Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fritz Böhm’ün yönettiği “Yabani / Wildling”, gizemli hikayesiyle ilgi toplayan ve izleyicisini bir ergenin kendisiyle ilgili sırları keşif yolculuğuna davet eden bir korku-gerilim filmi.

Fritz Böhm’ün yönettiği ilk film “Yabani / Wildling”, ismini gösterildiği South by Southwest Festivali’nde ilgi görmesiyle duyurdu. Başrolünde ergenlik çağındaki Anna’yı canlandıran Bel Powley’nin yanı sıra şu sıra filmlerde sıklıkla karşımıza çıkmayan Liv Tyler’ın yer aldığı film, korku/gerilim türünde.

Sırlarla dolu bir korku

Filmin ana karakteri Anna, kendisini hapis tutan bir adam ve onun yaptığı iğnelerle korkunç bir çocukluk geçiriyor. Bir gün kasabanın şerifi Ellen Cooper tarafından esaretten kurtarılıyor. Artık kötü günleri geride bırakıp normal bir hayata kavuştuğunu düşünürken kendisiyle ilgili sırlar ortaya çıkmaya başlıyor.

Haberin Devamı

Film, eleştirmenlerden Bel Powley’nin performansıyla takdir topladı. Böhm’ün Florian Eder’la yazdığı senaryo ise bir tür filmi olarak ilerlemesinin yanı sıra farklı okumalara açık olmasıyla dikkat çekti. Tür filmi izleği üzerinden ergenliğe, büyümeye dair bir alegori veya sosyal konular hakkında bir film olarak yorumlanan “Yabani”, bu yönüyle de alkış topladı. Dolayısıyla pek sık karşılaşılmayan çok boyutlu bir korku-gerilim filmi örneği olarak türün sevenlerine hitap edebilir.

Ödüllü bir ilk film

Sırlarla dolu bir korku

Mehmet Ali Konar’ın ilk kez yönetmen koltuğuna oturduğu “Renksiz Rüya / Hewno Bêreng”, prömiyerini yaptığı 37. İstanbul Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nde mansiyon kazandıktan sonra Ankara Film Festivali’nde En İyi Film dahil altı ödül kazanarak bu festivale damga vurmuştu. 1990’lı yıllarda Diyarbakır’da geçen film, annesini kaybetmiş bir çocuğun yaşadığı kayıp ve yas duygularına odaklanarak dönemin politik atmosferini yansıtıyor. Filmde Civan Güney Tunç, Bilal Bulut ve Orhan Alıcı rol alıyor.

Haftanın diğerleri

Sırlarla dolu bir korku

- Cody Calahan’in imzasını taşıyan korku “Antisosyal 2 / Antisocial 2”, 2015 yılının bir Kanada yapımı. Film, çocuğu ondan çalınan bir kadının virüslerin sardığı bir dünyadaki mücadelesini konu alıyor.

Haberin Devamı

- Mark Cullen’ın yönettiği, başrolünde Bruce Willis’in yer aldığı komedi aksiyon “Los Angeles’ta Gizli Görev / Once Upon a Time in Venice”, köpeğini çalan bir çetenin peşine düşen bir polisin hikayesini konu alıyor. Film, eleştirmenlerden geçer not alamadı.

- Victor Azeev’in yönettiği Rusya yapımı animasyon “İki Kafadar / Two Tails”, çocuklara hitap ediyor.

- Haftanın yerli filmlerinden biri yönetmenliğini Vecihi Ener’in, başrollerini ise Cesur Doğan ve Mehtap Yılmaz’ın üstlendiği Mardin’de geçen komedi “Hadi Ya”.

- Onur Öğden’in yönettiği dram “İyi Ki Doğdun Abla” ise üç kardeşin hikayesine odaklanıyor.