Gündem YSK seçmen sorgulama. Nerede oy kullanacağını öğren

YSK seçmen sorgulama. Nerede oy kullanacağını öğren

09.03.2015 - 11:45 | Son Güncellenme:

YSK genel seçimler yaklaşırken vatandaşların oy kullanma bilgilerini gösteren bir uygulama geliştirdi. 7 Haziran tarihindeki genel seçimlerde YSK’nın sitesinden yada mobil uygulamasından gerekli bilgileri öğrenebileceksiniz.

YSK seçmen sorgulama. Nerede oy kullanacağını öğren

YSK’nın internet sitesinden online olarak oy kullanma işlemlerinin bilgilerine ulaşabilecekler. Aynı zamanda vatandaşlar YSK’nın mobil uygulamasını yükleyerek seçimlerde nerede oy kullanacaklarına T.C No ile giriş yaparak bakabilecekler.

Haberin Devamı

YSK’nın seçmen sorgulama sistemine ulaşmak için aşağıdaki linkten faydalanabilirsiniz.

YSK SEÇMEN SORGULAMA TIKLA ÖĞREN:

https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtici.jsp

YSK’nın mobil uygulaması için Google Play Store’dan aşağıda verdiğimiz like girerek indirebilirsiniz.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.yskandroidapp

Seçmenler, tüm yurtta, 7 Haziran Pazar günü 08.00-17.00 saatleri arasında oy verecek. Saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), 7 Haziran'da yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için açıkladığı takvim 10 Mart'ta başlayacak.
YSK seçmen sorgulama. Nerede oy kullanacağını öğren
14 Mart: Muhtarlık bölgesi askı listeleri saat 08.00'de askıya çıkarılacak. Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listeleri de güncelleştirilmek üzere askıya çıkarılacak. Yurtdışı seçmen kütüğü "www.ysk.gov.tr" adresinde ilan edilecek ve itirazlar başlayacak. "www.ysk.gov.tr" adresinden bina bazında seçmen kayıtlarının sorgulanmasına başlanacak. Siyasi partiler, hangiseçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını YSK'ya saat 17.00'ye kadar bildirecek.
YSK seçmen sorgulama. Nerede oy kullanacağını öğren
15 Mart: YSK, siyasi partilerin, hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını ilgili seçim kurullarına bildirecek.
24 Mart: Siyasi partiler, ön seçim ya da aday yoklaması seçmen listelerini kesinleştirecek.
27 Mart: Muhtarlık bölgesi askı listeleri ile tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listeleri askıdan indirilecek. "www.ysk.gov.tr"de bina bazında seçmen kayıtları sorgulanmasının son günü.
29 Mart: Muhtarlık bölgesi askı listeleri, yurtdışı seçmen kütüğü ile tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listelerine yapılacak itirazlar karara bağlanacak.
3 Nisan: Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK tarafından kura çekilecek.
7 Nisan: Siyasi partilerin genel merkezlerinin, seçime katılacakları seçim çevrelerine ait aday listelerini, YSK'ya alındı belgesi karşılığında DVD ve kağıt ortamında en geç saat 17.00'ye kadar vermelerinin son günü.
Bu uygulama ile;
Yurt içinde ikamet eden seçmenler;
-Askı dönemi içerisinde kişi, kendisinin, aynı hanede oturan yakınlarının ve aynı binada oturan seçmenlerin bilgilerini görüntüleyebilir; askı dönemi sonrası kendisinin ve aynı hanede oturan yakınlarının oy vereceği sandık alanı bilgilerini sorgulayabilir.
- Seçim dönemleri dışında kişi, kendisinin ve aynı hanede oturan yakınlarının seçmen kütüğünde kaydının bulunup bulunmadığını kontrol edebilir.
Yurt dışında ikamet eden seçmenler;
- Yurt dışı seçmen kütüğünde kayıtlı olup olmadığını, kayıtlı ise hangi dış temsilcilikte kaydının bulunduğu, açık adres bilgilerinin bulunup bulunmadığı bilgilerini kontrol edebilir.
Genel seçim ile ilgili merak edilen tüm sorular için aşağıdaki linkten faydalanabilirsiniz.