Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Citibank’ın mikro girişimci yarışmasına başvuran iki binin üzerinde kadın arasından sıyrılan 30 finalist, dün İstanbul’daydı. Bize azimle pekiştirilmiş, sabır imbiğinden süzülmüş dupduru bir umut getirdiler

ELLERiNDE UMUT ÇiÇEKLERi AÇAN KADINLAR

Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, girişimciliği özendirici çabaların her zaman yanında olduklarını söylüyor.

Sabiha, Semire, Elife, Ayşe... Daha birkaç yıl önce hayata tutunmak için türlü güçlüğe göğüs geren, sonra yakaladıkları ‘küçücük’ bir fırsatla tuttuğunu koparır hale gelen kadınlar... Sayıları hızla artıyor. Dün 30’u İstanbul’daydı, jüri karşısına çıktılar. Her gün işi gereği milyonları milyonlarla çarpan, bölen, toplayan kişilere, bol sıfırlı değil belki ama sıfırdan başlayan öykülerini anlattılar.
Mikro krediyle iş kuran kadınlardan söz ediyorum. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın kurduğu MAYA Mikro Ekonomik Destek İşletmesi’nden ya da Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nca hayata geçirilen Türkiye Grameen Mikrokredi Programı’ndan mikro kredi alan kadınlar arasında başarılı olanlar, her yıl Citibank tarafından ödüllendiriliyor.

Haberin Devamı

Kefil de yok icra da
70’lerde Bangladeşli ekonomist Muhammed Yunus tarafından uygulamaya geçirilen ve mucidine Nobel Ödülü kazandıran mikro kredi, Türkiye’ye son yıllarda geldi. Bu krediye başvuran kadınlardan kefil, belge gibi klasik kredi formaliteleri istenmiyor. Hatta geri ödeyemezse icra takibi bile yapılmıyor. Verilen paralar kredinin adı gibi mikro. Herhangi bir bankanın ihtiyaç kredisi için bile küçük bulacağı 1000-2000 TL gibi meblağlarla kadınlar kendi işlerini kuruyor, geçimlerini sağlıyor, çocuklarını okutuyor. “Nasıl olur?” demeyin...

Hayallerini anlattılar
Sabiha Alaska: 55 yaşında, Diyarbakır Kayapınar’da yaşıyor. Çocuklarıyla kurduğu kereste dükkanının sahibi. Bu işi kurmak için önce çocuklarını kursa göndermiş ve ardından mikro kredi almış. 8 çocuğu var. İşini büyütmek, modern makineler almak istiyor.
Semire Duman: 44 yaşında, Hatay’da oturuyor ve tandır/gözleme evi sahibi. İşyerini tek başına kurmuş, 3 çocuğu var. Mersin’den İskenderun’a kadar birçok farklı şehirden de müşterisi var. Hayali ikinci şubeyi açmak.
Elife Çam: 58 yaşında ve Kahramanmaraş’ta yaşıyor. Gelini ve oğluyla mumla sabun atölyesi kurmuş, son zamanlarda koku da üretmeye başlamış. Ürünlerini pazarlarda ve mahallelerde tezgah kurarak satıyor. Hayali mum ve sabunlarını markalaştırmak.
Ayşe Çuval: 38 yaşında ve Samsun Bafra’da dikimevi sahibi. Tek başına kurduğu işi için internetten sürekli yeni modeller inceliyor. Daha çok makine, daha çok kumaş ve daha çok elemanla çalışmayı hedefliyor.
Citibank, başarılı mikro girişimci kadınları Türkiye’de 2007 yılından bu yana ödüllendiriyor. İlk yıl yarışmaya 700 mikro girişimci başvurmuştu. Bu yıl Türkiye’nin 43 ilinden iki binin üzerinde başvuru oldu. Anadolu kadar azimli, sabırlı, güçlü olan bu kadınların öyküleri insana umut veriyor.

Haberin Devamı

23 NiSAN COŞKUSU BAŞLIYOR

23 Nisan’a 10 günden az bir sürenin kaldığı şu günlerde birbiri ardına etkinlik haberleri geliyor. Pazartesi gününe denk gelen bayramdan hemen önceki hafta sonu hemen hemen tüm oteller çocuklar için özel programlar düzenledi. Hilton Dalaman Sarıgerme Resort&SPA’da söz konusu hafta sonunu ‘Kids Weekend’ ilan etmiş. “Hem çocuğum doyasıya eğlensin hem ben nefes alayım” diyenlere duyurulur. Şehirden çıkamayanlar için de çeşitli alternatifler var. Pera Palace’ın minikler için organize ettiği ‘Çikolata Kursu’ bunlar arasında.