Yazarlar SSK'nın geliri özel emekliliğe

SSK'nın geliri özel emekliliğe

22.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

SSK'nın geliri özel emekliliğe

SSKnın geliri özel emekliliğe


Atilla ÖZSEVER

       Yılbaşında SSK prim tabanı 120, tavanı ise 360 milyon lira oluyor. Çalışanlar, tabandan prim ödeyip üstü için de özel emekliliğe özendirilecek

       Bireysel emeklilikle ilgili yasa çalışmaları, Çalışma Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı bünyesinde sürdürülüyor. Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, iki ayaklı bir emeklilik sistemi öngörülüyor. Birinci ayak zorunlu emeklilik, ikinci ayak ise gönüllü emeklilik olacak. Mevcut zorunlu emeklilik sistemi sürecek bunun yanında gönüllü bireysel emeklilik de sisteme dahil edilecek.
       Hazine yetkilileri ise, bu çalışmanın Bakanlık, Hazine ve SPK uzmanları ile birlikte hazırlandığını ve yüzde 90'ının tamamlandığını belirttiler. Özel emeklilik fonlarının yatırım şirketlerince nemalandırılacağını belirten yetkililer, bu fonların devlet garantisinde olacağını ifade ettiler. Emeklilik yaşının 58 -60'a yükselmesi karşısında özel emekliliği özendirmek için bir kolaylık getirilmesi düşünülüyor. Bu durumda özel emekli maaşı alma ile ilgili sınır üç - beş yaş daha aşağıya çekilebilecek.
       Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan da, bu hafta komisyonların hazırladığı taslak çalışmasını inceleyeceğini ve yılbaşına kadar Meclis'e sevk edeceklerini söyledi.
       TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler de, zorunlu emeklilik sisteminin asgari düzeyden, prim tabanından devam etmesinden yana olduklarını, tabanın üstünün de kişiye bağlı olarak özel emeklilik sisteminde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
       SSK prim tabanı, yani alt sınırı yılbaşından itibaren 120 milyon liraya üst sınır ise 360 milyon liraya çıkacak. Türk - İş Araştırma Müdürü Prof. Dr. Oğuz Oyan, "Yeni yasa ve öngörülen sistem, özel sigortacılığı teşvik edecek, kaçak işçiliği yaygınlaştıracaktır. Milyonlarca işçi, SSK'dan umudunu kesecek, kaçak çalışmaya ve özel sigortacılığa yönelecektir. Prim tavanının yüksekliği, hatta Bakanlar Kurulu'na üst sınırı alt sınırın beş katına çıkarma yetkisi verilmesi, tabandan ödemeyi genişletecek, üstü için ise özel emekliliğe özendirmeyi arttıracaktır. Bu durumda SSK'nın gelirleri azalacaktır" dedi.

Muhalefet zorlanıyor

       Türk - İş'teki muhalefet, genel kurula 10 gün kala liderini bulmakta güçlük çekiyor. Bayram Meral'e muhalefet eden grup için başlangıçta Teksif Başkanı Zeki Polat'ın ismi öne çıktı, ancak kendisi vazgeçtiğini söyledi. Daha sonra Türk Metal Başkanı Mustafa Özbek'in ismi ortaya atıldıysa da muhalif kanat, "Ne Meral, ne Özbek" diyerek üçüncü bir isim arayışına girdi.
       Muhalefetin Afyon toplantısına Türk - İş'teki 35 sendikadan ancak 13'ü katıldı. Katılanların bir kısmı da tam destek vermeyeceğini belirtti. 15 Kasım'da Ankara'da muhalefetin daha geniş katılımlı bir toplantı yapacağı belirtilirken Meral grubu daha erken davranıp Tes - İş'te bir toplantı düzenledi. Sonra aynı gün Teksif'te her iki kesimden de sendikaların katıldığı bir toplantı yapıldı, toplantıdan ciddi bir sonuç çıkmadı.
       Muhalif kanat, 16 Kasım günü yapılan Türk - İş Başkanlar Kurulu toplantısında da kendini ortaya koyacak bir tavır sergileyemedi. Geçen hafta süresince her iki tarafta birbirini gözlemledi, yokladı.
       Bugün Tes - İş'te bir toplantı daha yapılacak. Meral'in tarafında gözüken Tes - İş Başkanı Mustafa Kumlu, "Nasıl bir Türk - İş hedefliyoruz, onun çalışması içindeyiz. Şu anda ortamı gözlemliyorum. Meral'le resmen görüşmedim. 3. oluşum fikri var ama girişimi zayıf" dedi. Teksif Başkanı Zeki Polat ise, "19 sendika muhalefetin yanında. Henüz isim konuşulmadı, Tes - İş'teki toplantıda bazı şeyler belirlenebilir" diye konuştu.

Başoğlu bağımsız aday

Sağlık - İş Başkanı Mustafa Başoğlu, Türk - İş Genel Başkanlığı'na aday olduğunu açıkladı. Başoğlu, mevcut yönetimin Türk - İş'i iyi yönetemediğini, Başkan Meral'in sosyal güvenlikte hak kaybına engel olamadığını söyledi.
       Herhangi bir listesi olmadığını belirten Başoğlu, "Herkesle çalışırım. Meral ya da başkası adaylığını koysun, listesini yapsın. Delege, kongrede kimi seçerse onunla çalışırız" diye konuştu. Uzun yıllardan beri Sağlık - İş başkanlığını yürüten Başoğlu, 1986 - 1992 yılları arasında iki dönem Türk - İş Eğitim Sekreterliği görevinde bulunmuştu.

Belediye işçisi isyanda

Erzurum Belediyesi'nde 8 aydır maaş alamayan işçiler, Ankara'ya yaptıkları yürüyüşten sonra Türk - İş Genel Merkezi'nde oturma eylemini sürdürüyorlar. Belediye - İş Başkanı Nihat Yurdakul, "Arkadaşlarımız aç, sefil halde. İşçi başına iki milyar lira alacağımız var. Erzurum Belediyesi'nde çalışan iki bin işçiyi temsilen 200 arkadaşımız 11 Kasım'da yola çıktı. 18 Kasım'da Ankara'ya vardı. Hükümet yetkilileri ile görüştük bir sonuç yok" dedi. Nihat Yurdakul, daha sonra şunları söyledi:
       "Erzurum Belediye Başkanı, MHP'li. Yani hükümetin ortağı bir partinin belediye başkanı. Paramız yok diyor. Oysa başkan olarak kendisi para alıyor, memura, müteahhite para var, işçiye gelince yok deniyor. Sabrımız taşmak üzere."
       Türk - İş Başkanı Bayram Meral'in de devreye girmesina rağmen hükümet yetkilileri ile yapılan görüşmeden bir sonuç alınamadı. Belediye - İş Sendikası'nın Türkiye çapında işçi alacağı ise 30 trilyon lirayı buluyor.
      

Harb - İş'te "sıkıyönetim"

       Uzun yıllar sol, sosyal demokrat kadroların işbaşında bulunduğu Harb - İş'te yönetim değişti. Son seçimi FP - MHP eğilimli kadroların ittifakından oluşan bir yönetim kazandı. Kongrede tüzük değişikliği de yapıldı. Tüzükte sendika üyeliğinden çıkarılma ile ilgili maddeye yeni bir fıkra eklendi.
       Bu fıkraya göre, "sendika, sendika şubeleri ve üst kurulların hükmi şahsiyeti ile yöneticiler hakkında ispatı mümkün olmayan yalan, yanlış, yıkıcı, bölücü söz, hakaret ve faaliyetlerde bulunmak" üyelikten ihracı gerektiriyor.
       Harb - İş'in eski başkanı İzzet Çetin, "Bu yeni madde ile işçi sindirilmek, susturulmak isteniyor. Üyelikten çıkarmak için istismara çok açık bir madde. Üyenin özgürleşmesi, yöneticisini eleştirmesi ortadan kalkacak" dedi.
       Yeni başkan Orhan Atay ise, "Yalan, iftira ile ilgili bir madde. Örneğin yöneticileri TİKKO'cu, DHKP'li, İBDA - C'li gibi suçlayanlar için uygulanacak. Yoksa eleştiriye bir sözümüz yok. Eleştiri başka, iftira başka. Hatta biz yönetime geldikten sonra Disiplin Kurulu'na sevk edilenlerle ilgili tüm işlemleri kaldırdık" diye konuştu.

Sondan başa

       Benim yalnızlığım
       Sizinki gibi değil
       Benimki kanlı canlı
       Tıpkı kendim gibi
       Yıllarca üzünçle besleyip
       Büyüttüm onu kendimde
       Sonunda somutlaşıp kişileşti
       Biri ben biri o
       İki kişi birleşti

       Şimdi yalnızlığımla ben
       Bir gövdede iki kişiyiz
       Bu yüzden ikimiz de
       Yalnız değiliz

       Aziz NESİN