Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Yoğun mühendislik, AR-GE, bilimsel çalışma gerektiren işler ile uğraşan girişimlere kabaca derin teknoloji girişimi deniyor diyebiliriz. Bu konuda çok net bir çizgi yok fakat patent alabilecek konulara ne kadar yakınsanız derin teknoloji girişimi olma ihtimaliniz o kadar yüksek. Bu hafta derin teknoloji alanında yedi girişim derin teknoloji demo gününde online olarak yatırımcıların karşısına çıktı. Addwise kurucusu Erman Turan’ın ve Youtube’dan izleyen yatırımcıların ve meraklıların sorularını cevaplayan girişimler şunlardı:

Haberin Devamı

Ararobotics

Geniş ve çok katlı yapı zeminlerinin bakım ve dezenfeksiyonu için tam otonom robot ekosistemi geliştiriyor.

Arventek

Otonom drone ile coğrafi görsel verileri yakalayabiliyor, yapay zeka destekli platformu ile veriyi iş zekasına çevirebilir ve süreçlerinizi otomatikleştirebiliyorsunuz.

Bren

Endüstrideki kritik ekipmanları kendi enerjisini üreten akıllı sensör teknolojisi ve yapay zeka tabanlı yazılım ile %15'e kadar enerji, ekipman ve zaman tasarrufu sağlıyabiliyorsunuz. Özellikle IIoT pazarı büyüdükçe bu ekipmanlarla ilgili işlem yapmak zorlaşacağı için bu tip akıllı sensörler daha da ilgi görecektir.

Lugath

Yüksek hacim ve sıklıkta salt makine çevirisi ihtiyacı olan üretici firmalara ve dijital platformlara en kaliteli çeviri hizmetini sunan bulut ve yapay zeka tabanlı bir SaaS platformu.

Sentetika

Fiziksel kısıtlamaya sahip problemlerin kolay biçimde modellenmesini sağlayan makine öğrenim mühendisliği, öznitelik mühendisliği ve alan bilgisi entegrasyon ürünleri geliştiriyor.

Textinsight

Yapay zeka tabanlı görüntü işleme çözümleri ile kameraları akıllandırıp işletmelerin verimliliklerini artırıyoruz.

VevaLabs

Otonom sürüş sistemlerinin simülasyon tabanlı testi için sezgisel sistem doğrulama ve güvenlik doğrulama sistemi sunuyor.

Etkinlikte ayrıca Cube Incubation’dan Gürol Üzenç yeni açılan Derin Teknoloji Kuluçka Merkezi ile ilgili de bilgiler verdi. Benim en dikkatimi çeken yüksek maliyetleri nedeniyle girişimcilerin mekan bulmakta zorlandığı temiz oda konusu oldu. Derin teknoloji ile uğraşıyorsanız ve temiz oda ihtiyacınız varsa, tohum yatırımla veya Seri A yatırımla bunu karşılamak neredeyse imkansızdı, ya da aldığınız tüm yatırımı buraya harcamanız gerekiyordu. Şimdi bu tip ihtiyaçları olanlar Teknopark İstanbul’daki imkanlardan yararlanarak daha rahat işlerine odaklanabilecekler.

Haberin Devamı

Finansman konusunda seçenekler 5-6 yıl öncesine göre çok iyi durumda fakat ticarileştirme, globalleşme konularında daha hızlı yol alıp daha çok yatırımcının dikkatini çekmek de gerekiyor. Derin teknoloji girişimlerinin Türkiye’ye kısıtlı kalmaması hayatta kalmaları için en önemli gereksinim. Bu konuda da Seri A aşamasına gelmeden globalleşmek için adımlar atanlar gördüğüm için sadece örneklerin çoğalmasını diliyorum.

Yukarıdaki girişimleri de mutlaka inceleyin, neredeyse tamamı kolay kopyalanamayacak derin teknolojiler içeriyor. Deneyin, bir şirkette çalışıyorsanız ve şirketinizin işine yarayacak bir iş yapıyorlarsa müşterisi olun. Eğer derin teknoloji alanında bir fikriniz varsa da şu anda girişimci olmak için güzel bir ortam var, Cube Incubation’ın programlarına katılmaya çalışın.