Nükhet Everi

Nükhet Everi

nukheteveri@yahoo.com

Tüm Yazıları

4 yıl önce kapatılan Ankara- Tahran  tren seferleri yeniden başladı! “Transasya Ekspresi” ile 59 saatlik bir yolculukla bu köklü medeniyeti ziyaret edebilirsiniz

İran’a birçok organize tur düzenlenmesi ile gezginlerin de ilgisini çekmeye başlamıştı bu topraklar. Hatta yurtdışından gelen turistler Türkiye’den İran’a trenle geçiyor, Türkiye’nin de doğusunu görüyor ve İran’da turlarını sürdürüyorlardı. Türk gezginlerine yönelik organize turlarda bu pek rağbet görmeyen bir şeydi ve İran gezileri hep uçak seferleriyle başlayıp bitiyordu.

Haberin Devamı

2015 yılında “Transasya Ekspresi”nin gayet güzel giden Ankara-Tahran seferleri güvenlik gerekçesiyle durdurulmuştu.  Şimdi, 4 yıl sonra bu seferler 188 yolcu kapasiteli trenle, her çarşamba Ankara ve Tahran’dan karşılıklı olarak yeniden başladı.

Türk vatandaşları vizesiz olarak giriş yapıp 90 gün kalabiliyor.

Ankara’dan her çarşamba saat 14.25’te hareket eden tren, Kayseri, Malatya, Elazığ, Tatvan üzerinden Tatvan-Van arasında işletilen Van Gölü feribotuyla Van’a geçiyor, Van ve Kapıköy’den sonra İran’da yoluna devam ediyor. Razi, Salmas, Tebriz ve Zanjan üzerinden devam eden tren yolculuğu tam 59 saat sonra 2394 km katetmiş olarak Tahran’da son buluyor. Aynı tren her çarşamba Tahran’dan 21.50’de kalkıp yine aynı güzergâh üzerinden Ankara’ya gidiyor. 4 kişilik kuşetli, 2 kişilik yataklı kompartımanları olan trenin biletleri 60 gün önceden satışa sunuluyor. Uluslararası gişesi olan tren istasyonlarından ve online olarak da iranrail.net adresinden bilet satın alabilirsiniz.

 Sırt çantasını kapıp gitmek isteyen gezginler için çok güzel bir gelişme bu. Aynı zamanda Türkiye’deki tur operatörleri de bu durumu mutlaka İran turları açısından değerlendireceklerdir. İran’da yapılacak organize turlar için 59 saat tren yolculuğu aslında yorucu bir süreç. Önümüzdeki zaman diliminde organize turlar için bu tren kullanılsa bile bunun tek yönlü olacağını, dönüşlerin uçakla yapılacağını düşünüyorum.

Büyülü ülke İran

Araştırmadan yola çıkmayın!

 İran, organize turla gezerseniz gerçekten çok şey göreceğiniz, yaşayacağınız ve öğreneceğiniz bir ülke. Kimi zaman plansız programsız yola çıkmak güzel bir şeydir ama siz gene de İran için plan yapmadan, hatta biraz hazırlanmadan yola çıkmayın. Farklı bir dünyada bulacaksınız kendinizi. Yanınızda muhtemelen sizi doğru yönlendirecek biri olmayacağından nasıl ve neyle gezeceksiniz, nerelere gideceksiniz, hangi ziyaret yerleri ne zaman açık, ne zaman kapalı, nasıl giyinmek gerekir, nerelerde neler yapılır, neler yapılamaz gibi pek çok detayı bilerek gitmenizi öneririm. Bunları iyice araştırmadan yola çıkmayın.

Haberin Devamı

Ortadoğu’da kilit noktadaki ülkelerden biri konumunda olan İran binlerce yıllık tarihi, geleneksel el sanatları, dünya çapında işler çıkardığı sineması, inanılmaz ritimlere sahip geleneklere ve tarihe dayanan müziği, köklü edebiyatı, ilginç mutfağı, UNESCO Dünya Mirası listesindeki muhteşem hazineleri ve daha pek çok özelliğiyle hep ilgi odağı olmuştur. Gizemli bir ülkedir İran. Keşfetmek ise büyük bir zevk.

İran’ı bir seferde her şeyiyle gezmek, görmek, tanımak mümkün değil. Bu hem çok yorucu olur, hem de tahmininizden fazla zaman harcamanız gerekir.  İran’a ilk defa gidecekseniz öncelikle ülkenin başkenti Tahran’ı görün. Sonra Kaşan, gizemli güzelliğiyle tüm görenleri büyüleyen İsfahan, binlerce yılın şahidi Yezd, emsalsiz güzellikleriyle Şiraz, Ahamenişlerin başkenti Persepolis mutlaka gezinizin durak yerlerinden bazıları olsun. İran Perslerden günümüze bir doğu masalıdır İran ve keşfedilmeyi, tanınmayı, doğru bilinmeyi en çok hakeden ülkelerden biridir. Bu masalın bir parçası olmanız dileğiyle, iyi gezmeler ve keşifler.