Siyaset Yetki kargaşası sona eriyor

Yetki kargaşası sona eriyor

11.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, gazetecilerin anayasa değişikliği teklifine ilişkin sorularını yanıtladı.

Yetki kargaşası sona eriyor

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli başta olmak MHP ve AK Parti’den emeği geçenlere teşekkür eden Yıldırım, “Getirilen değişiklik teklifinde bir esas maddeler var bir de uyum maddeleri, geçici maddeler ve geçiş hükümleri var” dedi.
Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı: “Esasında getirilen bu değişiklik teklifinde başlangıçta MHP, Ak Parti ve CHP’nin birlikte çalıştığı ve uzlaşmaya vardıkları 7 maddeden en az 5’i de yer alıyor. Dolayısıyla bir anlamda CHP’nin de mutabık olduğu maddeler var. En önemli düzenlemeleri şöyle söyleyebiliriz; yasama ve denetleme görevini sürdüren Meclis güçlendiriliyor. Aynı şekilde de yürütme görevini yerine getirecek olan Cumhurbaşkanlığı... Yetki kargaşası sona eriyor, yürütme için ihtiyaç duyduğu her türlü düzenlemeyi cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapar hale geliyor ve böylece Meclis’in yürütme üzerinde, yürütmenin de Meclis üzerindeki bir anlamda etkisi asgari düzeye indirilmiş oluyor.” Yıldırım’ın detaylı açıklamayı bugün yapacağı öğrenildi.

‘Desteğimiz devam edecek’

Başbakan Binali Yıldırım dün Çankaya Köşkü’nde görüştüğü Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen ile düzenlediği ortak basın toplantısında, terörle mücadelede uluslararası işbirliği ihtiyacının daha fazla olduğu konusunda Danimarka ve Türkiye’nin aynı düşüncede olduğunu belirtti.
Rasmussen ile görüşmesinde AB-Türkiye ilişkilerinin geleceğini de konuştuklarını ifade eden Yıldırım, “Özellikle Danimarka hükümetinin bağımsız mahkemelerinin, PKK terör örgütünün yayın organı Roj TV’nin kapatılmasına ilişkin kararı, bu mücadelede güzel bir örnek olarak görülmektedir. Teröre karşı Danimarka ile süregelen olumlu iş birliğimizin FETÖ ile mücadele konusunda da devam etmesi en büyük arzumuzdur” dedi. Türkiye ve Danimarka’nın yakın ortaklar olduğuna dikkat çeken Rasmussen, “DAEŞ’e karşı mücadelemizde birlikte hareket ediyoruz. İncirlik Üssü’ndeki Danimarkalı askerleri ziyaret etmeye gidiyorum. Ancak sadece DAEŞ ile mücadele konusunda değil bağlantımız. Yatırımı destekleme konusunda da taahhütlerimizi paylaştık. Refahın artırılması konusunu belirledik. İkili işbirliğimizin nasıl geliştirilebileceği konusunda çalışmalarımızı sürdürmeye karar verdik” dedi. Rasmussen, Türkiye’nin 3 milyon sığınmacıya ev sahipiliği yapmasından ötürü Yıldırım’a tebriklerini de ileterek “Avrupa’nın tutması gereken sözler olduğunun da farkındayım” dedi.
ANKARA Milliyet