Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Borsada sekiz gün art arda devam eden düşüş sonrası perşembe ve cuma günü pozitif kapanış gerçekleşti. Cuma günü Endeks yüzde 5,6 yükselerek 4.997’ye çıktı. Peki bu kapanış neye işaret ediyor? Endeksin 5.997 kapatması dönüş yaşandığı ve yeniden yükseliş trendine girileceği anlamına gelir mi? Öncelikle bu sorunun cevabını vermekte fayda var. Düşen Endeksin dönüş yaptığı seviye 4,600. Yani; 100 günlük ortalama. Bu aynı zamanda yüzde 38,2’lik geri çekilme seviyesi. Söz konusu seviye aynı zamanda 20 haftalık ortalamaya da denk geliyor. Bu anlamıyla dönüş noktası üç önemli stratejik seviyeye işaret ediyor.

Haberin Devamı

Veriler gösteriyor ki Endeks önemli bir seviyeden tepki verdi. Kritik soru ise bu tepki sonrası Endeksin ne olacağıdır? Şüphesiz bunun için de hacme, ortalamalara ve endeksin zirveden gelen direnç çizgisine bakmak gerekiyor.

Halihazırda Endeks 50 günlük ortalamasının altında. Ancak 100 günlük ortalamadan gelen alımlar etkisini hissettirmeye devam ediyor. Endeks 5.000 seviyesinin altında işlem görürken hacim de 112,5 milyar lira seviyelerinde bulunuyor.

Gözlenen Endeksin 4.600-5.700 aralığında yatay bir hareket oluşturacağı yönünde. Fonların portföyündeki hisse oranındaki azalma şimdilik durdu. Fonlardaki hisse oranı yüzde 14,48 seviyesinde bulunuyor.

Borsa dolar bazında 265,43 dolar seviyesinde. Endeksin yukarı tepki vermesi olumlu. 5000’in üzerindeki bir hareket olumlu seyre işaret edecektir. Fakat bu olumlu seyir de 5.700’lerde dirençle karşılaşma olasılığı hayli yüksek.

Halka arza yüksek ilgi

Peki, yatırımcı ne yapacak? Önümüzdeki kısa zaman aralığında yatay bantta seçici hisse hareketleri izlenecek. İçinde bulunduğumuz süreci yatay bir bantta dalgalanma olarak değerlendirdiğim için yatırımcılar için zor bir süreç olacak.

Bu süreçte sürekli al sat işlemlerin ağırlık bulduğu, gün için hareketlerin ağır basacağı bir dönem olması beklenmeli.

Öte yandan bilançolar açıklanıyor. Bu açıklanan bilançolar hisse bazında hareketleri canlı tutacaktır.

Son üç yıldır özellikle de borsaya yeni gelen hisselere yatırımcılar daha fazla ilgi gösterirken hisselerin fiyatlarında da ciddi artışlar yaşanıyor. Söz konusu durumu BIST Halka Arz Endeksi’nde de takip edebilmekteyiz. BIST Halka Arz Endeksi’nde borsaya yeni gelen hisseler yer alırken iki yıl boyunca bu hisseler söz konusu endeks kapsamında kalır.

Haberin Devamı

BIST Halka Arz Endeksi’nin performansı takip edildiğinde Mart 2020’de en düşük 1.379’u test ettiğini ve en düşük kapanışın 1.442 oluğunu görmekteyiz. Endeks şimdilerde ise 42.109 seviyesinde bulunuyor. Yaklaşık üç yıldaki çıkışı yüzde 2.954 oranında. Endekslerin kapsamında yer alan hisse performansların ortalamasını verdiği nazara alındığında yüksek bir çıkış olduğunu söylemek
hiç de yanlış olmayacaktır.

2022’de 41 yeni şirket

2022’de 41 şirket halka arz edildi. Geçen yıl halka arz edilen şirketlerin ilk işlem fiyatlarına göre getirileri yüzde 1.678 ile yüzde 15.97 oranında değişti. Halka arz edilen şirketler yatırımcıya enflasyonun üzerinde kazandırdı. Yüksek getirileri nedeniyle yatırımcının ilgi alanında
olmaya devam edeceklerdir.

Haberin Devamı

2023’e 4 şirketle başladık

2023’ün halka arz yılı olması bekleniyor. Astor Enerji, Mackolik, Söke Değirmencilik, Tapdi Sağlık yılın ilk halka arzları. İlk işlem fiyatlarına göre Astor Enerji yüzde 93,75; Mackolik yüzde 76,91; Söke Değirmencilik yüzde 81,82 ve Tapdi Sağlık yüzde 43,37 oranında kazandırdı.

Borsa pozitife döndü, şimdi bilanço zamanı

Borsa pozitife döndü, şimdi bilanço zamanı

Borsa pozitife döndü, şimdi bilanço zamanı

Halka arzlar ve yatırımcı bakışı

Halka arzdan gelen kaynak bir yatırıma dönüştürülüyorsa, şirketin gelir ve kârını büyütmeye yönelik bir faaliyet alanına aktarılıyorsa bu yatırımcı için tercih nedeni olacaktır. Öte yandan halka arzdan elde edilecek nakit borçların kapatılması için kullanılacaksa bu taktirde büyümek için değil mali yapısını düzeltmek için bir halka arzın olduğunu görmek gerekiyor. Yatırımcı ise büyüyen şirketi tercih etmeli. Şirket kâr ediyor ve bu kârı büyüterek sürdürülebilirliğini temin edebiliyorsa bu yatırımcı için tercih sebebidir.

Dolarda yön nasıl?

Dolar/TL kuru; 18,98 seviyesinde bulunuyor. Dar bir marjda hareket eden kur aynı seyrini sürdürüyor. Ekimden bu yana kurdaki artışlar yüzde birin altında bulunuyor. Ocak ayı artışı yüzde 0,6 oldu. Aynı dönemde tüketici fiyatlarındaki artış yüzde 6,65. Kur hareketleri enflasyonun altında kalmaya devam ediyor. Dolar/TL’de mevcut seyrin seçim süresince devam etmesi beklenmeli.