Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Vodafone CEO’su Colao, hem büyük ekonomiler, hem de gelişmekte olan ekonomiler içinde Türkiye’nin son dönem çıkışıyla, ‘taçtaki en önemli mücevher’ olduğunu söyledi

‘En değerli mücevher’ Türk çiftçisiyle şov yaptı

Vodafone Grubu CEO’su Vittorio Colao’nun, “Bugün işin mobil kısmından çok iyilik kısmına odaklanma günü” sözleriyle başlayan Londra’daki “İyilik İçin Mobil” konferasında sosyal girişimcilik temalı gelecek masaya yatırıldı. İngiliz Vodafone ve London Business School işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte Vodafone Türkiye CEO’su Serpil Timuray da “Çiftçi Kulübü” uygulamaları ile yarattıkları katma değeri, sayısı 450’yi bulan üst düzey katılımcıyla paylaştı.
Avrupa’da durgunluğun yaşandığı bir dönemde grup olarak 3-4 kilit büyüme bölgelerinin olduğunu belirten Colao, “Türkiye tacımızdaki en değerli mücevherlerden biri” diyerek şöyle konuştu:
“Afrika’da büyüyoruz, Hindistan’da büyüyoruz ama şu dönemde Avrupa’da büyüme pek fazla değil. Bizim için genelde en çok büyüme Türkiye ile Gana’da görülür, ancak bugünlerde Türkiye’de... Önemli olan kimin önde gittiği değil. Biz Türkiye ve Hindistan gibi ülkelerde yer almaya karar verdiğimiz için çok memnunuz. Buralardaki çalışanlarımızın yetenekleri çok fazla. Nüfus büyük ve iyi büyüme fırsatları sözkonusu. Buralardaki varlığımız gittikçe daha fazla önem kazanıyor.”
Serpil Timuray’ın etkinlikte paylaştığı Çiftçi Kulübü uygulamalarının Türkiye’den de öte, sosyal ihtiyaca yönelik en iyi girişimlerden biri olduğunun altını çizen Colao, “Dünya genelinde tarım fırsatlarını büyük ölçüde artırmamız gerekiyor, aksi halde fiyatlar çok yükselecek ve karşılanamaz olacak. Benim isteğim Vodafone Çiftçi Kulübü’nün yalnızca Türkiye ile kalmayıp, dünya genelinde bir Dünya Çiftçi Kulübü’nün kurulması” diye konuştu.

3G, 4G ve 5G...
3G’nin hâlâ büyük potansiyel barındırdığını kaydeden Colao, şöyle konuştu:
“3G size hız sunabiliyor, kapasite sunabiliyor. Örneğin Vodafone Türkiye’den almak istediğiniz de alamadığınız birşeyi söyleyin bana... Tabii 4G’yi de getireceğiz ve günün birinde, 5G’yi de... Daha şimdiden 5G konuşulmaya başlandı. Bence konu 3G, 4G, hatta 5G değil, konu müşteriye sunulan hizmettir. Bugün Vodafone’la yapamayacağınız hiçbir şey olmadığına inanıyorum. Hep daha fazlasını sunacağız.”

Haberin Devamı

700 bin çiftçi yılda 100 milyon euro’luk verimlilik artışı sağladı

Haberin Devamı

Serpil Timuray, ‘İyilik İçin Mobil’ konferansında ‘Çiftçi Kulübü’ uygulamalarıyla ilgili olarak şu noktaların altını çizdi:

* Dünyada 5 kişiden 1’i fakirlik sınırının altında yaşıyor.
* 2050 yılında tarım ürünü talebi yüzde 70 artacak.
* Dünyada tarım işinde 1 milyar kişi çalışıyor.
* Çiftçilerin yüzde 60’ı küçük ölçekli işletmeler.
* Tarımda üretkenliğin artırılması kritik önem taşıyor.
* Dünyadaki toplam 6 milyar cep abonesinin yüzde 77’si elişmekte olan ülkelerde yaşıyor.
* Türkiye 50.8 milyar dolarlık tarım üretimi ile dünyada 7’inci, Avrupa’da birinci.
* Çiftçiler, Türkiye nüfusunun dörtte birini oluşturuyor.
* Tarımda çalışanların yarısı kadın.
* Tarım ve hayvancılığın GSYİH’ye katkısı yüzde 8.2 düzeyinde.
* Vodafone Çiftçi Kulübü’nde 290 milyon SMS’le 500 bin içerikte bilgi paylaşımı yapıldı.
* 158.000’den fazla çiftçiye eğitim verildi. Bu sayede çiftçiler yeni pazarlara açıldı.
* Aksaray’dan bir çiftçi, İngiltere’den 400 ton patates siparişi aldı.
* Kulübün 700 bin üyesi var. Yıllık 100 milyon euro’luk verimlilik sağladılar.

Haberin Devamı

Şiddete karşı ‘panik butonu’

Vodafone Vakfı’nın Direktörü Andrew Dunnet, Türkiye’nin gündeminden hiç düşmeyen kadına şiddet konusundaki yeni uygulamalardan bahsetti. Vakfın 1992’den bu yana 27 vakıf aracılığı ile 500 milyon dolar topladığını, 750 proje yürüttüğünü anlatan Dunnet, “Yardımlar sadece para olarak değil sosyal sorumluluk projeleri çerçevesinde ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor. Risk altındaki kadınlarla ilgili projeler çok önemli” dedi.
Tek tuşla S.O.S
İspanya’da yüksek risk altındaki kadınların 999 numarasını tuşladıklarında polis merkezine bağlandıklarını kaydeden Dunnet, şunları söyledi:
“Vodafone şiddet gören bu kadınlar için özel bir telefon da çıkardı. Tek bir tuşla hem ortam dinleme, hem de kadınların tehdit gördüğü yere polis ekiplerinin 4 dakikada ulaşacağı bir sistem. İspanya’da 21 bin, İngiltere’de ise 2 bin kadın bu telefonları kullanıyor. İçinde olduğumuz proje ile panik butonu sistemi kuruldu. Polis İngiltere’de üç yerden gelen çağrıları direkt olarak acilen yanıtlıyor. Biri Kraliyet ailesi, biri bakanlar kurulu, diğeri de aile içi şiddete maruz kalmış kadınlar.”

‘En değerli mücevher’ Türk çiftçisiyle şov yaptı

Timuray’ın sunumundaki videolu çiftçi hikâyeleri büyük ilgi görürken, çoban Polat Aslan, öyküsünü, “Hayvanlar telef oluyordu. Cep’ten hava durumunu öğrendim. Koyun sayısı arttı. Şimdi sürümün yanında üç köpek, bir eşek, bir de telefonum var” diye anlattı.

‘En değerli mücevher’ Türk çiftçisiyle şov yaptı

Vodafone Grubu CEO’su Colao, “Çiftçi Kulübü” projesinin başarısı için Vodafone Türkiye CEO’su Timuray’ı tebrik etti.