Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Amerikan sinemasında ırkçılığa karşı sesin en yükseği Spike Lee, siyahi bir polisin KKK’ye katılması üzerine gerçek bir hikayeyle günümüz Amerika’sından bahsediyor.

Spike Lee’ye uzun bir aradan sonra yarıştığı Cannes Film Festivali’nde bu yıl Jüri Büyük Ödülü’nü kazandıran “Karanlıkla Karşı Karşıya / BlacKkKlansman”, 1970’lerdeki gerçek bir hikayeden yola çıkıyor.

Siyahi detektif Ron, beyaz ırkçı örgüt KKK’in Colorado’daki yönetim kadrosuyla telefonla bağlantı kurar. Toplantılara ise beyaz meslektaşı Flip gider. Zamanla KKK’e kendilerini kabul ettirmeyi başarır ve ırkçı saldırılarla mücadele edebilirler.

Haberin Devamı

Filmin zayıf karnı

Kurmacayı aşan gerçek hikayelerden birinden uyarlanan filmde Spike Lee bir kez daha öfkeli bir tonda karşımıza çıkıyor ve mizahı da ihmal etmiyor. Lee’yi bu hikayeyi anlatmaya iten filmde de altı çizildiği üzere Donald Trump dönemi Amerikası. Nitekim filmin finalinin Charlottesville, Virginia’daki olaylar ve Trump’ın beyaz ırkçıları iyi insanlar olarak nitelendiren konuşmasıyla bitmesi Trump Amerikası bağlantısını yorumla bırakmayı imkansız hale getiriyor. Filmin zayıf karnı ise izleyicisinin güncel referansları anlamayacağını farz edip günümüz bağlantılarının altını kalınca çizmesi. “BlacKkKlansman”, Lee’nin geri planda kaldığı ancak etkileyici bir ‘Amerika’da ırkçılık’ tablosu çizdiği “Do the Right Thing” gibi başyapıtlarından biri değil. Ancak dönem konusunda uyarı niteliği taşıdığı için günümüzle direkt bağlantılı bir film. Bu aciliyet hissinin çok ön planda olması nedeniyle de “Do the Right Thing” gibi geçen zamana rağmen yaşlanmayacak bir yapım olamayacak gibi gözüküyor.

Siyah KKK üyesinin hikayesi

“Karanlıkla Karşı Karşıya / BlacKkKlansman”

Yön.: Spike Lee Oyn.: John David Washington (Detektif Ron Stallworth), Adam Driver (Detektif Flip Zimmerman), Laura Harrier (Patrice Dumas), Topher Grace (David Duke), Jasper Pääkkönen (Felix Kendrickson) Sen.: Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott, Spike Lee

Gör.: Chayse Irvin Müz.: Terence Blanchard

Siyah KKK üyesinin hikayesi

Haftanın diğerleri

- Karey Kirkpatrick ve Jason Reisig’in imzasını taşıyan Hollywood çıkışlı animasyon “Küçük Ayak / Smallfoot”, Aneesh Chaganty ’nin yönettiği ana akım gerilim “Kayıp Aranıyor / Searching”, Eli Roth’un imzasını taşıyan başrolünde Jack Black’in yer aldığı fantastik film “Eski Evdeki Büyülü Saat / The House with a Clock in its Walls” bu haftanın vizyondaki seçenekleri arasında. Ayrıca başrollerini Keanu Reeves ve Winona Ryder’ın paylaştığı “İstikamet: Düğün / Destination Wedding”, romantik komedi arayanlara hitap ediyor. ABD yapımı diğer bir komedi Suzuya Bobo’nun imzasını taşıyan “Aile Oyunları / Family Games”.

Haberin Devamı

- Almanya yapımı dram “Üç Tepe / Drei Zinnen” Fransız yapımı zombi filmi “Gece Dünyayı Yuttuğunda / La nuit a dévoré le monde” ve Hollanda yapımı tarihi film “Cesur Savaşçılar / Redbad” de haftanın dikkat çeken dünya sineması örnekleri olarak sıralanıyor.

- Murat Düzgünoğlu’nun yönettiği ve bu yılki İstanbul Film Festivali’nde yarışan “Halef”, Mahir adlı adamın ölmüş kardeşinin reenkarnasyonu olduğunu iddia eden birinin varlığı karşısında yaşadıkları üzerine. Caner Erzincan’ın imzasını taşıyan yerli komedi “Göktaşı” haftanın diğer yerli filmi.