Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Türkiye’de Ocak ayında 4 girişim yatırım aldı. Aslında açıklanmayan 2 yatırım daha var fakat biz açıklananlar üzerinden analizimizi yapalım. Expertera, Meditasyon Uygulaması, Scotium, Temizlik Devi Ocak ayında açıklanan yatırımlar oldu. Toplam yatırım tutarının $2.2M olduğu Ocak 2018, bir önceki sene aynı aya göre oldukça geride kaldı. Ocak 2017’de tüm yılın en büyük yatırımı olan iyzico yatırımı gerçekleştiği için toplam yatırım $17.9M’dı. iyzico yatırımını çıkardığımızda ise bu miktar 2.9 milyon dolara düşüyor. Yani en büyük yatırımı çıkardığımızda bile geçen senenin altında yatırımın gerçekleştiği bir ay oldu.

Haberin Devamı

Yurt dışındaki Türk girişimcilerimizin kurduğu 2 girişim toplam $562.5M yatırım aldı. Almanya Merkezli Auto1 girişimi 562 milyon dolar tüm zamanların en büyük yatırım turunu kapatan Türk girişimcisi oldu. Yine bir Türk girişimcimizin kurucu ortağı olduğu Belçika Merkezli ViviDoctor ise 500 bin dolar yatırım aldı. Auto1 Türkiye’de geçtiğimiz aylarda yer verdiğim Ototrink’in Almanya sürümü. Yani arabanızı hızlıca alıp ekspertizini yapıp acentelere satan bir girişim. ViviDoctor ise doktorla görüntülü görüşebildiğiniz bir platform.

Türkiye’deki yatırımlara dönecek olursak, aşağıda kısaca ne işle uğraştıklarını kabaca anlatmaya çalıştım.

Expertera

Uzmanlarla bir konuda uzmanına danışmak isteyenlere buluşturan bir platform olan Expertera, 2013 yılında Alp Sezginsoy tarafından kurulmuş. Ürün şöyle çalışıyor, örneğin sizin küçük bir firmanız var ve siber güvenlik konusunda birine danışmak istiyorsunuz, ekibiniz küçük olduğu için ekipte konunun uzmanı da yok. Expertera’ya girip talebinizi oluşturuyorsunuz, sonrasında size bu konuda uzman biri öneriliyor ve onunla konuşuyorsunuz. Expertera’nın yatırımcısı yapay zeka konularından bildiğimiz Etiya firması. Bu yatırımla beraber Etiya da yatırım yapan kurumlar arasına girmiş oldu. Webrazzi’nin haberine göre yatırım miktarı açıklanmamış, Ticaret Sicil kayıdına da henüz yansıyan bir şey yok fakat ilerleyen zamanlarda detaylar da netleşecektir.

Haberin Devamı

Meditasyon Uygulaması

Stres, uyku düzeni ve iç huzuru bulmanızı sağlayan uygulama StartersHub girişimi. 500 bin dolara yakın bir yatırım alan girişimin yatırımcıları arasında Sinan Güler, Alper Akcan, Tülin Karabük gibi iş ve spor dünyasının önemli isimleri var.

Scoutium

Ülkemiz malum futbol ülkesi ve bende dahil herkes hem teknik direktör, hem hakem :) “Aykut hoca şu futbolcuyu iyi pişiremedi”, “Şenol hoca şu oyuncuyu çok iyi Türk futboluna kazandırdı”, “şu futbolcu Terim’in sayesinde Türk futbolunda bir yer edindi” gibi sözleleri hemen her gün duyuyorsunuzdur. Scoutium herkesin futbolcu takipçisi olabileceği bir platform. Yani “bizim semtte Amatör ligde Mesut diye bir çocuk var, aynı Messi” diyorsanız bu platformda o çocuğa puan veriyorsunuz ve yıldız oyuncu olacağını belirtiyorsunuz. Ben tabi kabaca anlattım ama platform kısaca bu işe yarıyor. Istanbul Startup Angels’dan yatırım alan girişimin aldığı yatırım miktarı ise 1 milyon dolar.

Temizlik Devi

Temizlik Devi temizlik firmaları ile ev, ofis temizliği ihtiyacı olanları buluşturan bir pazar yeri uygulaması. Halı yıkama, kuru temizleme, koltuk yıkama, perde yıkama, baca temizliği, ilaçlama ve pest kontrol ve ütüleme gibi hizmetleri olan girişimin melek yatırımcı ise Ahmet Babayiğit.

Haberin Devamı

Ocak ayına ait yeni yatırımlar açıklandıkça ilerleyen haftalarda yine bu köşede konuk edip neler yaptıklarını anlatırız. Şimdilik bu kadar…