Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yüksek katma değer yaratan girişimcilerin ekonomik büyümedeki etkisine vurgu yapan Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya, en önemli amaçlarının yerli girişimleri destekleyip global pazarlara açılma kapasitelerini artırmak olduğunu söyledi.

Küresel arenada teknoloji girişimleri ve startup yatırımları büyük ilgi görüyor. Türkiye de son yıllarda çıkardığı birbirinden iddialı girişimlerle küresel ekosisteminin önemli oyuncularından biri olmaya aday. ‘Startup’ denildiğinde genç girişimcilere verilen destekler ve hızlandırma programları öne çıkıyor. 9 yıldır devam eden Garanti BBVA Partners Girişim Hızlandırma Programı, bu alanda ülkemizin önemli oluşumlarından biri konumunda. Bu program ile ilgili hedefleri, gelecek projeksiyonunu, destek paketlerini ve bu oluşum altındaki en yeni program olan “Partners Tech”i, Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya ile konuştuk.

Haberin Devamı

- Bankanızın girişim destek programından bahseder misiniz? Ne kadar süredir var, neleri amaçlıyor, hedefiniz nedir?

Garanti BBVA olarak stratejik olarak önceliklendirdiğimiz girişimcilik alanına büyük önem veriyoruz. Kadın girişimciliğinden teknoloji girişimciliğine uzanan bir yelpazede, bu alana özel ürün ve hizmetlerimiz var. Girişimcilik ekosisteminin gelişimi ekonominin gelişimi için de oldukça önemli. Yüksek katma değer yaratan teknoloji girişimcileri ekonomik büyümede etkili kilit unsurlardan biri. Hızlı ve yüksek büyüme potansiyeline sahip teknoloji girişimciliğini destekleyip global pazarlara açılma kapasitelerini artırmak en önemli amacımız. Garanti BBVA Partners programımızla 2015’ten bu yana girişimcilere destek oluyoruz. Bu yıl, girişimcileri desteklemek ve çoğalmalarını teşvik amacıyla çalışmalarımızı genişlettik. Garanti BBVA Partners Girişim Hızlandırma Programı altında, bankamızın sahip olduğu bilgi birikimi ve deneyimi paylaşmak amacıyla Garanti BBVA Partners Tech programını hayata geçirdik.

- Destek vereceğiniz girişimlerde aradığınız özellikler nelerdir, girişimler nasıl belirleniyor?

Haberin Devamı

Her ölçekten erken aşama girişimi, KOBİ’leri ve büyüyen girişimleri destekliyoruz. Yenilikçi fikirlerin, sürdürülebilir bir işe dönüşmesi ve gelişmesi için girişimcilere imkânlar sunuyoruz. Programa seçilen girişimlere 1 yıl boyunca destek oluyoruz. Asgari uygulanabilir ürün ve hizmete sahip, iki yıldan kısa süredir faaliyet gösteren ve ölçeklenebilir iş modeline sahip belirli dikeylerde faaliyet gösteren girişimler programa başvurabiliyor. Yapılan başvurular girişimin niteliğinin teknoloji odaklı ve yüksek etkili olmasına bakılarak değerlendiriliyor. Jüri seçim sürecinden başarıyla geçen girişimciler, programın sunduğu desteklerden yararlanabiliyor.

- Yoğunlaştığınız belirli alanlar var mı, başvuru için hangi yol izlenmeli?

Garanti BBVA Partners Tech programında data, siber güvenlik, ödeme sistemleri ve sürdürülebilirlik dikeylerinde faaliyet gösteren teknoloji tabanlı girişimler 10 Şubat 2024’e kadar https://www.garantibbvapartners.com/ adresi üzerinden programa başvurabiliyor.

- Girişimlere hangi destekleri veriyorsunuz?

Haberin Devamı

Programa kabul edilen girişimlere 6 ay boyunca Garanti BBVA Partners Tech Girişim Hızlandırma programı içerisinde yer alan; ofis alanı, ihtiyaca özel mentörlük, Garanti BBVA, Garanti BBVA Teknoloji ve iştirakleriyle iş birliği fırsatları, reklam, PR destekleri, iş ve ürün danışmanlığı, eğitim ve seminerler, ofis teknik altyapı destekleri, avantajlı bankacılık ürün ve hizmetlerinden faydalanma fırsatları sunuyoruz.

- Şu ana kadar kaç girişimi desteklediniz?

Programımız kapsamında bugüne kadar 60’tan fazla girişimi destekledik. Programa dahil olan girişimcilerin aldığı yatırım tutarı ise 150 milyon TL’yi aştı.

Yerli girişimleri dünyaya taşıyor

İş birliği yapıp hızlandırıyor

- Desteklediğiniz girişimler ile nasıl bir iş birliği yapıyorsunuz, örnek verebilir misiniz?

Bugüne kadar hangi sektörden olursa olsun yüksek etkili işler gerçekleştiren birçok girişime yol arkadaşlığı yaptık. İş birliği yaptığımız girişimlere sürdürülebilir bir dünya için sağladığı olumlu etkiyle bizim de anlayışımıza doğrudan hizmet eden Ecording’i örnek olarak verebilirim. Ecording, drone ile tohum topu atışı imkânı sağlayan, iklim krizi mücadelesini teknolojiyle birleştirmiş bir sosyal girişim. Banka ve iştiraklerimizle gerçekleştirdiğimiz işbirliği sayesinde hem kadın girişimci hem de diğer müşterilerimiz adına tohum topu atışı gerçekleştirdik.

Bir diğeri iş birliğimiz yakın zamanda Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışmamızda da dereceye giren ve Garanti BBVA Partners girişimlerimizden Mol-E firmasıyla oldu. Elektronik atık dönüşümünü tamamen dijitalleştiren uygulamasıyla iklim krizini pozitif yönde etkilemeyi hedefliyor. Biz de genel müdürlük banka çalışanlarımızın elektronik atıklarının dönüşümü üzerinde yaptığımız iş birliğiyle olumlu etki sağlamayı hedefledik. Blindlook, Engelsiz Çeviri gibi birçok girişimle de banka olarak işbirlikleri gerçekleştirerek hızlanmalarına destek olduk.

Yerli girişimleri dünyaya taşıyor

Startup için altın anahtar

- Sizce bir girişime verilebilecek en önemli destek nedir? Sermaye mi, deneyim paylaşımı mı, network mü?

Tüm bu desteklerin her biri, yolun başındaki girişimler için birbirinden kıymetli, ayrım yapmak neredeyse imkansız diyebilirim. Girişimciler kendilerini geliştirebilecek ve iş hayatlarına katkı sağlayacak eğitim ve seminerleri yakından takip edip, mutlaka katılım sağlamalılar. Sürdürülebilir başarıyı yakalamak için gerek girişimcilik kapasitesinin artırılması gerekse doğru araçların kullanımı oldukça önemli. Girişimcilerin mentörlük desteğinden faydalanmalarını da çok önemsiyoruz. Girişimlerin hızlanması için yatırım çok önemli bir etken. Girişimcilerin yatırımcının karşısına çıkmadan önce hazırlık aşamasını iyi değerlendirmesi için Garanti BBVA Partners gibi hızlandırma programlarına katılması önemli kazanımlar sağlıyor. Ayrıca bir girişimcinin maliyet, nakit akışı, yatırım yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olması gerekiyor. Finansmana sahip olmak yeterli değil. Bunu doğru kullanmak, üretime çevirmek, istihdama katkı sağlamak gerekiyor. Bu nedenle Garanti BBVA Partners çatısı altında girişimcilerin ihtiyaç duyduğu destekleri bütünsel bir anlayışla girişimcilik döngüsünün her aşamasında çok yönlü ve farklılaşan biçimde sunmaya odaklanıyoruz. Biz de bu amaçla girişimine hız katmak isteyen girişimcileri programımıza başvurmaya davet ediyoruz.