Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Halkbank, “Üreten Kadınlar Yarışması”nın bu yıl üçüncüsünü düzenliyor. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, 2024 için ayırmayı planladıkları kaynağın 20 milyar TL’den az olmayacağını, birinciye ise en az 1 milyon TL vereceklerini açıkladı.

Halkbank, 2021 yılı Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle düzenlediği Üreten Kadınlar Zirvesi ile çıktığı yolculukta organize ettiği Üreten Kadınlar Yarışması’nın üçüncüsünü gerçekleştiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın ilk günden itibaren sahiplendiği projenin kapsamı her geçen yıl daha da büyüyor… Yarışmada, “Yılın Üreten Kadın Girişimcisi, Teknoloji Tabanlı Kadın Girişimci, Kadın Kooperatifi, Sıfır Atık ve Yükselen Yıldız” kategorilerinde nakdi ödüller verilecek. Ekonomiye katma değer sağlayan kadın girişimcilerin değerlendirileceği yarışmanın başvuruları 31 Aralık’a kadar devam ediyor.

Haberin Devamı

Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması’nın jüri tanıtım toplantısında konuşan Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, jüri üyelerini seçerken farklı sektörlerden olmalarına dikkat ettiklerini belirterek, eğitim, ticaret, sanayi, enerji, tekstil gibi birçok farklı alanda faaliyet gösteren jüri üyelerinin yarışmacıları farklı bakış açılarıyla değerlendireceklerine dikkat çekti.

250 bin kadın yararlanacak

Kadının ekonomik yaşamın her düzeyine tam ve eşit katılımını sağlamak için çalıştıklarına işaret eden Osman Arslan, proje ile üç yılda, farklı meslek gruplarından 212 bin kadın girişimciye 53 milyar TL finansal destek sağladıklarını söyledi. Finansman imkanı sağlayacakları kadın girişimci sayısını, 2024 yıl sonuna kadar 250 bine çıkarmayı hedeflediklerini belirten Arslan, “2024 için ayırmayı planladığımız kaynak 20 milyar TL’den az olmamak üzerine olacak. Üzeri de olursa onu da karşılayabilecek durumdayız” dedi.

Arslan, yarışmada birinci olan kadın girişimcilere 2024’te 1 milyon TL’den az olmamak üzere ödül rakamını değerlendireceklerini belirterek, “Bunun yanında finale kalan yarışmacılardan 1 yıl boyunca bankacılık hizmetlerimizden ücret almayacağız. Sadece ödülü kazananlara değil finalistlere de destek sunacağız. Amacımız kadın girişimcilerimizi pozitif ayrımcılığa tâbi tutmak” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Kadınlar borçlarına sadık

Finansmana erişimin zorlaştığı bir dönemde kadın girişimcilere verilen destek paketi ile özellikle teminatlandırma noktasında pozitif ayrımcılık sunduklarını ifade eden Osman Arslan, “Vermiş olduğumuz finansman kârlarının geri dönüş oranı yüzde 99 civarında. Kadınlarımız gerçekten borçlarına sadık ve bankamızdan kullanmış oldukları kaynakları doğrudan kendi işlerinin faaliyetlerine harcıyorlar. İş dışında bir faaliyete harcamıyorlar” dedi.

Halkbank’tan kadın girişimcilere 20 milyar TL’lik finansman

Rakamlarla Üreten Kadınlar Projesi

■ Türkiye’de “girişimci kredi pazarı”nın yüzde 50’sini tek başına Halkbank finanse ediyor. Her iki kadın girişimciden biri Halkbank’tan aldığı kredilerle hayalini gerçeğe dönüştürüyor.

■ Yapılan analizlerde, kadın girişimci müşterilerin yüzde 45’inde kredi kullanımından kaynaklı ciro artışı tespit edilmiş. Bu müşterilerin yıllık ortalama ciro artışları yüzde 66’ya, ihracat hacimlerindeki artış da yüzde 56’ya ulaşmış.

Haberin Devamı

■ Türkiye’de kadınların istihdamdaki payı yüzde 32 iken; Halkbank’ın kadın girişimci müşterilerinin çalışanlarının yüzde 58’ini kadınlar oluşturuyor.

■ Halkbank’ın kredi desteklerinde İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya, İzmir ve Adana en çok kadın girişimciye ulaşılan iller olarak öne çıkıyor.

Halkbank’tan kadın girişimcilere 20 milyar TL’lik finansman

Soldan sağa: Fırat Neziroğlu, Esin Güral Argat, Nilüfer Bulut, Osman Arslan, Gönül Paksoy, Yasemin Gür Solmaz, Milka Karaağaçlı, Aslı Gümüşel, Yasemin Öğün

Master Class Marka Eğitimleri başladı

Halkbank, kadınların iş dünyasındaki rollerini güçlendirmek ve onlara eşit fırsatlar sunmak için Üreten Kadınlar Akademisi Master Class Marka Eğitimlerine de başlayacağını duyurdu. Üreten Kadınlar Yarışması’nın başvuranları arasından seçilecek 100 kişi, ocak ayının sonunda iki gün İstanbul’da misafir edilecek. İki günlük program kapsamında; marka yatırımı, kurumsal marka iletişimi ve finansal okuryazarlık üzerine eğitimler verilecek. Jüri üyeleri de tamamen gönüllülük esasıyla kendilerine danışmanlık desteği sağlayacak.