Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz hafta Bilkent Cyberpark’ın davetlisi olarak “Get in the Ring” adlı girişimcilik yarışmasını izlemek üzere Ankara’daydım. Sanırım Finlandiya’da gördüğüm Baltık Denizindeki Kutup Ayısı girişimcilik sunum yarışmasından beri (Soğuk suyun içine girip girişimciler girişimlerini anlatıyor) en ilginç yarışma sanırım bu yarışma oldu.

Yarışma orta siklet ve ağır siklet olmak üzere iki kategoriden oluşuyor. Orta siklette 8 girişim yarışıyor. Mavi ve kırmızı olmak üzere girişimciler ikiye ayrılıyor ve sahneye çıkıp hakemin sorularına cevap vererek juriyi etkilemeye çalışıyorlar ve her tur sonunda mavi veya kırmızı renkli girişimciden sadece biri bir üst tura çıkıyor.

Haberin Devamı

Girişimciler boks ringinde yarıştı


İlk turlarda olmasa da turlar ilerledikçe girişimciler gerçekten boks maçlarındaki gibi birbirilerini geçmek için sağlı sollu birbirlerine vurmaya başlıyor. Tabi bunu neden kendi girişiminin çıkması gerektiği ve neden diğer girişimciye göre daha iyi olduğunu söyleyerek yapıyor.

Orta siklette yarışan girişimciler şunlardı:

Agravisio, tarım sektörüne yönelik bir çözüm, tarlanızı uygu görüntüleri ve makine öğrenmesi ile çiftçinin doğru analizler yapmasını sağlıyor.

Enhencer, bulut tabanlı bir büyük veri çözümü. Çok daha düşük maliyetlere firmaların büyük veri analizleri yapmasını sağlıyor.

Eyedius, yüz tanıma, obje tanıma teknolojileri ile akıllı güvenlik çözümleri sunuyor.

Freepark, otomobil sahiplerinin bir park görevlisine ihtiyaç duymadan arabalarını park edebilecekleri akıllı park bariyer sistemi sunuyor. Yani telefonunuzdaki bir uygulama ile bir bariyeri kaldırarak oraya arabanızı park edebiliyorsunuz.

iCaked, 3 boyutlu pasta tasarlayarak platformdaki pastanelerden birine tasarladığınız pastayı yaptırabileceğiniz bir pazar yeri.

Nanomik, doğal gıda koruyucusu sunuyor. Mevcut marketlerden aldığımız elma ve armut gibi meyvelerin üzerinde şu anda doğal olmayan bir madde var ve yıkamadan asla yemememiz gerekiyor, Nanomik ise bu maddeyi kullanmadan doğal bir koruyucu geliştirmiş.

Seyisco, bir akıllı şehir çözümü, asfaltlardaki bozuk ve çukur kısımların tespit edilmesi için bir çözüm sunuyor.

Haberin Devamı

Suya Bakan, bir tarım teknoloji çözümü. Çiftçilerin daha verimli sulama yapması için teknolojik bir çözüm sunuyor.

Ağır siklette ise 2 girişimci yarıştı.

App Samurai, kendi başınıza yönetebileceğiniz bir mobil reklam platformu. Yani dev bütçeleri olmayan bir uygulamanız varsa platforma girip mobil reklamlarınızı kolayca yönetebiliyorsunuz.

Atar Labs, siber güvenlik çözümü. Güvenlik operasyon merkezlerinin işlerini kolaylaştıran çözüm ile daha çok saldıraya daha hızlı cevap verilebiliyor.

Çekişmeli geçen ring maçlarının sonunda orta siklette Nanomik, ağır siklette ise App Samurai birinci oldu. Birinci olanlar Mayıs sonunda dünyanın bir çok ülkesinden gelen finalistlerle beraber Portekiz’de yarışacak.

Girişimciler boks ringinde yarıştı

Bu tip yarışmaların girişimciler için en büyük faydası iletişim becerisinin ne kadar önemli olduğunu farketmeleri oluyordur diye düşünüyorum. Çünkü heyecanını yenemeyen, girişimini iyi anlatamayan veya girişiminin en can alıcı taraflarını iyi anlatamayanlar elendi. İyi bir girişimcinin aynı zamanda iyi bir iletişimci olması gerekiyor. Yatırımcının, jurinin, seyircinin en çok nasıl etkilendiğini bulup onları tutkulu bir şekilde anlatması gerekiyor. Tutkunuz sizi aşıyorsa, ürününüz iyiyse, büyük bir problemi belki de dünyada en iyi siz çözüyorsanız ve bunu iyi bir takımla çözüyorsanız kapılar tek tek açılıyor ve rakiplerinizi nakavt ediyorsunuz.

Haberin Devamı

Dileğimiz Nanomik ve App Samurai’nin Portekiz’de de rakiplerini nakavt etmesi ve global girişim olma yolunda hızla ilerlemeleri yönünde.