Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’nin iyi günlerinin, kötü günlerinden hep daha fazla olduğuna dikkat çeken Sabancı Holding CEO’su Göçmen, “Türkiye yeni bir hikâye yazmalı. Yeni yol uzun vadeli planlanmalı ve güvene dayanmalı. Hikâyeyi de hep beraber anlatmalıyız. Bunu yaratmak 2019’un en kritik kararı” dedi

Sabancı Holding’in CEO’su Mehmet Göçmen, “2019’u olumlu görüyorum. Muhakkak olumsuzluklar olacak ama bunlara yandık, bittik değil de fırsat olarak bakılmalı” dedi. Bir grup gazeteciyle İstanbul, Levent’te holding binasındaki ofisinde bir araya gelen Göçmen, “Biz geleceğe umutla bakıyoruz. Türkiye’ye güveniyor, yatırıma devam ediyoruz. Bulunduğumuz her sektörde en iyisiyiz ama Türkiye gemisindeyiz. Türkiye gemisine bir şey olursa bize de olacak. Ancak Türkiye’nin iyi günlerinin sayısı kötü günlerinden çok fazla. Bugünkü ortam bizim gibi şirketleri daha fazla yatırım yapmaya teşvik eden bir ortam olmalı” dedi.

Haberin Devamı

Yeni bir hikâye yazalım bunu birlikte anlatalım

Göçmen, 2019’u değerlendirirken, “İlk yarı mevcudu iyileştirerek devam edecek gibi görünüyor. Bu dönemde seçim de var. İkinci yarıyıl ise gerçek yönü belirleyecek. Belki de bir kısmı bugün için acı gelebilecek yeni politikalar gelirse Türkiye yeni, dengeli bir döneme girer” ifadelerini kullandı.

Göçmen, kritik bir noktaya da vurgu yaptı: “Türkiye yeni hikaye yazmalı. Yeni yol uzun vadeli planlanmalı ve güvene dayanmalı. Hikayeyi de hükümet, şirketler ve bireyler hep beraber anlatmalıyız. Bunu yaratmak 2019’un en kritik kararı olacak.”

Neden gelmiyorsunuz!

2018’in ilk 9 ayında satışlarda 62 milyar TL’yi, net kârda 3.4 milyar TL aşan Sabancı Holding’ın yatırım tarafında etkili olacağını anlatarak, “Yatırımlar aralıksız sürmeli. Yatırım yapmak dün doğru ise, bugün dünden daha doğru” diyen Göçmen, yaşanan sıkıntılı dönemlerde bırakın Türkiye’den çekilmeyi, bunun konusunu bile açmayan dünya devi yabancı ortaklarını anımsatarak, Türkiye’nin potansiyelini kimse elinden alamaz” dedi.

Görüştükleri yabancılara, “Neden Türkiye’ye yatırım yapmıyorsunuz?” diye sorduklarını bildiren Göçmen, “Ya regülasyon değişirse” diyorlar. Güven ortamını oluşturmalı, gidip anlatmalıyız. Geçmişte bunu yaptık, herkes yatırım yaptı. Şu anda da Türkiye hikâyesini anlatıyor olmalıyız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Özel sektör öğrenmeli

CEO’luk koltuğunda 2. yılını doldurmaya hazırlanan Göçmen, göreve geldiği günden itibaren “Her ne olursa olsun, ben geleceğe olumlu bakarım” tavrını grup bünyesindeki şirketlerin tüm yöneticilerine yansıtmaya özen gösterdiğini söyledi. Türkiye’nin özellikle kamu tarafında kriz yönetme becerisi olduğuna değinen Göçmen, “Bu kez özel sektörün de krizi nasıl yöneteceğini öğrenmesi lazım. Büyümenin yeniden ivme kazanması için adım atılmalı. Kamuya önemli rol düşüyor” dedi.

Göçmen, gruptaki şirket yöneticilerine yaptığı analizdeki önemli noktaları şöyle anlattı:

“Dünyadaki konjonktür, Türkiye’nin kaynak maliyetini yükseltiyor. İçeride sıkça yaşanan seçim gündemi, ekonomiyi de etkiliyor. Büyümede dengeli seyir sağlanamıyor. Bankalar para bulmakta sıkıntı yaşıyor. Bu durumda içeride herkes birbirine borç veriyor. “Cari fazla” verilmesi, bunun olumlu tarafını oluşturuyor. Dolayısıyla kur baskısı da azalıyor. Ancak kaynak sıkıntısı piyasayı etkiliyor. Tedarik zincirleri kaynak sıkıntısından olumsuz etkileniyor. Bu durum iyi yönetilen şirketlere bile yansıyabiliyor.”

Haberin Devamı

‘Bizim bütün mal varlığı Türkiye’de’

Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen, işlerinin yüzde 80’inin regüle sektörlerde olduğunu anlatarak, “Bütün mal varlığımız da Türkiye’de. Türkiye’ye güvenimiz olmasa bu yatırımları Türkiye’ye yapar mıyız? Böyle var mı başka grup” dedi.

Akbank’ın sektördeki gücüne dikkat çeken Göçmen, gruba bağlı şirketlerin pek döviz riski taşımadığını vurguladı, sıkıntılı döneme rağmen grubun rahat olduğunu belirterek, “Holding kasasında 3 milyar TL’ye yakın nakit var” şeklinde konuştu.

Yeni bir hikâye yazalım bunu birlikte anlatalım

Türkiye’nin teknolojisi yüksek, katma değerli ürüne dönük yatırıma odaklanması gerektiğini anlatan Göçmen, öne çıkarılması gereken 4 alanı şöyle sıraladı: Tarım, turizm, sanayi ve yurtdışı müteahhitlik.

ABD’de F35 ile uçabilir

Kordsa 2018’de ABD’de 3 şirket aldı. Bu şirketler Boeing’e kompozit parça üretebiliyor. Aslında Kordsa da, Gebze’de benzeri üretim yapabiliyor. Ancak, ABD’de onay almak 7 yıl sürüyor. Bu alımlarla ciddi zaman kazanılmış oldu. Aldıkları bir şirketin F-35’e iş yapma onayının bulunduğunu da kaydeden Göçmen, “Böylece, Türk şirketi olarak ABD savunma sanayinin içine girmiş olduk” dedi.

‘Üretim tarafı da halka arz olacak’

Piyasalarda tüm yaşananlara karşın Enerjisa Enerji’yi halka açtıklarını hatırlatan Mehmet Göçmen, “Enerjide üretim tarafını da halka açmayı hedefliyoruz. 2019 sonunda halka arza hazır olunacak. 2020-2021’de de halka arz işlemi gerçekleştirilecek” diye konuştu.

ENERJİSA PARLIYOR

Türkiye’de son dönemlerde yaşanan sıkıntılardan etkilenen işlerin başında enerji sektörünün geldiğini ifade eden Mehmet Göçmen, “Herkesin enerjiyi konuştuğu yerde Enerjisa işine pırıl pırıl devam ediyor” şeklinde konuştu.

Göçmen, daha önceden attıkları adımların etkisiyle sektörden ayrıştıklarını belirterek, “Grubumuzun enerji sektörü portföyü oldukça iyi noktada. Özelleştirmeden alım yaparken TL borçlandık. Çünkü, elektrik dağıtım gelirleri TL ile. Enerjide yılda 1 milyar dolar operasyonel kâr yaratıyoruz” dedi.