Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz salı günü Türkiye Girişim Ekosistemi 2021 2. Çeyrek etkinliği düzenlendi. Açılış konuşmasını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’ın yaptığı etkinlikte Türkiye Girişim Ekosistemi ile ilgili 2021 ikinci çeyreğindeki bir çok istatistik ve öngörü paylaşıldı. Etkinlikteki satır başları şu şekildeydi:

- 2021 2. çeyreğinde 63 girişim 746 milyon dolar yatırım aldı. 2021 ilk yarısında ise 129 girişim 1.3 milyar dolar yatırım aldı. Bu tutarlar ile girişim ekosistemimiz tüm zamanların rekorlarını alt üst etti. Hem çeyrek bazında rekor kırıldı, hem de ilk yarı yıllar bazında rekor kırılmış oldu.

Haberin Devamı

- Türkiye melek ve VC yatırımları kapsamında 2. çeyrekte Avrupa’da 8, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da ise 2. sırada yer aldı. Türkiye 2021 2. çeyrekleri karşılaştırıldığında Finlandiya, Norveç, Avusturya, Danimarka, İrlanda, İtalya, Belçika, Polonya gibi bir çok Avrupa ülkesinden daha çok yatırım aldı.

- Kişi başına düşen melek yatırım ve girişim sermayesi yatırımlarına bakıldığında ise Türkiye’de 2021 2. çeyreğinde kişi başına 8.8 dolar yatırım yapıldı. Bu istatistik ile Türkiye İtalya, Yunanistan, Portekiz, Rusya, Polonya gibi ülkeleri geride bıraktı.

- 2. çeyrekteki yatırım alan 63 girişimin 49’u İstanbul’daki girişimlere yapıldı. Bu da İstanbul’un sadece Türkiye’de değil bölgede de önemli bir girişim şehri olduğunun en büyük kanıtı.

- 2010-2020 yılları arasında Türkiye’deki girişimler toplamda 757 milyon dolar yatırım alırken , sadece 2021 yılının yarısında 1.3 milyar dolar yatırım aldılar. Bu da global oynayan birkaç girişimin bile girişim ekosistemimizi ne kadar etkilediğinin en büyük kanıtı.

- Getir değerlemesi en son aldığı 550 milyon dolarlık yatırım ile 7.5 milyar dolara ulaştı. Bu değerlemede kurucusu Nazım Salur’un belirttiği üzere sene sonunda Amerika pazarına açılacak olmalarının büyük etkisi var.

- 2. çeyrekte 14 oyun girişimi yatırım aldı. 2021 ilk yarısında ise 29 oyun girişimi yatırım almış oldu. Yatırım adedi olarak bakıldığında 2010-2019 yılları arasında Türkiye’deki oyun girişimleri 37 yatırım turunda yatırım alırken 2020-2021 ilk yarısında toplamda 44 yatırım turunda yatırım aldılar. Bu da Peak ve Rollic gibi başarı hikayelerinin bir anda oyun sektörümüzü ne kadar hareketlendirdiği ile ilgili en büyük örnek.

Haberin Devamı

- Dream Games 2. çeyrekte aldığı yatırım ile unicorn oldu. Dream Games en hızlı unicorn olan girişimimiz oldu. Yaklaşık 1.5 yılda unicorn olan girişim başarılı girişimlerde çalışıp sonra yine aynı sektörde girişim kurmanın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Daha çok unicorn çıkarmak için başarılı girişimlerde çalışıp “spinoff” yapan girişimcilere ihtiyacımız var diyebiliriz.

- Türkiye’deki milyar dolarlık girişim sayısı 5 oldu (Peak, Getir, Trendyol, Hepsiburada, Dream Games). Hepsiburada ise NASDAQ’da halka arz olan ilk Internet bazlı girişimimiz oldu.

- Türkiye’de 2021 yılında toplamda 91 milyon dolarlık 5 fon kuruldu. Şu anda büyüyen girişimler için yatırımcı bolluğu var diyebiliriz. Yeterki girişim büyüsün, yoksa büyümeyen girişime halen yatırım yok, bunu yine vurgulamak lazım.