Gündem Yüzdelik dilime göre tercih yapın

Yüzdelik dilime göre tercih yapın

20.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Liselere giriş sınavlarında ikinci dönem sorular çok kolaydı, puanlamada bütün dengeler bozuldu. Öğrencilerin puanları yüksek, yüzdelik dilimleri düşük geldi. O nedenle yüzdelik dilime göre geniş bir aralıktan tercih yapmak gerekiyor

Yüzdelik dilime göre tercih yapın

Anadolu ve fen başta olmak üzere devlet liselerine giriş için tercihler 24 Temmuz’da sona erecek. Ancak hâlâ veliler ve öğrenciler kararsız. Çünkü Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında düzenlenen ikinci dönem merkezi ortak sınavlar çok kolay geçti. Öğrenciler yüksek puanlar aldılar ama yüzdelik dilimleri düşük geldi. Bu durum kafaları karıştırdı. Tercihlerden birine yerleşememe korkusuyla okullar arasında ince eleyip sık dokuyorlar. Çünkü liseye girmek için gelecek yıl ikinci bir şansları yok. Bu yıl 25 tercih yapacaklar ve hiçbir tercihine yerleşemeyenlerin kayıtları, MEB tarafından açık liseye otomatik olarak yapılacak. O nedenle tercih aralığı çok geniş tutulmalı ve dikkatli tercih yapılmalı.

Haberin Devamı

5 tercihiniz garanti olsun

Öğrenciler, 25 tercih hakkından 5’ine kendi yüzdelik diliminin üstündeki liseleri yazabilir. Burada da belli bir dilimi geçmemekte yarar var. Yüzdelik dilimin yüzde 25 ile yüzde 50 kadar üstü yazılabilir. Örneğin öğrencinin yüzdelik dilimi yüzde 10 ise yüzde 5’den yüzde 10’a kadar bir aralıktaki okullara ilk 5 tercihinde yer verebilir. Aksi takdirde ölü tercih olacaktır. Açık liseye gitmek zorunda kalmamak için de kendi yüzdelik diliminin altında liseleri yazmakta yarar var. Yani yüzde 10’luk dilimdeki bir öğrenci yüzde 25’lik dilimlere kadar inebilir. Burada en önemli kriter, mutlaka tercihlerden birine girmek. O nedenle alttaki en az 5 tercihe girilmesi garanti olan liselere yer vermek gerekiyor.

Haberin Devamı

Nakillere çok güvenmeyin

Liselere yerleştirmeler, okul kontenjanlarına göre YEP üstünlüğü esas alınarak yapılacak. Yani o okulu tercih edenler arasından en yüksekten başlayarak yerleştirmeler gerçekleştirilecek. Hiçbir tercihine yerleşemeyenlerin kayıtları açık liseye otomatik olarak yapılacak. Sonuçlar ve okullarda boş kalan kontenjanlar da 11 Ağustos’ta ilan edilecek. Ardından 14 Ağustos’tan itibaren nakil dönemi başlayacak. 3 dönem halinde yapılan nakillerden tüm öğrenciler yararlanabilecek.

Boş kontenjan şartı aranmaksızın öğrenciler, istedikleri okulları tercih edebilecekler. Nakillerde de yerleştirmeler yine açılacak kontenjanlara göre puan üstünlüğü esas alınarak yapılacak.

Nakiller, öğrenciler için ikinci bir şans ancak nakillerde genellikle meslek liseleri ve imam hatip liselerinde boş kontenjan oluyor. Aralarında gözde liselerin de olduğu Anadolu liselerinde de kontenjan açılabiliyor ama bu oran çok düşük. O nedenle öğrencilerin merkezi yerleştirmelerde çok dikkatli tercih yapıp mutlaka bir okula yerleşmesi, sonrasında nakil döneminden yararlanması en doğrusu.

Tanıtım günleri devam ediyor

Üniversiteler, 26 Temmuz’a kadar adaylara yol gösterici olmak için tercih günleri düzenliyor:

Boğaziçi Üniversitesi: Yarın bitecek olan Tanıtım Günleri kapsamında, alanında başarılı Boğaziçili mezunlar düzenlenen seminerlerle kariyer yolculuklarını aday öğrencilerle paylaşacak.

Haberin Devamı

İstanbul Teknik Üniversitesi: Ayazağa Yerleşkesi’nde yarına kadar devam eden İTÜ Tanıtım ve Tercih Günleri’nde öğrenciler merak ettikleri soruların yanıtlarını uzmanlardan öğrenme olanağı bulacak.

Yaşar Üniversitesi: Adaylara, akademisyenler ve uzmanlar danışmanlık hizmeti veriyor. Bugün Rektör Prof. Dr. Cemali Dinçer adaylarla bir araya gelecek.

Özyeğin Üniversitesi: Çekmeköy’de bulunan kampüsünde gerçekleşecek tanıtım günlerinde üniversite adayları, Özyeğin Üniversitesi’nin fakülte, yüksekokul ve lisans programlarının yanı sıra yenilikçi eğitim yaklaşımı hakkında detaylı bilgi edinebilecekler. Tanıtım günleri süresince Altunizade’den kampüse ücretsiz ulaşım sağlanacak.

Kararsız olanlara ‘METE’ desteği

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Kariyer Merkezi tarafından, Mesleki Eğilim Tercih Envanteri (METE) adında bir test geliştirildi. Testle kararsız üniversite adaylarının ilgi ve kişilik özellikleri ölçülerek uygun olan meslekler hakkında önerilerde bulunuluyor. www.mete.hku.edu.tr adresinden ücretsiz yapılabilen test tüm adayların kullanımına açık.

METE hakkında bilgi veren HKÜ Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Arş. Gör. Ahmet Ayaz, “Testin özelliklerinizi bilimsel olarak belirleyen, bu özelliklere uygun meslekleri size ‘öneri’ olarak sunan bir program. METE meslek önerilerinde bulunsa da bu mesleklerin bir öneri olduğunu unutmamak gerekir. Bu sonuçları bir uzman ile tartışmanız özellikle önem arz etmektedir.” dedi.

Haberin Devamı

REKTÖRLERDEN ÖNERİLER

Yüzdelik dilime göre tercih yapın

Sorular

1- Adayların tercih yaparken öncelikleri neler olmalı?

2- Sizce, yakın geleceğin en önemli üç mesleği hangisi? Bu meslekler için adaylar hangi bölümleri tercih etmeli?

‘Önce meslek seçmelisiniz’

1-Öğrenci önce meslek (bölüm) seçmelidir. En çok severek yapacağı meslek ne ise bölüm olarak onu seçmelidir. Ayrıca

- Anne, baba, çevre bu seçimde öğrenciye zorlama yapmamalı, sadece bilgilendirmelidir.

Haberin Devamı

- Meslek seçilince, bu mesleği en iyi anlatabileceği üniversiteyi seçmelidir. Üniversite seçilirken, üniversitenin bulunduğu şehir, belirlenmelidir. Üniversitenin akademik kadrosu aktif, dinamik ve yeterli olmalıdır. Bunun için YÖK Atlası’na ve 2017 ÖSYM Kılavuzuna bakılmalı.

- Fiziksel aktif yapı yeterli olmalı. Üniversitenin ulaşım, burs, barınma imkânları bulunmalı. Öğrenci kulüplerine ve spor etkinliklerine bakılmalı.

- Öğrenci üniversite eğitimi için kendi ilini terk edecekse başta İstanbul olmak üzere, Ankara, İzmir ve diğer büyük şehirleri seçebilir.

- Özellikle veliler için de elbette eğitim-öğretim ücreti de önemlidir ve ücretler makul olmalıdır.

- Üniversitelerin Erasmus (öğrenci değişimi), çift anadal, yan dal imkânları, bursların kesintili veya kesintisiz olması da tercihleri etkileyecek önemli parametrelerdir.

- Öğrenciler bütün bu faktörleri göz önünde tutarak, istek sırasına ve puan sıralamasına göre tercih yapmalıdır. Herhangi bir tercihine yerleştiğinde, daha alttaki bir tercihi için keşke orayı kazansaydım dememelidir, diyorsa yanlış tercih yapmıştır.

2- Yakın geleceğin en önemli üç mesleği: Sağlıkla ilgili meslekler: Tıp, Diş Hekimliği, Hemşirelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Beslenme ve Diyetetik v.d.

Mühendislik ve mimarlık: Yazılım, Bilgisayar, Endüstri, İnşaat, Elektrik-Elektronik, Makine, İnşaat mühendislikleri, Mimarlık, İç Mimarlık, Endüstri Ürünleri ve Tasarımı v.d.

Hukuk: Özel hukuk ve kamu hukuku.

YARIN: Özel yetenek sınavlarıyla hangi bölümlere girebileceksiniz? Üniversiteler sınavları hangi tarihlerde yapacak?

Yüzdelik dilime göre tercih yapın

Yazarlar