Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Girişim ekosistemimizin uluslararası düzeyde karşılaştırmasını görmek için her sene takip ettiğim raporların başında Startup Genome raporu (GSER) geliyor. 2021 raporu geçtiğimiz günlerde Londra teknoloji haftasında yayınlandı. Bu sene geçen senelerden farklı olarak, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile birlikte İstanbul adına üye olan İstanbul Kalkınma Ajansı da rapora verileri ve uzman görüşleriyle katkıda bulunmuş. GSER 2021 Raporu’na göre İstanbul, “Küresel Yükselen Ekosistemler” arasında 15. sırada yer aldı.

Haberin Devamı

İstanbul performans anlamında 10 üzerinden 7, yatırım anlamında 10 üzerinden 10, pazarlara erişim anlamında 10 üzerinden 9, yetenek anlamında da 10 üzerinden 9 puan almış. Performans nedir derseniz, exit, başarı, büyüme, hızlı exit gibi kriterlere göre hesaplanan bir metrik. Yani daha büyük başarılar, daha hızlı exit’ler olursa bu konuda da önümüzdeki senelerde 7 değil daha yüksek puanlar alacağımız kesin, bu da bizi ilk 5’e bile sokabilir. Yatırım anlamında tam puan almamız güzel. Pazarlara erişim için bence bize fazla puan bile vermişler, kişisel görüşüm pazarlara erişim konusunda bence puanımız 7. Yetenek açısından gayet iyi puan almışız. Sıralamada İstanbul’un altında Lizbon, Helsinki, Milan, Moskova, Hamburg, gibi şehirler yer almış, İstanbul’un hemen üstünde ise Liverpool, Brüksel, Zürih, Madrid, Barselana gibi şehirler var. Yükselen ekosistemler sıralamasında en üstte is Hindistan’dan Mumbai var, onu Kopenhag izliyor. Mumbai’yi geçebilir miyiz bilmiyorum ama nüfusumuzu ve potansiyelimizi düşününce Kopenhag’ın da üstünde yer almalıyız diye düşünüyorum.

Raporda diğer dikkat çeken tespitler şunlar:

-İstanbul, teknoloji tabanlı girişimcilerde maliyet etkin yetenekli personel çalıştırabilme kapasitesini ölçen “yetenek istihdamı” klasmanında ilk 10 Avrupa Ekosistemi içerisinde yer aldı.

-İstanbul, ekosistemdeki çıkışlar ve fonlama miktarına bağlı olarak oluşan toplam startup değerleri büyüklüğünü ölçen “performans” klasmanında ilk 20 Avrupa Ekosistemi içerisinde yer aldı.

Haberin Devamı

-İstanbul, erken aşama yenilikçi fikir fonlamalarını ve yatırımcı aktivitelerini ölçen “finansmana erişim” klasmanında ilk 20 Küresel Yükselen Ekosistem içerisinde yer aldı.

-İstanbul, performans faktörlerinin uzun vadeli eğilimleri ile ekosistemdeki yeteneklerin kalıcılığını ölçen “yetenek&deneyim” klasmanında ilk 20 Küresel Yükselen Ekosistem içerisinde yer aldı.

-İstanbul, araştırma ve patent temelli inovasyonu ölçen “bilgi” klasmanında ilk 30 Avrupa Ekosistemi içerisinde yer aldı.

-İstanbul son 2.5 yıl içerisinde 181 milyon doları erken aşama fonlama olmak üzere toplam 4 milyar dolar ekosistem değeri yarattı.

-İstanbul’da; oyun, yapay zeka, büyük veri ve veri analitiği sektörleri; yetenek, destek kaynakları ve startup etkinlikleri açısından öne çıktı.

Girişim ekosistemimizin bu seneki performans zaten ortada. Her zaman söylediğim gibi. 10 tane Getir, 10 tane Trendyol, 10 tane Dream Games çıkarırsak Yükselen ekosistemlerin en tepesinde yer alırız ve bu da ekosistemimizi daha da ivmelendirir. Bunun için de yetenekli ve donanımlı girişimci adaylarını ekosistemimize davet ediyorum.