Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Borsa İstanbul’da 120.000 direnci bankacılık hisseleriyle aşıldı. Para girişi ve ralli devam ediyor. Doların zayıflaması büyük avantaj. Bilanço dönemindeyiz, sanayi hisselerinde beklenen ataklarla yükseliş sürebilir

Sanayi güçlü gelsin yeni zirveler yakın

Borsa İstanbul’da 120.000 seviyesindeki direnç nihayet banka hisseleriyle aşıldı. Türkiye’nin 18 Ocak’ta 168 seviyesine tırmanan Kredi Risk Primi yeniden 164’e geriledi. Piyasalardaki ralliyi destekleyen asıl etken ise dolar kurunun uluslararası arenada son üç yılın en düşük seviyelerine gerilemesi. Dolar kurundaki gerilemeyle birlikte küresel risk iştahı ve riskli varlıklara yönelim arttı. Son bir haftada Brezilya, Türkiye ve Arjantin borsaları yüzde 4.5’in üzerinde değer kazandı. Afrin harekatının seyri, yabancı alımlarının devam etmesi ve küresel borsalardaki iyimserlik Borsa İstanbul’da alımları güçlendirdi.

Haberin Devamı

BIST Banka Endeksi hisselerinin de harekete katılmasıyla endeks yeni zirvesine yükseldi. BIST 100 Endeksi 115.639 seviyesinden başladığı haftayı yüzde 4.8 artışla 120.702 seviyesinden kapattı ve tüm zamanların rekorunu yenilemiş oldu.

Sanayi güçlü gelsin yeni zirveler yakın
Bankalar % 11 primli

Borsada şimdi gözler yeniden sanayi hisselerinde. Bilançolarla birlikte sanayi hisselerinde görülen ataklar endekste yeni zirveleri getirebilir. Şimdilerde dolar bazında 32.240 seviyesinde bulunan BIST 100 Endeksi, dolar bazında 40.000 seviyesine doğru atağını sürdürebilir. Hisse bazında seçici hareketlerin görüldüğü Borsa İstanbul’da çıkışın genele yayılması ralliyi güçlendirecektir.

Borsada ucuz kalan banka hisseleri hareketlenince endeks de yüzde 4,82 oranında değer kazandı. Son bir haftada İş Bankası C yüzde 14.5 oranında değer kazanırken TSKB yüzde 13.2, Garanti Bankası yüzde 12.3 ve Yapı Kredi Bankası yüzde 11.1 oranında değer kazandı. Banka sektörü hisseleri dipten çıkışta.

Yabancı hisse aldı

Önceki hafta satan yabancı, yeniden alıma geçti. Merkez Bankası (TCMB) tarafından haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre yurt dışında yerleşik kişiler, 19 Ocak haftasında net 159,4 milyon dolarlık hisse senedi ve 11.2 milyon dolarlık Özel Sektör Tahvil ve Bonosu (ÖST) alırken, 45 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) sattı. Yabancıların hisse alımına devam etmesi borsadaki yükselişin devamı açısından önem taşıyor. Her yeni sıcak para girişi borsa endeksinin güçlenerek dolar bazlı hedeflerine doğru hareketi için çıkışını sürdürmesini sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Kârlı şirketlere dikkat

Borsa İstanbul’da yaşanan hareketlilik takip edildiğinde yerli yatırımcı ile yabancı yatırımcının hisse seçimi arasındaki farklılığın kazançlara da yansıdığını görüyoruz. Borsada yabancı yatırımcılar yerlilerden daha fazla kazanıyor. Borsa İstanbul, geçtiğimiz yıl 77.709 seviyesinden başladığı yılı 115,333 seviyesinden tamamladı. Hisse senetleri yüzde 47 oranında değer kazandı. Endeks yükselirken yerli yatırımcılar da yabancı yatırımcılar da ellerindeki hisse adetini artırdı. Yerli yatırımcıların 27.6 milyar adetlik hissesi 28.5 milyar adete çıkarken yabancının 22,7 milyar adet olan hissesi 23.6 milyara çıktı.

Haberin Devamı

Yerli ve yabancı yatırımcıların hisse adetlerinde artış meydana gelmesine rağmen son bir yıl içerisinde borsa yükselirken yerlilerin elindeki hisselerin piyasa değeri içerisindeki oranı yüzde 36.57’den yüzde 34.36’ya geriledi.

Yabancıların piyasa değeri içerisindeki oranı ise yüzde 63,43’ten yüzde 65.64’e yükseldi. Sonuçta yabancı yatırımcılar bu süreçte kârlı, endeks hisselerinde pozisyon alıp kazanırken, yerli yatırımcılar ağırlıklı olarak spekülatif ve endeksin hareketine katılmayan hisselere yatırım yaptığı gözleniyor.

Sanayi güçlü gelsin yeni zirveler yakın

'YERLİ YATIRIMCI' DOLARI SEVİYOR

Haftaya 3.83 TL’den başlayan dolar kuru 3.71’e kadar gevşedi. Euro/dolar 1.24’ün altına doğru hareket etti. Dolar haftayı 3.75’ten tamamladı. Kur düşerken yerli yatırımcı dolar almaya devam ediyor. Yurtdışındaki yerleşik kişilerin döviz mevduatı son 11 haftada sürekli artış göstererek 167.8 milyar dolara yükseldi.

Yılın ikinci yarısında dünyada meydana gelebilecek bir finansal türbülansın Türkiye’yi de etkileyebileceği beklentisi yatırımcıların dolar almasına neden oluyor.

Dolar kurunun hem ülke içerisindeki gerilimlerde hem de ABD’deki olumlu gelişmelerde ivmeli bir yükseliş göstermesi dolar/TL’ye yönelimin önemli nedenlerinden biri. Teknik olarak son gerilemeyle birlikte kısa vadede kurda ikili bir dip oluşumu gözlenebilir. Kurda aşağı hareketler sınırlı olacaktır.

Sanayi güçlü gelsin yeni zirveler yakın

Altında yükseliş günleri

Altın fiyatları da çıkışa geçti. Zayıf dolar kurundan güç alan altın fiyatları çıkışını sürdürüyor. Yıla 1.302 dolardan başlayan altının ons fiyatı geçtiğimiz hafta 1.360 doların da üzerini test etti ve haftayı 1.353 dolardan kapattı. Altının ons fiyatında 1.350 seviyesi, teknik olarak güçlü dirençlerden biriydi. Bu seviyenin kırılması altın yatırımcılarını sevindirdi.