Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

1960’lar Türkiye’sinde önce sınıfsal sonra siyasi engellere takılan bir aşk hikayesini anlatan “Sürgün”, dram türünde bir yapım

Gazeteci Rıdvan Akar’ın eserinden uyarlanan “Sürgün”, 1960’larda Büyükada’da başlayan; farklı sınıf ve dinlerden iki sevgilinin aşk hikayesi... Fabrika sahibi zengin Rum Stavro’nun kızı Eleni ve faytoncunun oğlu Sedat, çocukluklarından beri birbirlerini severler ve üniversite yıllarında evlenmeye karar verirler. Stavro biricik kızını parasız Sedat’a vermek istemez. Derken 1964 yılındaki Kıbrıs krizi patlak verir ve Türkiye’de yaşayan Rumlar sürgüne zorlanır. Stavro da maddi varlıklarını kaybeden ve ülkesinden kopmak zorunda kalan binlerce Rumdan biridir. Stavro ve ailesinin Yunanistan’a gitmek zorunda kalması âşıkların önünde yeni bir engel olur.
“Romantik Komedi 2” filmini yöneten reklam yönetmeni Erol Özlevi’nin imzasını taşıyan filmde tempo ve odak problemleri bulunuyor. Yeşilçam tarzı bir kavuşamayan âşıklar filmi olarak başlayan yapım, ortasından itibaren âşıkları unutup Stavro’nun dramına yakından bakmaya başlıyor. Derken filmin dramatik etki yaratması beklenen finaline aceleyle ilerleyip hedeflenen etkiden uzak bir şekilde sonlanıyor.

Kaçırılmış bir fırsat
Film aşk hikayesini de Rumların dramını da hakkıyla işlemekten uzak, iki saatlik seyir süresini dağınık şekilde kullanan bir yapım. Sedat ve Eleni’nin arkadaşları gibi yan karakterler filme herhangi bir katkı sağlamaktan uzak. “Sürgün”, hikayenin daha ilginç yanı Stavro’nun yaşadıkları olmasına rağmen klişe bir aşk öyküsüyle kaçırılmış bir fırsat hissi veriyor. Televizyon dizisi standartlarındaki çekim ve yönetmenlik tercihlerinin de sinemaseverlere görsel açıdan tatmin edici bir sinema filmi hissi vermesi güç.

Haberin Devamı

“Sürgün”
Yön.: Erol Özlevi
Oyn.: Tolgahan Sayışman (Sedat), Saadet Işıl Aksoy (Eleni), Mahir Günşıray (Stavro), Ruhsar Öcal (Maria), Macit Sonkan (Halil)
Sen.: Selin Tunç
Gör.: Ahmet Bayer

Kedi Özledi

İlişkiyi düzelten kedi

“Son Osmanlı Yandım Ali”nin yönetmeni Mustafa Şevki Doğan’ın yönetmen koltuğunda oturduğu
“Kedi Özledi”, başrollerini İlker Ayrık ve Algı Eke’nin paylaştığı bir komedi. Film, bir çiftin evcil kedileri aracılığıyla ilişkilerini düzeltmelerini konu alıyor.

Haberin Devamı

Dinozorlarla Yürümek

Küçük dinozorun maceraları

Barry Cook ile Neil Nightingale’in yönettiği animasyon filmi “Dinozorlarla Yürümek / Walking with Dinosaurs”, çocuklara hitap eden bir yapım. Küçük dinozor Paçi’nin hikayesinin konu alındığı filmin Türkçe seslendirme kadrosunda Umut Tabak, Arda Aydın, Emrullah Uzun ve Gizem Gülen bulunuyor.

Yarım Kalan Mucize

Okumak için

“Mavi Gözlü Dev”in yönetmeni Biket İlhan’ın Altın Koza adayı filmi “Yarım Kalan Mucize”, II. Dünya Savaşı sırasında geçen bir dönem filmi. Okuma isteğiyle dolu Nahide’nin (Nihan Belgin) öğretmenin tavsiyesiyle Köy Enstitüsü’ne gitmeye karar vermesi ve köyünden kaçmasını konu alan filmin kadrosunda Yetkin Dikinciler, Umut Beşkırma ve Dolunay Soysert de var.

Arkadaşlar Arasında

Muhabbet filmi

Antalya Film Festivali’nde yapılan bir özel gösterimle izleyiciyle buluşan, Gökhan Horzum’un yönettiği “Arkadaşlar Arasında” ıssız bir koyda kurulan bir rakı sofrasında bir araya gelen 30 yaş civarındaki bir grup arkadaşın sofra sohbeti etrafında şekilleniyor.
Filmde Fırat Albayram, Salih Bademci, İbrahim Kendirci ve Sertan Erkaçan rol alıyor.

Haberin Devamı

Bir Hurdacının Hayatı

Berlin’den ödüllü

Bu yılki Berlin Film Festivali’nden Jüri Büyük Ödülü ve En İyi Erkek Oyuncu (Nazif Mujic) ödülleriyle dönen “Bir Hurdacının Hayatı / Epizoda u zivotu beraca zeljeza”, Oscar ödüllü Bosnalı yönetmen Danis Tanovic’in imzasını taşıyor. Film, hurda toplayarak yaşayan Nazif’in düşük yapan karısının ameliyat masrafını karşılayamaması etrafında dönüyor. Yapım, Mujic ve karısının gerçek hikayelerinin canlandırılması üzerine kurulu bir dram.

Özür Dilerim

Bir kayboluş ve aile sorgulaması

Bu yıl, İstanbul Film Festivali’nin ulusal yarışmasında yer alan “Özür Dilerim”de Güven Kıraç’ın canlandırdığı zihinsel engelli Selim, erkek kardeşinin düğünü sırasında ortadan kaybolur. Aile onu aramaya başlar... Kıraç’ın yanı sıra Sema Poyraz ve Köksal Engür’ün rol aldığı yapımı “Eylül” adlı ödüllü filmden hatırlanabilecek Cemil Ağacıkoğlu yönetiyor.

Erkekler

Erkeklik halleri

Çeşitli yaştan ve sınıflardan erkek karakterler üzerinden erkeklerin davranışlarını konu alan “Erkekler”in aralarında Fikret Kuşkan, Ali Poyrazoğlu ve Asuman Dabak’ın bulunduğu bir oyuncu kadrosu var. Filmin yönetmeni ise “Fetih 1453”ü de yöneten Faruk Aksoy.

DVD

HAFTANIN YENİLERİ

“HobbIt: An Unexpected Journey / Hobbit: Beklenmedik Yolculuk” (Uzatılmış Versiyon)
Peter Jackson’ın “Hobbit” üçlemesinin ikincisi gösterimindeyken ilkinin uzun versiyonu yayımlandı.
“My Son, My Son, What Have Ye Done? / Benim Güzel Oğlum, Ne Yaptın Sen?”
Werner Herzog’ın Türkiye’de ticari gösterim şansı yakalayamamış bu film yönetmenin her filmi gibi ilgiyi hak ediyor.

“Zefir”
Belma Baş’ın bol ödüllü ilk filmi yeni Türkiye sinemasından dikkat çekici bir örnek.

“Killing Them Softly / Kibarca Öldürmek”
Andrew Dominik’in Brad Pitt’li Amerika portresi geçen yılın öne çıkan Amerikan yapımlarındandı.