Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Düşüşteki erkeğin aşık olduğu yetenekli kadını öne çıkarması konulu filmlerin en yenisi “Bir Yıldız Doğuyor”, klişelerle dolu bir seyirlik.

Venedik Film Festivali’nde yarışma dışı gösterilen “Bir Yıldız Doğuyor / A Star Is Born”, aktör Bradley Cooper’ın ilk yönetmenlik denemesi. Cooper, riskli bir hikaye seçmemiş. 1937 yapımı orijinal filmlerden beri üç kez yeniden çevrilen, bir de üzerine “The Artist” gibi esinlenmelerle anlatılan bir öykü yeniden karşımızda. Bu kez Cooper’ın canlandırdığı alkolik country şarkıcısı Jack, tesadüfen tanıştığı hem yeteneğine hem de kendisine âşık olduğu Ally’i dinleyicileriyle buluşturuyor. Ally, kariyer basamakları tırmanırken Jack iniyor.

Haberin Devamı

Yıldızın bitmeyen doğuşu

Ally’i Lady Gaga’nın canlandırdığı film, onun ön planda olmasının da etkisiyle pop bir seyir takip ediyor. Sesi ve şarkılarını beğenenler ve Cooper’la arasında bir kimya tutturduğunu düşünenler ABD basınında ön planda ve filmin Oscar yarışında adını duyurması bekleniyor. Ancak kabak tadı vermiş klasik bir hikaye, klişelerle bezeli ve bayat bir tat taşıyor. Cooper’ın Jack’teki performansı filmin en elle tutulur yönü. “Bir Yıldız Doğuyor”, eski hikayenin bu nesle hitap eden versiyonu olarak kabul edilebilir.

Yıldızın bitmeyen doğuşu


Armstrong’a bir bakış

“La La Land” ve “Whiplash”le kendisine bir hayran kitlesi kazandıran Damien Chazelle yeni filmi “First Man / Ay’da İlk İnsan”la bir Neil Armstrong biyografisi sunuyor. Ryan Gosling’in Armstrong’u canlandırdığı film, gizemli değil, iyi işlenememiş bir Armstrong portresi çizerken, 1960’ların değişim isteyen politik atmosferini es geçmekle muhafazakar beyaz adam bakışını benimsemek arasında bir çizgi tutturuyor. Chazelle’in derinlikli, döneminin hakkını veren bir biyografi sunduğu iddia edilemez.

Coşkun’un Venedik’ten ödüllü kara mizah filmi

Mahmut Fazıl Coşkun’un “Uzak İhtimal” ve “Yozgat Blues”un ardından çektiği üçüncü film “Anons”, 1963 yılında bir darbe girişimi sırasında İstanbul Radyosu’nda darbe bildirisini okumaya çalışan üç askerin hikayesini konu alıyor. Oyuncu kadrosunda Ali Seçkiner Alıcı, Tarhan Karagöz, Murat Kılıç ve Şencan Güleryüz’ün yer aldığı film, Venedik Film Festivali’nin Ufuklar bölümünde Jüri Özel Ödülü’yle döndü. Coşkun, filminde dikkatle kurulmuş kadrajlar içinde kara mizah yakalamayı başarıyor.

Haberin Devamı

Haftanın diğerleri

- A. Taner Elhan’ın imzasını taşıyan, senaryosunu Onur Ünlü’nün kaleme aldığı “Sevgili Komşum”, Şale Apartmanı’nda yaşayan bir grup insan üzerine bir gerilim. Filmin oyuncu kadrosunda Sezin Akbaşoğulları, Erkan Can ve Ayşen Gruda’nın da aralarında olduğu isimler bulunuyor. A. Volkan Kocatürk ’ün yönettiği fantastik türdeki “Keşif” ve Tuncer Gürbüz’ün imzasını taşıyan korku “El Ummar”, haftanın diğer yerli filmleri.

- Yönetmenliğini Sara Colangelo, başrolünü ise Maggie Gyllenhaal’un üstlendiği “Anaokulu Öğretmeni / The Kindergarten Teacher”, 2014 yapımı İsrail filminin yeniden çevrimi. Film, çok yetenekli olduğunu düşündüğü öğrencisini saplantı haline getiren bir öğretmeni merkeze alan bir dram.

- “Karlar Prensi Elliot / Elliot the Littlest Reindeer”, yönetmenliğini Jennifer Westcott’ın üstlendiği çocuklara hitap eden bir animasyon.

Haberin Devamı

- Gregory Plotkin’in yönettiği ABD yapımı korku “Hell Fest / Cehennem Festivali”, bir seri katilin korku temalı bir eğlence parkını şiddete bulamasını konu alıyor.