Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Varlığa dayalı menkul kıymete ilgi yoğun. 4 bankanın gerçekleştirdiği 3 milyar 150 milyonluk ihraca 2.4 kat talep geldi. Önümüzdeki dönemde menkul kıymetleştirme artarak devam edecek.

Sermaye piyasaları varlığa dayalı menkul kıymetle (VDMK) genişliyor. Bankalara likidite sağlayacak olan bu kaynağın ilk ihracına yoğun talep geldi. Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın kurucusu olduğu Varlık Finansmanı Fonu tarafından nitelikli yatırımcılara yönelik olarak gerçekleştirilen VDMK ihracına 118 farklı yatırımcıdan toplam 2.4 kat talep geldi.

Haberin Devamı

İhraç, Aktif Yatırım Bankası, Garanti Yatırım, Halk Yatırım, Vakıf Yatırım ile Ziraat Yatırım tarafından sonuçlandırıldı. TSPB Başkanı Erhan Topaç, “Sermaye piyasalarının gelişmesi için menkul kıymetleşme çok önemli” diyor. Bunun için de gerek proje finansmanı gerekse gayrimenkul sektörünün menkul kıymetleştirilmesi ile ilgili yapılanmalar gerekiyor. VDMK ile ilk adımın atıldığını görüyoruz. Bu boyutta bir halka arz ilk defa gerçekleştirildi.

Kurumsal alım

İhraca talep, ağırlıklı olarak bankalar, emeklilik yatırım fonları, yatırım kuruluşları ve sigorta şirketlerinden geldi. Böylece kaynak kuruluş olan 4 bankaya ihraç büyüklüğü kadar likidite sağlandı. Türkiye’de yatırımın ortalama vadesi yatırımcılar nezdinde 1 yılı aşmadığı için daha ürünün ihracı sırasında nitelikli kurumsal yatırımcılara yönelik gerçekleştirildi. 3 milyar 150 milyon TL nominal değerli, 5 yıl vadeli, 3 ayda bir sabit kupon ödemeli VDMK’ların tamamı 4-6 Aralık’taki talep toplanmasından sonra 7 Aralık’ta satılarak yatırımcı hesaplarına aktarıldı.

İhracı gerçekleştiren bankaların kurduğu fon, yüksek kaliteli varlıklardan teminat havuzu oluşturup ihraç ettiği ipotek teminatlı menkul kıymetlere (İTMK) yatırım yapacak. Fonun VDMK yatırımcılarına yapacağı ödemeler bu İTMK’ların nakit akışlarından sağlanacak.

Yatırımcı vade ve teminat yapısına baktı

Yatırımcılar bu ürünü tercih ederken teminat yapısı ve kapsadığı vade içerisindeki getiri potansiyeline baktı. Bundan sonra geliştirilecek ürünlerde de ürünün riski ve getiri potansiyeli piyasadaki gelişimini de sağlayacak. Yatırımcıların getiri beklentisini ve risk iştahını karşıladığı ölçüde ürünlerin talebi artacak.

Haberin Devamı

DEV İHRACA BÜYÜK TALEP

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yatırım araçlarının çeşitlendiril- mesini destekliyor.

İyi yapılandırılmış bir ürün

VDMK’ların iyi yapılandırılmış bir ürün olduğunu görüyoruz. İhraç edilen VDMK’lar, JCR Eurasia Rating tarafından “yüksek düzeyde yatırım yapılabilir” kategoride değerlendirildi ve uzun vadeli ulusal notu ‘AAA (Trk)’ olarak belirlendi.

İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan, portföy yönetim şirketlerinin varlık çeşitlendirmeye ihtiyaçları olduğunu, VDMK’ların da bu varlık çeşitlendirmesinde önemli bir alternatif olacağını dile getirdi.

Getiri, DİBS’ten fazla

Her halükarda 5 yıllık, 10 yıllık devlet tahvillerine yatırım yaptıklarını ya da özel sektörün çıkardığı tahvillere yatırım yaptıklarını belirten Tevfik Eraslan, gerçekleştirilen bu ihraçtaki VDMK’ların arka tarafındaki yapısının çok güvenli olduğunu belirtti. Eraslan, “Dört bankamızın ipotekli bireysel konut kredisi teminat olarak bir havuza konulmuş. Arka tarafında tam 632 bin tane bireysel konut kredisi var. Dolayısı ile müthiş çeşitlendirilmiş. Diğer taraftan coğrafi olarak da çok iyi bir çeşitlendirilme söz konusu, devlet iç borçlanma senetleri faizinden yıllık bazda 0.80 puan fazla bir getirisi var” dedi. Ürünün iyi dizayn edilmiş olması ve bilgilerinin şeffaf olarak kurumsal yatırımcılarla paylaşılması talebin de yüksek olmasını sağladı.

Haberin Devamı

Menkul kıymetleştirmeler artacak

VDMK’lar Borsa İstanbul’a kote olacak. Gerçekleştirilen bu ihraç 3 milyar 150 milyon TL’lik ve daha başlangıç. Bu nedenle gelen talep önemliydi. Hazine’den yapılan açıklamada, “İhraç edilen ürünün yapısı, kamu-özel sektörün bu ihraçta göstermiş olduğu işbirliği ve bu büyüklükteki bir ihracın başarısı sermaye piyasalarında dönüm noktası olarak kabul edilebilecektir” denildi. Açıklamada yurt içinde ve yurt dışında hem nitelikli yatırımcıya satış hem de halka arzlarla sermaye piyasalarına derinlik kazandırma çalışmalarının devam ettirileceği belirtildi.

Yurtdışı talep önemli

VDMK’ların yurt içerisindeki yatırımcılardan talep görmesi elbette önemli. Fakat asıl önemli olan yurtdışına satılabilmesi ve yeni yabancı kaynağın yurt içerisine getirilebilmesi. Ürünler iyi dizayn edilir, risk iştahını canlı tutacak getiri potansiyelleri sunarsa yurt dışından da talep yüksek olabilir. Görünen o ki önümüzdeki dönemde VDMK ve alternatif menkul kıymetleştirmeleri daha fazla konuşacağız.

VDMK nedir?

Varlığa dayalı menkul kıymetin (VDMK) amacı alacakları likit hale getirmektir. VDMK’lar ile bir anlamda alacaklar vadesinden önce nakde çevrilmiş olur. Gerçekleştirilen VDMK ihracında, 4 banka verdikleri konut kredileri karşılığındaki ipotekleri nakde çevirmiş oldu. Devlet iç borçlanma senetleri faizinden yıllık bazda 0.80 puan daha fazla vererek ellerindeki konut ipoteklerini likiditeye döndürdüler.