Eğitim YGS puan hesaplama nasıl yapılır?

YGS puan hesaplama nasıl yapılır?

16.03.2016 - 21:22 | Son Güncellenme:

13 Mart günü yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın soruları ve cevapları online ÖSYM adresinden yayınlandı. İnternet üzerinden ulaşabileceğiniz soru ve cevapları gördükten sonra puan hesaplamanızı haberimizden gerçekleştirebilirsiniz.

YGS puan hesaplama nasıl yapılır

Eğitim ve öğretim çağımızın en büyük gelişim gösteren alanından bir tanesidir. Eğitim öğretim hayatımızda büyük bir yere sahiptir. Küçük yaşlarımızda okula başlayıp, orta okuldu liseydi derken 18 yaşına gelmekteyiz. Eskiden tek dönem olarak okunan örgün eğitim günümüzde ikiye bölünmüştür. İlkokul ve orta okul olmak üzere eğitim ve öğretim iki basamakta yapılmaya başlanmıştır. Daha sonra ise ortaokulu bitirdiğimiz zaman bir sınava girerek, sınavda almış olduğumuz puan ile bir liseye yazılır, eğitim hayatımıza devam ederiz. Lise süreci 4 yıllık bir süreç olup; liseden sonra üniversiteye gidebilmek için girdiğimiz sınavlar vardır. Bu sınavdaki başarımıza göre bize uygun bir üniversiteye yerleşiriz. Sınav sistemi günümüze gelene kadar oldukça sık değişim göstermiştir. Daha önceki yıllarda da değişen bir çok sınav sistemi vardır. Ancak günümüzde ülke genelinde kullanılan üniversiteye giriş sınavı YGS yani açılımı ile Yükseköğretime Geçiş Sınavı’dır.

Haberin Devamı

YGS PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

YGS SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

YGS SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ!


Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

YGS dediğimiz sınav aslında iki basamakta yapılan üniversite yerleştirme sınavlarının ilk basamağıdır. Ancak bu sınav ile de üniversiteye girebilmek mümkündür. Daha çok meslek liselerinde okuyan adaylarımızın bölümleri olan iki yıllık bölümlere giriş yapılabilmektedir.

YGS sınavına girebilmek için herhangi bir lise bitirmiş veya açık öğretim okulunda yeterli puana ulaşmış olmanız gerekmektedir. Sınav başvurusu ise dikkat edilmesi gereken br süreçtir. Başvurular başladığı anda mutlaka ÖSYM resmi sitesinden sınava giriş başvurusu yapılmalıdır. Sınav başvurusu internet üzerinden yapılabildiği gibi; henüz okul ile alakası kesilmemiş olan adaylarımız için okul idaresi tarafından da yapılabilmektedir. Başvuru yaptıktan sonra yapılması gereken ikinci adım ücret ödeme adımıdır. Anlaşmalı olan bankalara yatırılması gereken sınav ücreti 55 TL’dir. Sınav ücretinizi ödedikten sonra sınav giriş hakkı kazanacaksınız. Sınav giriş kağıdı ise sınava yakın bir zamanda yine ÖSYM internet sitesinden başvuru kısmında bulunan başvurunuzun çıktısı olacaktır. Sınava başvuru çıktınız olmadan girebilmeniz mümkün değildir.

Haberin Devamı

Sınavdan sonra genellikle 1 haftalık bir süre sonunda ülke genelinde yapılan YGS sınavının açıklandığı görülür. Sınav sonuçları yine ÖSYM sitesinin sonuç bölümünden öğrenilmektedir. Bu sınavda baraj denilen puanı geçen öğrenciler, sınavın ikinci basamağı olan LYS yani Lisans Yerleştirme Sınavı’na giriş hakkı kazanmış olacaklardır. Barajı geçemeyen öğrenciler için diğer sınava girebilmek mümkün değildir. Baraj geçilemediği takdirde tercih işlemini de yapamama durumu vardır.
Şimdi gelelim sorular kısmına... Genellikle ÖSYM soruların büyük bir çoğunu açıklamamaktadır. Geçtiğimiz yıllarda soruları veren ÖSYM artık soruların %20’lik bir bölümünü sınav sonrasında paylaşmaktadır. Sınav sorularını soru havuzunun daraltılmaması nedeni ile paylaşmadığı düşünülen ÖSYM, ulaşabileceğiniz diğer soruları internet üzerinden erişime sunuyor. Hatta ÖSYM sisteminden öğrenebildiğiniz diğer şeylerden biri de optik kağıdınızın görüntüsüdür. Buna göre de sınavınızı kendi kendinize değerlendirebilmeniz mümkündür. Kodlama sistemi ile yapılan bu sınav sonunda optik kağınız ÖSYM resmi sitesine yüklenmektedir.