Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Son günlerde CHP’lilerin en sert tepki verdiği konuların başında bu var. Nedeni de CHP’nin bazı illerde milletvekili adayı bulamadığına yönelik haberler... CHP’nin 81 ilde adayı olduğunu açıklamasına rağmen bu tür haberlerin yapıldığından yakınan CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, tepkisini şöyle dile getiriyor:
“CHP nerede aday bulamamış? Şurada yok diye bir tane il söylesinler. En zayıf olduğumuz Bayburt’ta bile adayımız iki aydır çalışıyor. Hakkari’de il başkanımız dahil olmak üzere 5, Diyarbakır’da 13, Şanlıurfa’da da 15 tane aday adayımız var. Yani CHP’nin aday adayı eksiği değil, fazlası var. Birileri CHP’nin üzerine negatif haber yapma arayışı içinde. Çünkü CHP’ye saldırmanın bedeli yok...”
Tekin aday sorununun olmadığını söylüyor ama bir de CHP’nin Kürt seçmenlerden oy alamadığına yönelik
gerçekler de söz konusu... Tekin o konuda da oldukça iddialı:
“Özellikle büyükşehirlerde oturan Kürtlerden bu dönem çok ciddi oy alacağız. Belki doğuda, güneydoğuda çok kısa süre içerisinde bu kırılganlık olmayabilir ama batıda çok ciddi oy beklentimiz var. İstanbul, Ankara, Muğla, Aydın, Mersin, Hatay’daki yükselişleri göreceksiniz.”
Tekin’e bir soru da bu seçimin en çok merak edileni HDP’yle ilgili:
HDP barajı aşacak mı?
“Ben şahsen aşacağına inanıyorum. Şunu net söyleyebilirim önümüzdeki dönemde AKP iktidarı yok...”

Haberin Devamı

İstanbul’da gizli servis savaşları

Tacikistan’daki muhalif hareketin lideri Umarali Kuvatov’un öldürülmesi dikkatleri ülkemizdeki casus savaşlarına çevirdi. Çünkü 2008 yılından bu yana 8’i Çeçenistanlı muhalif olmak üzere yabancı gizli servis bağlantılı suikastlar sonucu öldürülenlerin sayısı 10’u buldu...
Aslında Türkiye eskiden de gizli servislerin ilgi alanındaydı. Ancak son yıllarda özellikle Arap istihbarat örgütleri çok aktif durumda. Mısır, Suriye, İran, Irak, Lübnan, Suudi Arabistan ve Libya ajanlarının sayısında artış var. CIA, MOSSAD ve Alman,İngiliz, Yunan ve Rus servisleri de çok etkili çalışmalar yapıyor. Açıkçası İstanbul, casusluk faaliyetleri açısından Beyrut olma yolunda. Hatta eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş’e göre, geçmiş durumda. Öneş şöyle diyor:
“İstanbul istihbarat servislerinin özellikle muhalifleri konusunda çalışma yaptıkları önemli bir alan. Bu gerek Kafkasya’daki etnik çatışmalar gerekse de Ortadoğu’daki gelişen durum nedeniyle daha da önem kazandı. Özellikle 2 milyona yakın Suriyelinin Türkiye’de bulunması İstanbul’a büyük hassasiyet kazandırıyor.İstanbul’da Ortadoğu, Kafkasya ve Türkiye ile ilgilenen her ülkenin servis elemanı var...”
Öneş’e soruyoruz:
MİT’in takibinde midirler?
Mutlaka kontrol altında olmaları gerekir. Devlet karşı istihbarat faaliyetleri içinde eminim ki gücünün büyük bir kısmını İstanbul’da etkili olmaya harcıyordur. Ama bu olaylar yeterince kontrol edilemediğini gösteriyor. Bu da İstanbul başta olmak üzere ülkemiz için büyük bir tehdit...

Haberin Devamı

F-4’ler gitti sorun bitti mi?

Kamuoyunda “uçan tabut” diye adlandırılan F-4’ler için karar verildi, artık uçmayacaklar ama tartışma devam ediyor. Çünkü “Kazaları uçaklar değil, insan yapar” görüşünde olanlar var... Örneğin, F-4’lerle 14 yıl uçan emekli pilot Bahadır Altan diyor ki:
“Bu karar popülist bir yaklaşım çünkü uçaklar yerine asıl pilotlar neden hata yapıyor konusunun üzerinde durmak daha gerçekçi...Süren soruşturmalar ve asılsız suçlamalar nedeniyle son beş yıldır pilotlar üzerinde o kadar baskı var ki, herkesin birbirinden kuşkulandığı, birbirlerini ihbar ettiği, konuşmaların internette yayınlandığı bir olay yaşadılar ve birbirlerine güvenleri kalmadı. Ve Hava Kuvvetleri’ndeki deneyimli pilotların yarısı kaçtı. Böyle ortamlarda da pilotların hata yapması kaçınılmaz... Bu durumda F-16 değil F-116 verseniz ne değişecek ki..”

Haberin Devamı

KIRMIZI HAT

Sadece yardım toplamak için kurulan engelli dernekleri mevcut. Hatta bazı kişilerin birden çok dernek kurarak piyasada tekelleşmeye başladığını duyuyoruz. Adı bilinmeyen hizmet merkezi olmayan, aradığınızda telefon numaralarına kimsenin çıkmadığı istismarcı kurumlara yardımcı olmayalım. Yetki belgesini göstermeden yardım etmeyelim. Birilerinin lüks masraflarının sponsoru olmamak için en yakınlarınızda bir öksüz ve yetim bularak ya da fakir bir öğrenciyi okutarak topluma bir değer katalım. - Türkiye Beyazay Derneği İzmir Şubesi