Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

 

Bu hafta iki konudan bahsedeceğim. Birincisi KOSGEB Eğitimleri, ikincisi ise benim de yazarları arasında olduğum KOSGEB Girişimcilik El Kitabı.

KOSGEB desteklerini bilmeyen yoktur sanırım, girişimci olmak isteyen, iş kurmak isteyen herkesin başvurduğu kurum. Bu konuda KOSGEB’in yıllardır da en büyük şartı girişimcilerin desteklere başvurmadan önce girişimcilik konusunda eğitim almaları. Dört yıl önce Kadir Has Üniversitesi’nde girişimcilik ile ilgili ders vermiştim ve dersi başarıyla tamamlayanlar bu hakka kavuşuyorlardı. Benim gibi bir çok kişi Türkiye’nin farklı noktalarında bu eğitimleri verdi. Burada en büyük sıkıntı bu dersleri yakalamak, kayıt olmak için uygun şartların oluşması gerekiyordu. Yani ders bir üniversitede veriliyorsa o üniversitede olmak gerekiyor gibi. Bu konuda benim de bu hafta öğrendiğim bir gelişme olmuş. Geçtiğimiz ay KOSGEB e-Akademi’yi hayata geçirmiş. Girişimciler artık uzaktan eğitim alarak teşviklere başvurmanın ana şartını yerine getirmiş olacaklar. E-Devlet şifresi ile girebildiğiniz yeni sistem sayesinde dersler web üzerinden takip edilebiliyor. Fırsat eşitliği açısından çok güzel bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Çünkü Artvin’den Edirne’ye kadar herkes, bizim ilde KOSGEB eğitimi yok, olsa da zamanım yok diyemeyecek. Internet bağlantınız varsa bu eğitimi alabileceksiniz. Tabi sonunda dijital bir sertifika sahibi de olacaksınız.

Haberin Devamı

Bu eğitimi alınca ne olacak? diyenlere de şunu hatırlatayım. 2019 yılı başında KOSGEB tüm desteklerini yeniledi. Girişimciliği Geliştirme Destek Programı’nı yürürlüğe koyan KOSGEB, imalatçı ve teknoloji tabanlı girişimcilere 370 bin TL’ye kadar destek vermeye başlamıştı. KOSGEB, kendi işinin patronu olmak isteyen geleneksel girişimcilere de 60 bin TL’ye kadar destek sağlayarak, hizmet ve ticaret sektöründe faaliyet yürütmek isteyen girişimcileri ihmal etmemiş. O yüzden hangi ilde olursanız olun, bu eğitimlere katılın. KOSGEB desteklerine başvurmayacak olsanız bile temel girişimcilik becerilerini öğrenmek için girin derim.

Haberin Devamı

KOSGEB Girişimcilik Eğitimleri için Yeni Dönem

Gelelim ikinci konuya. KOSGEB eğitimlerindeki sıkıntılardan biri yeterli kaynak kitap olmamasıydı. Eğitmenler de o nedenle sıkıntı yaşıyordu. Bu nedenle geçen sene bir çalışma başlatıldı. Prof. Dr. B. Zafer Erdoğan, Prof. Dr. Engin Özkul, Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Aygören, Doç. Dr. Adil Oran, Pro. Dr. Cengiz Yılmaz, Doç. Dr. Mahmut Yavaşi, Prof. Dr. Ömer Torlak ve benim katkı verdiğim kitap geçtiğimiz günlerde hem yukarıdaki bahsettiğim portale dijital olarak eklendi, hem de basılı hale getirildi. Bu kitap sayesinde eğitmenler kaynak sıkıntısı çekmeyecek, direkt online eğitim girişimciler de dijital bir kaynak sahibi olacaklar. Konular ise şöyle; Girişimcilikte Temel Kavramlar, Girişim Fırsatlarını Görme ve Fikir Yaratma/Geliştirme, Yapılabilirlik Analizi, İş Modelleri, Müşteriler, Değer Önerileri ve Gelir Kaynakları, Ekonomi, Endüstri, Rekabet ve Müşteri Analizi, Hukuki Altyapı, Girişimin Etik Temelleri, Pazarlarlama İlkeleri ve Yönetimi. İçinde kendinizi sınayabileceğiniz soruların da olduğu tam 194 sayfalık dev bir kaynak.

Haberin Devamı

Daha önceki yazılarımda söylediğim gibi şu anda Türkiye’de en büyük melek TÜBİTAK ve KOSGEB. Nedeni ise size fikir aşamasında destek olmaları. Çoğu melek yatırımcı girişimcilerden en azından ürünü bitirmiş olmasını bekliyor, hatta ilk faturasını kesmiş olmasını bekliyor. Bu nedenle bu kaynaklardan yararlanmak ve fikir aşamasında ilgili kurumlara başvurmak en güzel yöntem.