Gündem ‘Kürtçe’ ilk kez müfredata girdi

‘Kürtçe’ ilk kez müfredata girdi

12.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Talim Terbiye Kurulu, yeni sistemde okullarda 5. sınıftan itibaren okutulacak seçmeli Kürtçe dersinin müfredatını açıkladı.

‘Kürtçe’ ilk kez müfredata girdi

Müfredat, Kürtçe’nin Kırmancca ve Zazaca lehçeleri temel alınarak hazırlandı. Tamamlanan öğretim programı ile birlikte, Kürtçe kelimeler ve metinler ilk kez Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatına girmiş oldu. Hazırlanan müfredata göre ders, Kürtçe işlenecek.
Öğretmenler, Kürtçeyi Türkçe üzerinden değil; yine Kürtçe üzerinden anlatacak. Derslerde dil bilgisi temelli bir öğretimden ziyade dinleme, okuma, konuşma ve yazmaya dayalı eğitim verilecek.
Öğretmenlere, derslerde işleyecekleri konuları kendilerinin belirlemesine imkan verilirken, “milli eğitimin amaçları” dışına çıkmamaları uyarısı yapılması dikkati çekti.

Dil pratiği yapacaklar
Öğrencilere sene başından itibaren 9 ana tema üzerinden ders anlatılacak. Bu kapsamda öğrenciler, “dilimizi tanıyalım”, “ben ve ailem”, “okulum ve yaşadığım çevre”, “beden ve sağlık”, “yiyecek ve içeceklerimiz”, “takvimler ve mevsimler”, “seyahat ve ulaşım”, “oyunlar ve masallar” ve “serbest zaman etkinlikleri” konularını işleyecek. Öğretmenler, yıl boyunca bu temalardan 6 tanesi seçerek, öğrencilere dil pratiği yaptıracak. Müfredatta öğretmenlerin, bu başlıkların dışına çıkarak, kendi belirledikleri konuları da işleyebilecekleri belirtildi. Ancak öğretmenlere, seçecekleri konu başlığı ile ilgili olarak, “1739 sayılı MillÓ Eğitim Temel Kanununda yer alan millÓ eğitimin genel amaçları ve temel ilkelerine uygun olmalıdır” uyarısı yapıldı.