Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Anadolu’da “ticaret” ve “sanayi” denilince akla “Kayseri” gelir.

Kayseri, Anadolu’da geleneksel üretimden büyük sanayiye geçişte önemli rol üstlenmiş. İlk uçak fabrikası Kayseri’de kurulmuş. Sümerbank’ın bez fabrikası, iplik fabrikası, şeker fabrikası Cumhuriyet döneminde sadece şehrin değil yurt ekonomisinin canlanmasına büyük katkı sağlamış.

O günlerden bu yana, başta organize sanayi bölgeleri olmak üzere üretimin gücünü arkasına almayı başaran Kayseri, dördüncü sanayi bölgesi ile birlikte sayısı 2 bini bulacak fabrika ordusuyla ülke ekonomisinin dinamosu olmayı sürdürmeyi hedefliyor. Şehir, katma değerli ve inovatif üretim yolculuğuyla Türk sanayisinde üstlendiği kritik rolü gelecekte de bırakmamaya kararlı.

Haberin Devamı

Kayseri’den pek çok firma “marka” oldu. Üstelik birçoğu sadece içeride değil, dünyada marka oldular. İhracat denildiğine akla gelen ilk şehirlerden birisi de işte bu yüzden “Kayseri”. Geçen yıl şehrin ihracatı 4.1 milyar dolar seviyesini aştı.

İyi tüccarlar ‘iyimser’

“İyi tüccar” olarak bilinen Kayserililer sanayinin yanı sıra ticarette de sahip oldukları unvanı bırakmamaya kararlı. Bunun için gece gündüz demeden var gücüyle çalışıyorlar.

Günümüzde pek çok kişi, “Büyük bir kriz var”, “Ekonomi düzelmez”, “Ne yapsak çaresi yok” diyor. Kayseri’de görünen manzara bu söylenenlerin aksine işaret ediyor.

“Kayseri’de gördüğünüz manzarayı birkaç kelime ile tarif eder misiniz?” diye soracak olanlara, şehirden gelen cevap şu oluyor: “Kayseri’miz işinde, gücünde…” Yani, herkes işine bakıyor. Üretimi, yatırımı, istihdamı artırmanın çabası içinde, tüm gücüyle çalışıyor.

Asurlular geri dönüyor!

Sanayi ve ticarette bu kadar güçlü olan Kayseri, milyar dolarların döndüğü turizmde de Anadolu’nun cazibe merkezi olmaya aday.

Bunun için şehir kış turizminde “Erciyes Dağı”, kültür turizminde tarihi 4 bin yıl öncesine uzanan “Kültepe” (Kaniş Karum) hamlesine hazırlık yapıyor. Bir yandan Erciyes’te yer alan tesisler uluslararası standartlarda yenileniyor, diğer taraftan Kültepe’de kayadan oyma bir müze ve binlerce yıl öncesinin yaşamını yansıtacak 14 evden oluşan Asur mahallesi kuruluyor. Bu adımlarla Kayseri, 2024’le birlikte tüm dünyada adını duyurmak istiyor.

Haberin Devamı

Yaptığımız seyahatte gördük ki Kayseri, şehri dolup taşıracak yerli ve yabancı misafirlerle buluşmak için çok heyecanlı, adeta gün sayıyor.

Kayserililer; Ürgüp, Göreme’ye giden misafirleri kendileri de ağırlamak için samimi ve sıcak bir davet yapıyor.

Haksız da sayılmazlar aslında; bir tabak mantıya, pastırmaya, sucuğa, fırınağzına, yağlamaya kim hayır diyebilir ki!..