Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TBMM Başkan-lığı’nı kimin kazanacağı kadar, kaçıncı turda seçileceği de önemli. Çünkü her aday ve her tur için bir sonraki adım olan koalisyon seçeneklerine dönük farklı ipuçları söz konusu... Günlerdir dillendirilen bu olasılıkları da bilmeyen kalmadı. O nedenle parti liderlerinin “ikisi birbirinden bağımsız, uzaktan yakından alakası yok” demesi hiç inandırıcı değil. Dahası sokaktaki insanda böyle olması gerektiği yolunda bir beklenti de yok... İstenen tek şey sandıktan çıkan irade doğrultusunda uzlaşılması ve ülke menfaatlerine dönük adımların atılması...Ancak şu ana kadar görülen ya da yürütülen “arka kapı diplomasisinden’ yansıyanlar ülkeden çok partilerin, siyasilerin kendi geleceklerine dönük hesaplar yapıldığı yolunda... Yani bir yanda ülkenin acil çözüm bekleyen sorunları öte yanda partilerin kırmızı çizgileri... Şimdi buna bir de daha önce 36’dan 25’e indirilen bakanlık sayısının yeniden artırılması, yani koltuk, bakanlık paylaşımı tartışmaları ekleniyor...Elbetteki ortaklık kurulurken, hangi partinin kaç tane ve hangi bakanlığı alacağına dönük pazarlıklar doğal ama; yeni makam yaratarak partileri tatmin etmek adına bakanlık sayılarını artırmayı konuşmak düşündürücü...Hele de bunun geçmişteki koalisyonları kötülemek adına sıkça malzeme yapıldığı ve erken seçime gerekçe olarak kullanılabileceği şu günlerde... Örneğin 2011 tarihinde bakanlık sayısının 36’dan 25’e düşürüleceğini açıklarken dönemin başbakanı ne demişti? “Koalisyon hükümetlerinin ülkeye verdikleri en büyük zararlardan biri de maalesef bakanlık sayılarının çok olmasıdır. Çünkü her siyasi partiyi tatmin etmek, içlerindeki dengeleri korumak gerekiyor onun için de her birine bakanlık dağıtacaksınız.”

Haberin Devamı

Bu arada bakanlık sayısının daha da azaltılmasına yönelik benzer söylemler, yakın zamanda, yani tek parti iktidarı sürerken Ekonomi ve Maliye bakanlarından da gelmişti:

“Maliye ve Hazine arasında, yeni bir koordinasyon yapılabilir. Hazinenin dış ekonomik ilişkilerle ilgili bölümü yeniden değerlendirilebilir. Bu 4-5 bakanlık, 2 bakanlığa indirilebilir.”

Haberin Devamı

Açkçası dememiz o ki; bugün olası ortaklık görüşmeleri sırasında partileri ikna etmek ya da siyasi dengeyi sağlamak amacıyla bazı bakanlıkların yeniden bölünerek yaratılması düşünülen o “koltuklar” geçmişte kurumlar arasındaki koordinasyon ve uyumu zorlaştırıp devleti kilitlediği gerekçesiyle koalisyon hükümetlerinin zayıf halkası olarak gösterilmişti... Şimdi böyle bir durumda, yani ülke menfaatleri nutukların atıldığı bu dönemde “koltuk” sayılarını artırmayı düşünmek yerine mevcut bakanlıkları paylaşarak koalisyonu kurmak daha doğru olmaz mı?

Özellikle de olası ters bir gelişmede “Biz dememiş miydik” dedirtmemek için...

Belediye Başkanı’nı pes ettiren nedenler
Ankara hareketli günler yaşarken, 2014’teki yerel seçimlerde ikinci kez seçilen Datça’nın CHP’li belediye başkanı Şener Tokcan görevinden istifa ettiğini açıkladı. Gerekçesi yetkisizlik nedeniyle çaresizlik ve bunaltan talepler. İşte bazıları:
Kıyılarda yetkin yok, Ankara karışıyor. 6 yıl önce düzenleme yapma yetkisi istedim vermiyorlar. Denize engelliler için ufacık bir beton dökmeye kalktık, dolgu yapıyorsun diye soruşturma başlatıldı. Sanki çok iyi koruyorlar da...
Sözde demokrasinin kılcal damarlarıyız ama muhtar bile başkandan daha yetkili. Bakanlar, Valilik bizi kaymakamlığın alt birimi olarak görüyor. Bir parke yol yapımı için 600 bin lira borçlanma izni istedik, üç aydır yanıt gelmedi. Cenaze arabası alımına bile izin çıkmadı.
Halkın beklentileri çok yüksek, istekler bazen mevzuatla bağdaşmıyor ama bunu anlatmakta zorluk çekiyorsunuz. Aldığınız yanıt “Bundan sonra sizin partiye oy vermem” oluyor.
21 milyon liralık bütçede, 6 milyon lirayla en büyük gelir payı emlak vergileri ama toplanan 2.5 milyon. Bununla yol-park yap, çukurları kapat, personel maaşını öde yetmiyor. Ayın 15’i yaklaştığında maaşları nasıl ödeyeceğiz korkusu başlıyor...
Şimdi ne mi olacak? 1 Temmuz’dan itibaren 10 gün içinde Muğla Valisi 11 üyeden (7CHP 3, AKP 1 MHP) oluşan belediye meclisini toplayacak ve aralarından yeni bir başkan seçilecek...