Gündem Zorunlu BES’ten cayma hakkı

Zorunlu BES’ten cayma hakkı

16.04.2018 - 08:45 | Son Güncellenme:

Zorunlu BES(Bireysel Emeklilik Sistemi) ile, otomatik olarak sistem içerisine dâhil edilen kamu ve özel sektör çalışanları sistem içerisinden çıkabilmek için cayma haklarını kullanabiliyor. Sisteme otomatik dâhil edilen çalışanlar, ilk 2 ay içinde cayma haklarını kullanabilmektedirler.

Zorunlu BES’ten cayma hakkı

1 Ocak 2017 yılında çıkan yönetmelikle, kamu ve özel sektör çalışanları otomatik olarak zorunlu BES’e dâhil edilmektedir. Bu sisteme 1972 ve üstü doğumlu çalışanlar dâhil edilecek, yani 45 yaş ve altındaki çalışanlar bu sisteme otomatik olarak dâhil olacak. 45 yaş ve üzeri çalışanlar sisteme dâhil olamayacak. Sisteme dâhil olan çalışanların prime esas kazançlarının yüzde 3’ü, bireysel emeklilik sistemine dâhil edilecek. Bu oranı iki katına kadar arttırmaya, yüzde 1’i oranında azaltmaya veya katkı payına maktu limit getirme sürecinde Bakanlar Kurulu yetkili olacak. En düşük kesinti 53 lira, en yüksek kesinti ise 340 lira olacak. Alt limit yüzde 3 oranında olup üst limiti ise çalışanın kendi isteği doğrultusunda belirlenecek.

Haberin Devamı

Zorunlu BES’ten çıkış hakkı var mı?

Çalışanlara otomatik emeklilik sistemine dâhil oldukları bilgisi verilmesinden itibaren, 2 aylık süre içinde cayma haklarını kullanabilecekler. Çalışanlar cayma süresinden sonra da, istedikleri zaman sistemden çıkış yapabilecekler.

Bireysel emeklilik şirketine katkı payı ödemeleri ne zaman yapılır?

Maaş ödemesinden bir sonraki iş gününde bireysel emeklilik şirketine katkı payı ödemeleri, işveren tarafından aktarılır.

Katkı payı ödemeye, ara verme imkânı bulunmakta mıdır?

Talep tarihini takip eden günden itibaren, en fazla 3 aylık bir ara verme imkânı bulunmaktadır.

Emeklilik hakkı nasıl kazanılır?

Otomatik katılım sisteminde en az 10 yıl bulunan ve 56 yaşını tamamlayan çalışanlar, emekli olabilmektedirler.

Haberin Devamı

Otomatik katılım sisteminde devlet teşviki var mıdır?

a. Çalışan sistemde kaldığı için 1.000 TL’lik teşvik almaktadır. (Emeklilik şartlarını sağlaması durumunda hak edilir).

b. Çalışan, yapılan aylık ödemelerin %25’i kadar (takvim yılındaki toplam brüt asgari ücretin %25’i ile sınırlı olmak kaydıyla) devlet katkısı alır.

c. Çalışanın emeklilik şartlarını hak kazanması ve toplu ödeme almayıp en az 3 yıl maaş bağlanmasını talep etmesi halinde, toplam birikimin %5’i kadar ilave devlet teşviki uygulanır.

Her iki bireysel emeklilik sözleşmesi için de devlet katkısı alınabilir mi?
Her iki bireysel emeklilik sözleşmesi ayrı değerlendirildiği için ikisinden de %25 oranında devlet katkısı almaya hak kazanılmaktadır. (Takvim yılındaki toplam brüt asgari ücretin %25’i ile sınırlı olmak kaydıyla)