Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İstanbul’da gökdelenlerin yeni üssü İstanbul Finans Merkezi’nin görkemli binalarından Ziraat Bankası’nın 45. katındayız… Bir camda Merkez Bankası; diğer yanda Halkbank binası, başka bir camda ise nefis İstanbul manzarası.

Şehri ayaklar altına alan, duvarları başak taneleriyle süslü, sade dekorasyonlu odadaki yuvarlak masanın etrafında ekonomi gazetecileri var. Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alpaslan Çakar, masada, TBB şapkasıyla konuşuyor. Sakin tavrı, teftiş kökenli 28 yıllık bankacılık deneyimi, konulara hakim bakışı ve gelecek projeksiyonlarıyla Türkiye adına umut verici söylemlerde bulunuyor.

Haberin Devamı

Enflasyonda kritik dönem

Görüşmede pek çok soruya yanıt veren Çakar’ın ısrarla üzerinde durduğu önemli konu “enflasyon” oluyor.

Ülkemizde 7’den 70’e herkesi olumsuz etkileyen bu sorunun sadece Türkiye’nin problemi olmadığı ortada. Ama asıl çözmemiz gereken sorun artık şu; Mayıs aylarında zirve (yüzde 60’lar) görüldükten sonra enflasyonu önce yüzde 40-45 bandına çekmek, bu kritik eşikte çok da uzun zaman geçirmeden rakamı hızla 20’li seviyelere getirmek. İşte Türkiye için zorlu sınav bu olacak.

Gizemli yabancı sürprizi

Son iki yılda, yurt dışı gelişmelerin neredeyse hep olumsuz esen rüzgârından etkilenen Türkiye, yaz itibarıyla olumlu hava etkisine girebilir. Bu da toplantıda konuşuldu. Böylece, başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerde faiz indirimlerinin başlamasıyla Türkiye’ye yabancı sermaye akımında hızlanma görülecek. Körfez’in de bu rüzgâra eşlik etmesi ile piyasalarda son yılların en güneşli günleri yaşanabilir. (Bu esnada Çakar, “Yabancılar konusunda bir gelişme…” diyor ama bu cümle “gizemli” bir ifadeyle sonlanıyor. Bakalım yakında nasıl bir sürpriz olacak!..)

İhracat ve turizmin bu iyimser havaya katılması ise Türkiye için başka bir dönemin aralanması anlamını taşıyor.

2024 bir restorasyon yılı olacak gibi görünürken, normalleşme için zamanlamada 2025 adres olarak gösteriliyor.

Yerel seçimler sonrası 2028’e kadar seçimsiz dönem, Alpaslan Çakar’ın tabiriyle, “Harika fırsatlar sunuyor.”

Haberin Devamı

Yaptığı birçok açıklamanın alt metni okunduğunda “Daha pozitif bir gelecek bizi bekliyor” diyen Çakar, yerel seçimler sonrası, politikalarda bir değişiklik beklemiyor. “Bu hikayeden an itibariyle vazgeçemeyiz ki sonuç alabilelim” sözleri bu vurguyu kuvvetlendiriyor.

Alpaslan Çakarın 45. kat mesajları

Geçmişe yolculuk…

Ziraat Bankası’nın İstanbul’daki yeni merkezinin girişinde, sol kolda yer alan ve zarif mimari dokunuşuyla dikkat çeken etkinlik ve konser merkezi açılış için gün sayıyor. Hemen yanı başındaki bankacılık tarih müzesi ise ziyaretçileri geçmişe götürüyor.

“Bir sonraki buluşmamızı yaz başında -Batı’da faiz indirimlerinin başlaması için öngörülen dönem- bu kez binanın, teras katında planlarız” sözleri, Alpaslan Çakar ile 2.5 saatlik görüşmenin veda cümlesi oluyor.