Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türk girişimcilerin aradığı fon için harekete geçen Türk Telekom Ventures; milyonlarca dolarlık kaynağı, ortaklık yoluyla yerli startup’lara aktaracak. Hedef, Türkiye’den çıkan unicorn sayısını yukarıya taşımak

Gençlerin iş fikirlerini hayata geçirmekle işe başlayıp, projeyi ayağa kaldırırken ve koşarken yanlarında olmak için kurulan “girişim sermayesi” (VC-Venture Capital) şirketleri, teknolojide esen güçlü rüzgârın da etkisiyle tüm dünyada oldukça popüler. Milyar dolarlık ‘unicorn’ların çıkmasında büyük katkıları olan bu fonların ülkemizde de güzel örnekleri var. 

Haberin Devamı

Bunlardan biri olan Türk Telekom Ventures, proje aşamasındaki yüzlerce işe destek sağlarken, bu girişimlerden 19’undan hisse alarak ortak olmuş durumda. 

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, bu sayıyı artırmak ve girişimcilere sağlanan kaynağı çoğaltmak için yeni bir sürece girildiğini söyledi. Yeni fon, Türk girişimcilere ortaklık yoluyla aktarılacak; yerli ve yabancı yatırımcılardan oluşacak ve büyüklüğü 50 milyon doları bulacak. 

Yerli ‘startup’lara dev kaynak yolda

‘Yerlileşme’ hamlesi 

“PİLOT ile 111 girişime 32 milyon TL nakit desteği sağladık. Bunlardan 59’u toplam tutarı 35 milyon doları aşan yatırım aldı” diyen Ümit Önal, 2018’de Türk Telekom Ventures’ı kurduklarını hatırlatırken, şimdi de Türk Telekom Ventures GSYF’nin kurulduğu bilgisini paylaştı. ABD’nin dünyaca ünlü Stanford Üniversitesi ile girişimcilik alanında iş birliği başlattıkları San Francisco’daki toplantı sonrası bir araya geldiğimiz Önal, “Girişimlere destek veriyoruz. Hedefler koyuyoruz, başarılı olanlardan hisse de alıyoruz” dedi. Önal, Türk girişimleri ile yurtdışından ithal edilen birçok ürünün yerlileştiğini de belirtti. 

‘Yatırımlarda hız kesmeyiz’

Türkiye’nin dijitalleşmesi için 2005’ten bugüne 20 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını belirten Ümit Önal, ‘Teknolojiyi sadece üreten değil, aynı zamanda ihraç eden bir Türkiye’ hedefi için kendimizi lokomotif kurum olarak konumladık. Geçen yıl yatırım harcamamız 21.5 milyar TL oldu. Yaklaşık 700 milyon dolardı. Bu yıl da dolar bazında rakamın altına düşmeyiz” dedi. 

Haberin Devamı

Deprem için ‘dolaşım’ 

6 Şubat’ta yaşanan depremler sonrası, olası depremlerde iletişimin kopmaması adına çalışmalar sürüyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, AFAD, BTK ve operatörlerin çalışmalarını değerlendiren Önal, afet dönemlerinde “ulusal dolaşım”ın devreye girmesi konusunun görüşüldüğünü belirterek, “Enerjinin sürekliliği konusunda da bakanlık ve dağıtım şirketleri ile görüşmeler yapılıyor” diye konuştu. 

‘19 girişime’ yatırım yaptı

1. Virasoft

2. Kidolog

3. Syntonym

4. Mentalup

5. F-ray

6. Myth.ai

7. Finceptor

8. Medialyzer

9. Sensemore

10. e-Garanti

11. Optiyol

12. B2metric

13. Quantwifi

14. Visutate

15. Cloud4feed

16. Earnado

17. Doctor Turkey

18. Eltemtek

19. AppYap