Gündem Yenikapı ruhuyla bayramlaştılar

Yenikapı ruhuyla bayramlaştılar

14.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Partiler arası bayramlaşma, geçen bayramlarda yaşanan gerginliklerin aksine düzeyli ve samimi geçti. Ak Parti, CHP ve MHP Yenikapı ruhunun sürmesini diledi. Bayramlaşma gündemi terörle mücadele ve kamuda görevden almalar oldu

Yenikapı ruhuyla bayramlaştılar

Kurban Bayramı dolayısıyla siyasi partiler arası bayramlaşmalar çerçevesinde, AK Parti’yi ilk olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran başkanlığındaki heyet ziyaret etti. AK Parti’de konuk heyetleri Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık başkanlığındaki heyet karşıladı.

Çalık, 15 Temmuz’dan sonra oluşan Yenikapı ruhunu yaşatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere darbeye karşı duran herkese teşekkür etti “Ortak tavrımızı devam ettireceğimiz umudundayım” dedi.
Mağduriyet olmamalı
CHP’li Cankurtaran da 15 Temmuz gecesini “bir utanç gecesi” olarak niteleyerek, “Bu gecenin daha sonraki süreçte demokrasinin daha da güçlendirilmesi adına bir fırsat olduğunu düşünerek uzlaşmacı politikanın yerleştirilmesi konusunda hassas davrandık. Darbe girişiminin ardından çok sayıda kişi kamudan çıkarıldı, işinden oldu. Bu konuda da dikkatli olmalı ve yeni mağduriyetlere neden olmamalıyız” diye konuştu.
Çalık, Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan başkanlığındaki MHP heyetini kabulünde de Devlet Bahçeli’ye darbe girişiminde gösterdiği devlet adamlığı ve Yenikapı ruhunu yaşatması dolayısıyla teşekkür etti. Ayhan ise Başbakan Yıldırım’ın “Çözüm mözüm yok” sözlerinden ve terör operasyonlardan duydukları memnuniyeti dile getirdi. OHAL’i desteklediklerini kaydetti.
‘Birlikte mücadele’
CHP; parlamentoda grubu bulunan tüm siyasi partilerle bayramlaşan tek parti oldu. Konukları kabul eden CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, “Darbe girişiminin sonrasında yine benzeri yapıların devlette yapılanmaması için iktidar muhalefet birlikte mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.
CHP’yi TBMM İdare Amiri Ahmet Gündoğdu başkanlığındaki AK Parti heyeti ziyaret etti. Gündoğdu, “Allah 15 Temmuzları bir daha geri getirmesin. Yenikapı ruhunu da hep diri tutsun inşallah” diye konuştu.Yenikapı’daki ruhun yaşatılması gerektiğini aktaran Sındır, FETÖ’yle mücadele kapsamında ise suçun kişisel olduğu ve masumiyet karinesine özen gösterilmesini istedi, KHK’larla devletin yeniden şekillendirilmemesi gerektiğine dikkati çekti. Sındır’ın bazı KHK’ların Anayasa Mahkemesi’ne götürüleceğinin sinyalini vermesi üzerine Gündoğdu, “Yine eski günlere dönmeyelim” şeklinde espri yaptı.
‘12 Eylül dönemi’
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Serpil Kemalbay da CHP’yi ziyaretinde belediyelere kayyum atanmasıyla 12 Eylül askeri darbe döneminin bir kez daha yaşattığını savundu. Binlerce kişinin işsiz kaldığına dikkati çeken Kemalbay, “Herkes terörle suçlanıyor, çalışma yaşamından el çektiriliyor. Yüz binlerce insan terörist olamaz. İktidar 15 Temmuz’u, tamamen muhalefeti susturmak için bir silah olarak kullanıyor” ifadesini kullandı.
Sındır, MHP heyetini kabulünde ise 15 Temmuz gecesi darbeye siyaset üstü bir anlayışla herkesin karşı çıktığını anımsatarak, “Bir bayram yaşıyorsak, bunu bu birlikteliğimiz sayesinde yaşıyoruz” ifadesini kullandı.
MHP’de konukları kabul eden Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, belediyelere kayyum atanması kararına destek vererek, “Bu gecikmiş bir karar ama yerinde bir karar, hukuki bir karar” dedi. Karakaya FETÖ’ye mensup olanların yalnız kamu kurum ve kuruluşlarında değil toplumun diğer tüm alanlarında da bir şekilde temizlenmesi gerektiğini düşündüklerini vurguladı.
Bayramlaşma kapsamında HDP’yi de CHP, DSP ve Saadet Partisi heyetleri ziyaret etti. Konukları karşılayan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezai Temelli, KHK’larla bir çok insanın işsiz ve mağdur olduğunu, 28 belediyeye yeni görevlendirme yapıldığını anımsatarak, “12 Eylül ‘Hala buradayım’ diyor” ifadesini kullandı.