Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İşlevsiz ailenin bir araya gelmesiyle ortaya dökülenleri konu alan “Aile Sırları”, anne rolündeki Meryl Streep ve kızını canlandıran Julia Roberts’a Oscar adaylığı kazandırdı

Killer Joe” ve “Böcek / Bug” isimli tiyatro oyunlarının yazarı Tracy Letts’in aynı adlı oyunundan kendisinin senaryolaştırdığı “Aile Sırları / August: Osage Country”, yıldızlar geçidi bir oyuncu kadrosuna sahip. Meryl Streep’e En İyi Kadın Oyuncu; Julia Roberts’a ise En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Oscar adaylığı getiren filmde, Ewan McGregor ve Benedict Cumberbatch’in de aralarında olduğu oyuncular, problem yumağı bir ailenin fertleri olarak karşımıza çıkıyor.
Babalarının kaybolduğunu, ilaç bağımlısı ve kanser hastası anneleri Violet’ın zor durumda olduğunu öğrenen üç kız kardeş Oklahoma’daki aile evine döner. Ciddi ve güçlü bir tip olan Barbara, çekingen Ivy ve neşeli, tasasız Karen, işleri karıştırmaya kararlı anneleriyle sorun yaşayacaklardır. Gerilim tırmanırken sırlar ve entrikalar açığa çıkacaktır.

Yapısal olarak sorunlu bir film
Thomas Vinterberg’in “Festen / Şölen”i başta olmak üzere aile bir araya gelince ortaya çıkan sırlar izleğinin basit bir örneği olan “Aile Sırları”, karakterleri yüzeysel olarak işleyen, onları anlamayı bırakın hepsine öfke duyduran bir film. Ayrıca onları güçlü kadınlar ve ipleri eline alması gereken ezik erkekler gibi bir ayrıma tabii tutan metin, amaçladığı kara komedi etkisinden çok bütün karakterlerden eşit derecede nefret ettiriyor. Oyun yazarının “Böcek” ve “Killer Joe”su da benzer antipatiklikte karakterlerle dolu olmasına rağmen toplumsal bir eleştiri özelliği bu durumu anlamlı hale getiriyordu. Benzer bir toplumsal eleştiri durumu “Aile Sırları”nda olmadığı gibi aile kurumu veya insan doğasıyla ilgili bir sözü de bulunmadığı için karşımızdaki basit bir işlemeyen aile filmi olmakla yetiniyor. Streep ve Roberts başta olmak üzere oyuncu performansları başarılı olmasına rağmen yapısal olarak sorunlu filmi ve metni kurtarmaya yetmiyor.

Haberin Devamı

“Aile Sırları / August: Osage Country”
Yön.: John Wells
Oyn.: Meryl Streep (Violet Weston), Julia Roberts (Barbara Weston), Chris Cooper (Charlie Aiken), Ewan McGregor (Bill Fordham), Margo Martindale (Mattie Fae Aiken), Sam Shepard (Beverly Weston), Julianne Nicholson (Ivy Weston), Juliette Lewis (Karen Weston), Abigail Breslin (Jean Fordham), Benedict Cumberbatch (Little Charles Aiken) Sen.: Tracy Letts
Gör.: Adriano Goldman
Müz.: Gustavo Santaolalla

Haberin Devamı

Kış Masalı

Kader, mucizeler ve aşk

1983 tarihli Mark Helprin romanı uyarlaması “Kış Masalı / Winter’s Tale” hikayesi kader, mucizeler, aşk, romantizm üzerinden ilerleyen ancak ne bir masal ne bir aşk öyküsü olarak işleyen bir film. Başrolündeki
Colin Farrell’ın canlandırdığı hırsız Peter, veremli bir kadına âşık olur. Bu aşkın bir mucize yaratacağından korkan iblis (Russell Crowe), bunu engellemeye çalışır.
Will Smith ve Jennifer Connelly’nin kısa rollerde karşımıza çıktığı, yönetmen ve senaristliğini “Akıl Oyunları”,
“Da Vinci Şifresi” gibi filmlerin senaristi Akiva Goldsman’ın üstlendiği film, oyunculuklar,
ritim ve yaratmaya çalıştığı duygusallık gibi her alanda
vasatın altında kalan, Hollywood’un ortalama seviyeyi tutturabildiği formüllerinin bile çalışmadığı bir yapım.

Haberin Devamı

Kapital

Kapitalizmin çıkmazları

Yunan sinemasının büyük ismi Costa-Gavras’ın imzasını taşıyan “Kapital / Le Capital”de bir şirketin CEO’su olan ana karakteri Fransız komedyen Gad Elmaleh canlandırıyor.
Son ekonomik krize ve kapitalizmin çıkmazlarına kara mizah üzerinden bakan, Gavras’ın halen sistem karşıtı ve soğukkanlı bakışını koruduğunu kanıtlayan bir film. “Kapital”, günümüz düzeniyle ilgili çok yeni bir şey söylemese de banka düzeni, filler tepinirken karıncaların ezilmesi gibi konulardaki gözlemlerini hakim bir yönetim ve derli toplu bir senaryo ile dile getiriyor. Filmde Elmaleh’le birlikte rol alan diğer isimler Gabriel Byrne, Liya Kebede ve Natacha Regnier.

Belgesel, aksiyon, komedi...

* Jehane Noujaim’in imzasını taşıyan, belgesel dalında Oscar adayı “Meydan / Al Midan”, Mısır Devrimi sırasında geçiyor. Film insanlara yeni bir bilinç kazandırmaya çalışan devrimcilerin hikayelerine odaklanıyor.
* Amerika’da büyük ilgi gören aksiyon filmi “Son Kalan / Lone Survivor”, bir grup Amerikan askerinin Afganistan’da bir operasyon sırasında Taliban’la çatışmasını konu alıyor. Peter Berg yönetiyor; Mark Wahlberg, Eric Bana, Emile Hirsch ve Taylor Kitch başrollerde.
* Ayhan Özen’in yönettiği, başrollerini ise Hasan Kaçan, Şebnem Sönmez, Fırat Tanış ve Cezmi Baskın’ın üstlendiği “Sürgün İnek” bir komedi filmi. İlkokul bahçesindeki Atatürk büstünü kıran ineğin cezalandırıldığı gerçek bir olaydan yola çıkıyor.
* Orçun Benli’nin yönettiği “Gulyabani”de Deniz Uğur, Ceyda Ateş, Melike Öcalan ve Didem Balçın rol alıyor. Film, dört kadının ormanda yaşadığı olaylarla ilerleyen, korku ve komedinin iç içe geçtiği bir yapım.

DVD

HAFTANIN YENİLERİ

“STAR TREK INTO THE DARKNESS BİLİNMEZE DOĞRU STAR TREK”
J.J. Abrams’ın “Star Trek” filmlerinin ikincisi; yönetmenin yeni “Star Wars”larına hazırlık niteliğinde.

“A HARD DAY’S NIGHT - THE BEATLES”
Beatles’ın en parlak günlerinde çekilmiş bu komedi filmi, müzikle sinemanın birlikteliğinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.

“WIZARD OF THE OZ / OZ BÜYÜCÜSÜ”
1939 yapımı klasik film “Oz Büyücüsü”nün bluray olarak sürülen basımında ekstra seçenekler filmin hayranlarına hitap ediyor.