Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

67. Berlin Film Festivali, ilk gününde Altın Ayı’nın da aralarında olduğu ödülleri

Verhoeven tartışmalı filmler bekliyor
dağıtacak jürinin basın toplantısıyla başladı. Bu yıl jüriye ‘O Kadın’ (Elle), ‘Temel İçgüdü’ (Basic Instict) ve ‘Total Recall’un aralarında olduğu filmleri yöneten Hollandalı sinemacı Paul Verhoeven başkanlık ediyor. Jüride Verhoeven’ın yanı sıra Tunuslu yapımcı Dora Bouchoucha Fourati, İzlandalı oyuncu Olafur Eliasson, ABD’li oyuncu Maggie Gyllenhaal, Alman oyuncu Julia Jentsch, Meksikalı aktör ve yönetmen Diego Luna, Çinli yönetmen Wang Quan’an bulunuyor. Berlin’in filmlerinin politik içeriğiyle tanınan bir festival olmasıyla ilgili yorum üzerine Verhoeven filmlerin mesajı değil, kendileriyle ilgileneceğini söyledi. Diego Luna da jüride bulunma nedenlerinin seçimleriyle mesaj yollamak değil, onlara gelen mesajları duymak olduğunu açıkladı.

Verhoeven tartışmalı filmler bekliyor


Meksikalı aktör Luna’ya Trump’ın inşa etmeye çalıştığı duvar konusu da soruldu. Luna, “Burada duvarları yıkmayı öğrenmek için bulunuyorum. Berlin’de bu konunun uzmanları var” dedi. Gyllenhaal da Luna’ya katıldığını ekledi. Paul Verhoeven, gelen bir soru üzerine bu yıl Altın Küre kazanan filmi ‘Elle’in yapım öyküsünü paylaştı. ABD’deki yapım şirketinin filmde oynamak isteyen A listesi oyuncusu bulmakta zorlandığını ve filmi Fransa’da çekmeye karar verdiklerini ifade etti. Oscar adayı olan Isabelle Huppert’in filmle başından beri ilgilendiğini söyleyen Verhoeven, filmin uyarlandığı romanın Paris’te geçtiğini belirtti ve Hollywood’daki sorunun yetişkinliklere yönelik filmlerin azalması olduğunu söyledi: “1980’lerde R sınıfı (yetişkinlere yönelik) birçok film vardı. Şimdi ise 13 yaş ve altı hedefleniyor. Bu da çok para kazanmak için yapılıyor. Gitgide küçük izleyicilere hitap eden filmlerin çekilmesi filmlerin bahsedebildiği konuları sınırlıyor.”

Haberin Devamı

Özgün yapımlar

Verhoeven yarışmadan beklentileri de açıkladı: “Burada çok film izleyeceğiz. Umarım karşımıza tartışma yaratacak, özgün yapımlar çıkar. Böylece jüride onları saygı sınırları içinde ama ateşli tartışmalarla konuşuruz.” Akşam düzenlenen açılış töreninde, aynı zamanda yarışmada yer alan yapımcı Etienne Comar’ın ilk kez yönetmen koltuğuna oturduğu ‘Django’ gösterildi.