Nükhet Everi

Nükhet Everi

nukheteveri@yahoo.com

Tüm Yazıları

National Geographic’in kasım sayısında Danimarka, Kosta Rika ve Singapur’un en mutlu ülkeler olduğuna dair bir yazı yer aldı. Birbirleriyle alakası olmayan ve farklı coğrafyalarda bulunan bu ülkelerin yapılan bu tarz araştırmalarda hep en üstlerde çıkmaları oldukça ilginçtir. Bunun sihirli bir formülü olsa gerek diye düşünüyor insan. Aslında formül gayet basit. Mutluluk insanlarına mutluluk üreten ülkelerden kaynaklanır, yani coğrafya ve toplumsal politikaların birlikteliği, güçlü ekonomik büyüme, düzgün sağlık hizmeti, iyi bir eğitim, kişinin kendisi için doğru bulduğu yaşamı sürdürme özgürlüğü mutluluğu getirir beraberinde.

Haberin Devamı

Mutlu ülkelere seyahat

Kosta Rika

Doğa harikası

Mutlu ülkelere seyahat

Orta Amerika’daki doğa harikası Kosta Rika’nın yeşiline ve mavisine tutulacaksınız. Müthiş bir biyoçeşitliliğe sahip olan bu ülke pazarlarında rastlayacağınız ve belki de hayatınızda hiç görmediğiniz meyvelerle ve diğer tatlarla, egzotik mutfağıyla sizi çok şaşırtacak. Nadir bulunan hayvan çeşitliliği de fotoğrafçılar ve doğa tutkunları için müthiş bir keyiftir.

Kosta Rika şehirleri, plajları ve volkanik dağları, şansınız varsa herhangi bir yerde aniden kendinizi içinde bulacağınız ilginç kutlamaları ile sizi kendisine bağlayacaktır. Başkent San Josê’nin Orta Amerika’nın en güvenli şehri olduğunu biliyor muydunuz? Tüm Orta Amerika kentlerinde olduğu gibi burada da kolonyal mimari hakimdir. Müzeleri, parkları ve ilginç yerleşim bölgeleriyle bu şehri gezmek çok zamanınızı almayacağı için mutlaka cruise gemilerinin uğradığı, gece hayatı, yemekleri, plajları, yağmur ormanları ile ünlü Limon, eşsiz sahil şeridi, sörf imkânları, harika restoranları ile Santa Teresa, neşeli ve güzel Cartago şehirleri de görülecekler listenizde olsun.

Kosta Rika için vize gerekmiyor.

Mutlu ülkelere seyahat

Masalsı Kopenhag

Kuzey Avrupa’nın en küçük İskandinav ülkesi Danimarka dünyanın en yeşil ülkelerinden biri. Her yerde herkes bisiklet kullanır. İlk gelen şey başkent Kopenhag’daki Küçük Denizkızı Heykeli’dir. Masalsı bir ülkedir burası. Bu heykel de zaten ünlü Danimarkalı masalcı H.C. Andersen’in anısına 1913 yılında yaptırılmıştır.

Haberin Devamı

Gezilmesi gereken yerler Tivoli Bahçeleri, Nyhavn yani Yeni Liman bölgesi, Amalienborg ve Christiansborg sarayları, Rosenborg Kalesi, mermer bir yapı olan Frederik Kilisesi, eski bir saray olan Danimarka Ulusal Müzesi’dir. Mutlaka Gözlem Kulesi’ne çıkıp şehri fotoğraflamanızı öneririm. Aalborg, Aarhus, Vikinglerin neşeli şehri Odense, Danimarka’nın eski başkenti Roskilde de görülecekler listenizde olsun. Danimarka için Schengen vizesi gerekiyor.

Singapur

Gökdelen denizi

Mutlu ülkelere seyahat

Bir şehir devleti olan Singapur’u ilk gördüğünüzde “Bu kadar küçük bir adaya bu kadar çok gökdeleni nasıl sığdırmışlar?” diyorsunuz. Muson yağmurlarına yakalandınız mı, saatler süren yağmur ve nem çok yorucu olabilir. Çok kültürlü bir ülke olması nedeniyle mutfağı da bundan etkilenmiştir.

Güneydoğu Asya’nın bu en küçük ülkesinin başkenti de Singapur’dur ve ülke dört bölgeye ayrılır. Orchard Road alışveriş merkezlerinin olduğu yerdir. Nehir üzerindeki Marina Bay, Singapur’un simgesi Merlion heykeli, gündüz kapanıp akşam açılan bina fasadıyla Esplanade Tiyatrosu, alışveriş için Chinatown, yeme içme için mutlaka Clarke Quay ve Riverside, yine ilginç alışverişler için Bugis ve Kampong Glam, Singapur Ulusal Müzesi, Sentosa Adası’ndaki Universal Stüdyoları listenizde olsun. Singapur için vize gerekmiyor.