Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ben Affleck’in yönetip başrolünde yer aldığı ‘Argo/Operasyon: Argo’, 1979’da İran İslam Devrimi sırasında yaşanan bir rehine krizine odaklanıyor. Militanların Tahran’daki ABD Büyükelçiliği’nde rehin aldığı insanlarından altısının Kanada Elçiliği’ne sığınmasını üzerinden ilerleyen filmin oyuncu kadrosunda Affleck’in yanı sıra Alan Arkin, Bryan Cranston ve John Goodman var. ‘Operasyon: Argo’dan yola çıkıp, diğer ‘rehine’ durumlarına göz attık

KÖPEKLERiN GÜNÜ- DOG DAY AFTERNOON (1975)

Rehine denince ilk aklan gelen banka soygunu elbette. Usta yönetmen Sidney Lumet’nin imzasını taşıyan bu 70’ler klasiği de bir banka soygunu sırasında yaşanan rehine krizini konu alıyor. Gencecik Al Pacino, filmde banka soygununa kalkışan ve ortağıyla birlikte her şeyi eline yüzüne bulaştıran Sonny’de kariyerinin en iyi performanslarından birini sergiliyor. İşler ters gidince, soyguncular etrafı polisle sarılmış bankadan çıkabilmek için çalışanları rehin alıyor. Film, hem çekildiği dönemin ruhunu yansıtması hem her an ayakta tuttuğu gerilimle eskimeyen bir yapım.

Haberin Devamı

iÇERiDEKi ADAM-INSIDE?MAN (2006)

‘Dog Day Afternoon’un Sonny’si ne kadar acemiyse ‘Inside Man’de Clive Owen’ın canlandırdığı Dalton Russell o kadar profesyonel. Yönetmen Spike Lee’nin alışıldık tarzının bir hayli dışına çıktığı ‘Inside Man’, mükemmel soygun planı filmi. Russell’ın başını çektiği soyguncular, polisleri, banka çalışanlarını ve patronlarını parmaklarında oynatırken, rehin aldıkları insanlar da soyguncuların emirlerini uygulamaktan başka şansı olmayan kurbanlardı.

ÖLÜMCÜL OYUNLAR-FUUNY GAMES (2007)

Dünya sinemasının yaşayan en büyük yönetmenlerinden Michael Haneke, zengin bir Alman ailenin üyelerinin göl kenarındaki evlerine zorla girip, onları rehin alıp ve işkence denilebilecek ‘ölümcül oyunlar’ oynayan beyaz giysili iki gencin hikayesini anlatıyordu. Haneke’nin filmdeki amacı, şiddet izlemeyi alışkanlık ve zevk haline getiren izleyiciye, zorlayıcı bir şiddet tasviriyle rahatsızlık vermekti. Bunu sonuna kadar başaran Haneke, ticari sinemanın hem izleyici hem yapım tarafındaki alışkanlıklarını eleştiriyordu. Aynı zamanda medyanın öne çıkardığı şiddeti de... Ancak asıl hedef kitlesi ABD’liler altyazı okumayı sevmediği için ilgi göstermeyince Haneke filmi, popüler oyuncularla ve İngilizce olarak 2007’de yeniden çekti.

Haberin Devamı

COLLATERAL (2004)

Hollywood’un önde gelen sinemacılarından Michael Mann’in imzasını taşıyan filmde, Tom Cruise’un canlandırdığı kiralık katil Vincent, taksi şoförü Max’e kendisini birkaç yere götürmesi için 500 dolar veriyor, ilk durakta ‘mesleği’ ortaya çıkınca da Jamie Foxx’un karakteri Max’i rehin alıyordu. Birbirlerine katlanmak zorunda kalan bu iki yabancı arasındaki güç dengesini de, çatışmayı da etkili bir şekilde ortaya koyan film, aksiyon sahneleriyle öne çıkıp, gece şehirde geçen karanlık bir rehine filmi olarak akıllarda yer etti.

MISERY (1990)

En ünlü Stephen King uyarlamalarından ‘Misery’, aslında komedi ağırlıklı bir kariyere sahip, ancak bu filmde psikolojik gerilime imza atan Rob Reiner’ın yönetimindeydi. James Caan’ın canlandırdığı yazar Paul Sheldon’ın Misery adlı karakterinin en koyu hayranı olan hemşire Annie, kaza geçiren yazarı önce tedavi altına alıyor. Sonradan Annie’nin gerçek niyeti, Sheldon’ı istediği gibi bir Misery kitabı yazmaya zorlamayı planladığı ortaya çıkıyordu. Annie ve rehinesi haline gelen Paul arasındaki psikolojik ve fiziksel mücadeleyi anlatan filmin yazar-okuyucu ilişkisinin belki de en yoz halini göstermesiyse filmi, konusu açısından da özgün kılıyordu.

Haberin Devamı

BUGÜN ViZYONA GiREN 5 FiLM

EVRENİN ASKERLERİ: İNTİKAM?GÜNÜ

Universal Soldier: Day of Reckoning Yönetmen: John Hyams Oyuncular: Jean Claude Van Damme, Dolph Lundgren, Andrei Arlovski
KONU: Luc ve Andrew, Evrenin Askerleri tarafından yönetilen yeni bir düzen için savaş vermek zorundadırlar. Luc’un amacı, Evrenin Askerleri’nin beyinlerine kazınan anıları silmek ve hükümetin oyunlarını ortaya çıkartarak onları özgür kılmaktır. IMDB Notu: 5.5

VAN GÖLÜ CANAVARI

Yönetmen: Mehmet Bükülmez
Oyuncular: Selahattin Taşdöğen, Ceylan Yılmaz, Naci Taşdöğen
KONU: Depremde ailesini kaybeden Behçet, arkadaşlarıyla İstanbul’a gitmeye karar verir. Yolda otobüsten inip Van Gölü sahiline gelirler. “Van Gölü’nde canavar ya gerçekten varsa?” derler. Canavar yalanı şehre yayılır.

GÖRÜNMEYENLER

Yönetmen: Melikşah Altuntaş
Oyuncular: Nihan Okutucu, Duru Ok, Deniz Özmen
KONU: Selin, Onur ve altı yaşındaki kızları Merve, yeni taşındıkları evde çok mutludur. Fakat bir süre sonra bir dizi garip olaylar yaşamaya başlarlar.
IMDB Notu: 4.6

OPERASYON: ARGO

Yönetmen: Ben Affleck
Oyuncular: Ben Affleck, Alan Arkin, John Goodman
KONU: İran devriminin en sıcak döneminde, militanlar ABD Büyükelçiliği’ne girip 52 Amerikalıyı rehin alır. Kargaşada altı Amerikalı kaçmayı başarır ve Kanada Elçiliği’ne sığınırlar. CIA uzmanı Tony Mendez, onları kurtarmak için riskli bir plan yapar. IMDB Notu: 8.2

SİMURG

Yönetmen: Ruhi Karadağ
Oyuncular: Cafer Gürbüz, Çiğdem Kazan, Refik Onal
KONU: Refik, Cafer, Çiğdem, Hüseyin Muharrem, Ali Ekber ve Delil, 1996 yılında F tipi hücre sisteminin getirilmesine karşı başlatılan ölüm orucu eyleminde yer almışlardı. Wernicke Korsakoff hastalığına yakalanan eski eylemciler yeniden bir arada.
IMDB Notu: 6.2