Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Askeri operasyonları sinemalaştırmayı seven yönetmen José Padilha, ünlü Entebbe operasyonunun politik arka planını gösterirken aciz kalıyor.

Elite Squad” ve “Elite Squad: The Enemy Within” filmlerinin yönetmeni ile “Narcos” dizisinin yaratıcısı Brezilyalı sinemacı José Padilha, bu kez “Entebbe’de 7 Gün / 7 Days in Entebbe”yle sinemanın sıklıkla işlediği bir operasyonu merkeze alıyor: Entebbe Operasyonu.

Ünlü operasyon bir kez daha

Yıl 1976. Filistin Kurtuluş Örgütü ve Alman sol örgütlerinin iki üyesi Tel Aviv’den Paris’e uçan bir Air France uçağını kaçırırlar. Uçağı İdris Amin yönetimindeki Uganda’nın Entebbe’deki hava alanına indirler. Uçaktaki rehineler karşılığında İsrail devletinden Filistin Kurtuluş Örgütü üyelerinin serbest kalmasını talep ederler. Başbakan İzak Rabin, pazarlık yolunu düşünse de Savunma Bakanı Şimon Perez, zorlu bir harekatın hazırlıklarının yapılması taraftarıdır.

Haberin Devamı

Berlin Film Festivali’nin en şoke edici Altın Ayı Ödülü kararlarından biriyle ödüle uzanan “Elite Squad”tan da bildiğimiz üzere Padilha, askeri operasyonlara odaklanmayı seven bir yönetmen. Nitekim bu filmde de bu yönünü ortaya koyan Padilha, gerçek hikâyenin getirdiği politik arka planı çizmek konusunda ise aksiyon göstermedekiyle eşit beceride değil. Aşırı sol örgütlerin görüşlerini, pazarlığın ve diplomasinin dilini başarılı oyuncuların bile söylerken eğreti durduğu yavan diyaloglara çeviriyor. Eklediği yan karakterler işlemekten uzak. Padilha’nın filmde hikayede dokunduğu her şey, karikatürleşiyor. Klişelerle konuşan ve tipleştirilen karakterler eşliğinde filmin vermeye çalıştığı tarih dersinin kendisi sınıfta kalıyor.

Bu kez yol filmi

Ünlü operasyon bir kez daha

2011 yapımı “Kaybedenler Kulübü”nün devam filmi “Kaybedenler Kulübü Yolda”, ilk filmin kahramanları Mete (Yiğit Özşener) ve Kaan’ı Olimpos’tan İstanbul’a uzanan bir yolculukta takip ediyor. Film, Nejat İşler’in canlandırdığı Kaan’ın hayatına giren Sevda’yla (Hande Doğandemir) ilişkisini merkeze alıyor. Öncelikle koşul olarak filmin yola çıktığı radyo programının tonunu sevenlere hitap eden ve Mehmet Ada Öztekin’in imzasını taşıyan “Kaybedenler Kulübü Yolda”, ilkinin gerisinde kalan bir devam filmi.

Haberin Devamı

Haftanın diğerleri

- İki dalda BAFTA adayı politik taşlama “Stalin’in Ölümü / The Death of Stalin”, Armando Iannucci’nin imzasını taşıyor. Başrollerinde Steve Buscemi, Paddy Considine ve Rupert Friend’in aralarında olduğu isimlerin yer aldığı film, Stalin’in ölümünün ardından Sovyetler Birliği’nde yaşanan iktidar savaşlarına odaklanıyor. Film, eski Sovyetler Birliği ülkelerinde tartışma yaratsa da, yılın hakkında konuşturan komedilerinden birine dönüştü.

- Haftanın yerli filmlerinden biri Burçin Aydın ve Bülent Aydoğan’ın imzasını taşıyan, başrollerini Sermiyan Midyat ve Naz Elmas’ın paylaştığı dram “Tut Yüreğimden Anne”. Ozan Denklik’in yönetip başrolünü üstlendiği “Ne Var?” ise komedi türünde. Diğer bir komedi ise Hakan Algül’ün yönettiği “Düğüm Salonu”.

Ünlü operasyon bir kez daha

- 1974 yapımı aynı adlı filmin yeniden çevrimi “Öldürme Arzusu / Death Wish”, başrolünde Bruce Willis’in yer aldığı Eli Roth’un yönettiği bir yapım. Film, ailesinin intikamını almaya çalışan bir adamı merkeze alıyor.

Haberin Devamı


- Angelina Jolie’nin suretinde izlediğimiz, bilgisayar oyunu dünyasından sinemaya transfer kahraman Lara Croft, bu kez Alicia Vikander’ın canlandırmasına dönüyor. “Tomb Raider” adlı uyarlamada, Croft babasının gizemli kayboluşunun sırrını çözmeye gayret ediyor. Filmin yönetmen koltuğunda Roar Uthaug bulunuyor.