Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Gastronomi meraklılarının, gurmelerin ve gezginlerin dikkatle takip ettiği gastronomi rehberi Gault & Millau, Türkiye seçkisini açıkladı. 2024 Türkiye Rehberi’ne giren 200 mekan, Türkçe ve İngilizce olarak yayımlanacak.

Bereketli topraklarında dünyanın en zengin mutfaklarından birine ev sahipliği yapan Türkiye, dünyanın prestijli gastronomi rehberlerinden biri olan Gault & Millau Rehberi’yle global gastronomi vitrinine çıkıyor. Dünya gastronomi otoriteleri tarafından takdir edilen rehberlerden biri olan Gault & Millau’nun Türkiye için hazırladığı seçki, Çırağan Palace Kempinski’de gerçekleştirilen ödül töreni ile duyuruldu.

Haberin Devamı

Türkiye gastronomisine, Sözen Group iş birliğiyle giriş yapan restoran derecelendirme sisteminin ilkinde 500 restoran arasından seçilen 200 mekan ödüllendirildi. Gault & Millau’nun Türk lezzet mirasına gösterdiği bu ilgi, Türkiye’nin dünyanın önde gelen gastronomi merkezleri arasında öne çıkmasına katkı sağlayacak.

Gastronominin pusulası

Türkiye’yi 17. ülke olarak bünyesine katan rehber, 2023 yılı içerisinde ülkenin önde gelen turizm destinasyonlarında saha çalışmalarına başladı.

Gault & Millau Türkiye rehberi, belirli şehirleri vurgulamak yerine zengin ve detaylı bir Türkiye gastronomi turu sunmayı amaçlıyor. Rehberin Türkiye uyarlaması, ülkemizin önde gelen gastronomi destinasyonlarından olan İstanbul, İzmir, Çanakkale, Balıkesir (Ayvalık), Aydın (Kuşadası), Muğla (Bodrum ve Fethiye), Antalya, Gaziantep ve Nevşehir’i (Kapadokya) kapsıyor.

Her şefin restoranının özgünlüğüne inanan Gault & Millau, gastronomi dünyasının inceliklerini keşfetmeye yönelik bir pusula niteliğinde.

‘Yıldızımız parlıyor’

Çırağan Palace Kempinski’de gerçekleşen ödül törenindeki konuşmasında, Sözen Organizasyon iş birliği ile Türkiye’ye gelen Gault & Millau hakkında çok heyecanlı olduklarını dile getiren Sözen Group CEO’su Gökmen Sözen, bu iki önemli markanın girişiminin global gastronomi sektörü ve Türkiye arasında köprü olacağını vurguladı. Sözen, “Dünyada her geçen gün yıldızı parlayan Türkiye gastronomisi için atılan dev adımlara bir yenisini daha eklediğimiz için gururluyuz. Türkiye’de gastronomi sektöründeki hizmet ve yatırım zincirine Gault & Millau Rehberi ile altın bir halka daha eklemiş bulunuyoruz. Sözen Organizasyon aracılığıyla Gastromasa gibi uluslararası etkinliklerle Türkiye’yi dünya gastronomisinin merkezine taşıyoruz. Türkiye gastronomisinin geleceğini birlikte inşa etmek için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Güçlü dijital içerik

Gault & Millau’nun CEO’su Patrick Hayoun ise şunları söyledi: “Yerel müfettişlerimiz Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu bölgesinde 500 restoran gezdi. Geçtiğimiz 50 yıl boyunca, Gault & Millau çok sayıda rehber ve dergi yayımladı, güçlü bir dijital içerik sunmakla birlikte çeşitli etkinlikler düzenledi. Fransa’dan Japonya’ya dünya çapında şefleri ve restoranlarını tanıttı. Bize yeni bir gastronomi sahnesi sunan ve gastronomi alanında büyük bir potansiyele sahip Türkiye’nin 17. ülke olarak bünyemizde bulunması da bizim için çok değerli.”

Haberin Devamı

9 şehre Gault & Millau şapkası

9 şehre Gault & Millau şapkası

Ustalara saygı duruşu

Restoran ve şeflere Gault & Millau tarafından hizmet, fiyat ve restoranın atmosferi hakkında ayrı ayrı yapılan değerlendirmelerle birlikte yemeğin kalitesi ve lezzeti üzerinden 1 ile 20 arasında puan veriliyor. Yüksek puanlı restoranlar puanlarının derecesine göre Gault & Millau imzası olan şef şapkalarından 1 ile 5 arasında şapka kazanıyor. Dereceye giren restoran ve şeflere plaketlerinin takdim edildiği gecede Develi’nin Kurucusu Arif Develi, Beyti’nin Kurucusu Beyti Güler, Hünkar’ın Kurucusu Feridun Ügümü, Kıyı Balık’ın kurucusu Yorgi Sabuncu gibi sektörün duayenlerine verilen ödüller ve sahneye çıkışları ayakta dakikalarca alkışlandı. Kolay mı yıllardır aynı kalite ve lezzet ile ayakta kalarak sürdürülebilirliğin kitabını yazıyorlar. 600’ü aşkın insanın katıldığı Gault & Millau Türkiye 2024 Ödül Töreni’nde, Yılın En İyi Restoran Ödülü’nün sahibi Neolokal, Yılın En İyi Şefi Ödülü’nün sahibi TURK Fatih Tutak’ın Kurucusu & Şefi Fatih Tutak oldu.