espri anlayışı var. Gene Stupnitsky ile Lee Eisenberg’in yazdığı senaryo, politik doğruculukla da hiç ilgilenmiyor.
Politik doğruculukla ilgilenmiyor
Lucy Punch’un ‘sevimli’ öğretmeni, Justin Timberlake’in tuhaf karakteri gibi yan karakterler filmin elini güçlendiriyor. Cameron Diaz da komedide uzman ender Hollywood yıldızlarından biri. Ancak bu bilinçli olarak kaba bırakılmış metinde, elinden pek bir şey gelmiyor.
Senaristler Elizabeth’in de dahil olduğu antikahraman kategorisinin korkunç bir insan portresi çizmekten fazlasını gerektirdiğini unutmuş görünüyor. Yetişkinlere yönelik bir komedi olan “Kötü Öğretmen”, izlerken eğlendirme ihtimali olan ancak sonrasında hatırlanmayacak bir film.

Silikon parası peşindeki öğretmen

Cameron Diaz yetişkinlere yönelik bir komedi
olan “Kötü Öğretmen’de oynuyor.


“Kötü Öğretmen / Bad Teacher”
Yön.: Jake Kasdan
Oyn.: Cameron Diaz (Elizabeth Halsey), Lucy Punch (Amy Squirrel), Jason Segel (Russell Gettis), Justin Timberlake (Scott Delacorte),
Phyllis Smith(Lynn Davies)
Sen.: Gene Stupnitsky,
Lee Eisenberg Gör: Alar Kivilo
Müz.: Michael Andrews

“Son Durak 5”

Azrail’in yeni listesi


James Cameron’ın gişe rekortmeni filmi “Avatar”ın yardımcı yönetmen ekibinden Steven Quale’nin yönettiği “Son Durak 5 / Final Destination 5”te serinin diğer filmlerinde olduğu gibi Azrail’in listesine giren gençler var. İş arkadaşlarıyla otobüste yolculuk eden Sam (Nicholas D’Agosto), bir köprünün çökmesi sonucu öleceklerini görür. Bir grup insan onun sayesinde bu korkunç kazadan kurtulur. Ancak ölümü atlatmak o kadar kolay değildir.
Detaylı ölüm sahneleri, mizah ve kaderci anlayışıyla bilinen “Son Durak” serisinin yeni filmi eleştirmenler tarafından beğenildi. Filmin en çok övgü toplayan özelliği 3D çalışmasındaki teknik başarı.

Haberin Devamı



Silikon parası peşindeki öğretmen


“Saç”

Haberin Devamı

Festivalin ödüllü yapımı

Türkiye sinemasının önemli yönetmenlerinden Tayfun Pirselimoğlu’nun yönettiği “Saç”, vizyona girmeden önce ulusal ve uluslararası festivallerde adını duyurdu. Dünya prömiyerini Locarno Film Festivali’nde yapan film, bu yılki İstanbul Film Festivali’nin ulusal yarışmasından En İyi Film ve
En İyi Yönetmen ödülleriyle döndü.
“Saç”, Tarlabaşı’nda perukçuluk yapan Hamdi’nin (Ayberk Pekcan) hikayesini anlatıyor. Kanser olan Hamdi, dükkanına saçını satmak için gelen Meryem’e (Nazan Kesal) saplantıyla bağlanır. Onu takip etmeye başlar.
Pirselimoğlu’nun önceki filmleri “Rıza” ve “Pus” gibi İstanbul’un kenar mahallelerinde geçen “Saç”, ağırbaşlı ve başarılı anlatımıyla bu yılın ilgiyi en çok hak eden filmlerinden biri.


Silikon parası peşindeki öğretmen


“Bir Tutam Cennet”

Kanser sayesinde aşkı öğreniyor


Nicole Kassell’in yönettiği “Bir Tutam Cennet / A Little Bit Of Heaven”ın ana karakteri Marley (Kate Hudson), “Sex and the City”den beri karşımıza çıkan bir tipleme olan şehirli, cinselliğini özgürce yaşayan, işinde başarılı, hırslı ve güzel bir kadın. Erkeklerle uzun süreli bir ilişkiye yanaşmayan Marley aniden kanser olduğunu öğreniyor. Onu tedavi eden ağırbaşlı doktor Julian Goldstein (Gael GarcÌa Bernal) ile Marley arasında bir aşk doğuyor. Tedaviye cevap vermeyen Marley, hayatındaki önceliklerini gözden geçiriyor.
Hollywood son dönemde aslında kendi yarattığı bir tipleme olan Marley benzerlerine savaş açmış gibi. Bu bağımsız kadınları başgöz etmek için yanıp tutuşuyor, böylece ruh eşini bulup aile kurma vurgusu daha da güçleniyor. “Bir Tutam Cennet” de bu fenomenin yeni bir örneği. Ancak çift arasındaki aşkı inandırıcı kılmayı bile başaramıyor. Dünya sinemasının sevilen yapımlarının aktörü Bernal’in son derece eğreti durduğu film, ne romantizmi ne de hastalığın dramını tam anlamıyla verebiliyor.

Silikon parası peşindeki öğretmen


“Merdiven Altı”

İstanbul’un yeraltı dünyası

Geçtiğimiz sezon “Joenjoy” adlı filmini izlediğimiz Nur Akalın’ın ikinci uzun metrajlı filmi “Merdiven Altı”nda askere gönderilmekten korkan Sinan’ın İstanbul’un yer
altı dünyasında yaptığı yolculuk anlatılıyor. Filmde aralarında Kaan Yılmaz, Deha Özer Şenay ve
Ferit Kaya’nın da bulunduğu isimler rol alıyor.