Nükhet Everi

Nükhet Everi

nukheteveri@yahoo.com

Tüm Yazıları

Artan sıcaklıklar ve nem derken nefes almaya ihtiyaç duyuyorsanız; şimdi tam da zamanı. Haydi kapın sırt çantanızı ve yaylalara doğru yollara koyulun...

Yaylaların tam zamanı

Ağustos ayına geldik, doğru dürüst yaz göremedik diye hayıflanan da var, yaz bitiyor diye üzülen de. Doğru olan bir şey varsa bu yılki sıcaklar cidden belini büktü herkesin. Bir ara hiç dinmeyen yağmurlar, sonrasında bastıran çok yüksek değerlerdeki sıcaklar, belki de hiç alışık olmadığımız bu mevsim şartları bir çoğumuza oldukça ağır geldi. Herkesin ortak şikayeti nem. Çoğu kişi deniz kenarına kaçtı ama bu da çözüm olmadı. Denizin keyfini çıkaramadılar havalardan. Bugünlerde meteorolojiden gelen haberler pek de öyle iç açıcı değil. Evet büyük oranda nem düşüyor ama sıcaklık da artıyormuş. Afrika sıcakları geliyor. “Nem olmasın da sıcak olsun” diyenleriniz olduğunu tahmin ediyorum ama bu da çok keyifsiz şeyleri beraberinde getirebiliyor. Orman yangınları. Orman yangınları insan hatasından, dikkatsizliğinden olur. Çok dikkat edilmesi gereken bir konu. Ormanlar bizim ciğerimiz.

Haberin Devamı

Yürüyüş ve fotoğraf için ideal

Belki de bu havalarda deniz kenarından daha iyi bir çözüm önerim olabilir size. Hava almaya, nefes almaya ihtiyaç duyuyorsanız, şimdi tam da zamanı, haydi kapın sırt çantanızı ve yaylalara doğru yollara koyulun. Yayla deyince ilk akla gelen Karadeniz’dir. Yola çıkıp yaylalarda yürümek, oralarda konaklamak isterseniz benim de ilk sırada önereceğim yaylalar Karadeniz yaylaları olacaktır.

Benim gerçekten nefes aldığımı hissettiğim ve size de hararetle önereceğim ilk yer Kaçkarlar’dan gelen Fırtına ve Hala derelerinin oluşturduğu bir doğa harikası, Çamlıhemşin’den yukarı kısımda yer alan Fırtına Vadisi olacak. Burada pansiyon olarak kullanılan muhteşem Fırtına Konakları’nda konaklayabilirsiniz. Fırtına Vadisi Karadeniz’in bozulmamış ender yerlerinden biridir.

Yaylaların tam zamanı
Ayder, Ovit, Pokut, Samistal, Palovit, Elevit, Verçenik yaylaları için şimdi en güzel zaman. Pokut Yaylası şu sıralar çok revaçta. Muhteşem manzarası, bulutların sürekli yayla üzerindeki oyunları fotoğraf tutkunlarına, çeşitli yürüyüş yolları da yayla yürüyüşü sevenlere bulunmaz fırsatlar sunuyor. Yörenin pansiyonları da gerçekten eşsiz. Samistal ve Gito gibi yüksek yaylalar yürüyüş ve fotoğraf tutkunları için ideal. Konaklamayı bence buralarda unutun. Gito’da bu konuda çok az imkan var. Samistal’de yok. Aslında pek çok otel ve pansiyonla bayağı imkân sunan az yerlerden biri olan Ayder yaylasını gitmese de hemen herkes bilir. Burada şifalı kaplıcalara girebilir, yaylalara yürüyüşler yapabilir, şelaleleri izleyebilirsiniz. Trabzon civarından uzaklaşmak istemezseniz Uzungöl’de konaklayarak civar yaylalara günübirlik ya da birkaç saatlik yürüyüşler yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Aslında Karadeniz’in belki de en ilginç noktaları en doğuda. Yani Artvin sınırlarına giren yaylalar burada söz konusu olan. Maçahel ve civarı, Kafkasör yaylası ve daha pek çoğu, dağ gölleri, özellikle Karagöl mutlaka görülmeli. Bu bölgelerde çok ilginç evler de pansiyon hizmeti veriyor. Karadeniz yaylalarında, outdoor konularında daha profesyonelseniz çadırınızla konaklayabileceğiniz pek çok kamp alanı da var.

Haberin Devamı

Akdeniz’den öneriler

Yayla deyince elbette ilk akla gelen Karadeniz ama şu sıralar sıcaklardan bunalan Akdeniz halkı da kendini Akdeniz yaylalarındaki evlerine atıyor. Akdeniz de yaylalar konusunda hoş seçenekler sunan bir bölge. Özellikle yaz tatilinizi güney kıyılarında geçiriyorsanız yakınlarda günübirlik kaçabileceğiniz yaylalar olduğunu unutmayın. Antalya’nın tepelerinde Toros Dağları’nda bulunan Üçoluk yaylası, Kalkan’dan çok kolaylıkla ulaşabileceğiniz Elmalı ayrımına çok yakın bir yerde bulunan Bezirgan yaylası, konaklama ve yeme içme imkanı da bulunan Dereköy yaylası Akdeniz’de ilk aklıma gelenler. Adana Pozantı bölgesinde yer alan Akçatekir yaylası ile Mersin’in kışın geçit vermeyen Sertavul yaylası da tavsiye edeceklerim arasında. Her yazımda ısrarla belirttiğim bir şeyi burada özellikle yeniden vurgulamak isterim: Tüm bu tavsiye ettiğim yaylaların hepsinde konaklama imkânı yok. Şayet kamp yapmak amaçlı gitmeyecekseniz yola çıkmadan önce iyice araştırıp kalacağınız yeri belirleyip mutlaka rezervasyonunuzu yapmanızı öneririm.