Dünya Büyük savaş öncesi altınları topladılar! Çin 17 ayda rekor kırdı Dünya 2027’ye kilitlendi

Büyük savaş öncesi altınları topladılar! Çin 17 ayda rekor kırdı Dünya 2027’ye kilitlendi

30.04.2024 - 15:19 | Son Güncellenme:

İngiliz medyası Çin'in 2027'de gerçekleşmesi beklenen büyük savaş öncesi altın alımlarını artırdığını belirterek Pekin'in rekor kırdığı verileri dünyaya duyurdu.

Büyük savaş öncesi altınları topladılar Çin 17 ayda rekor kırdı Dünya 2027’ye kilitlendi

21. yüzyılın başında Irak'ı işgal edip tüm odak noktasına Orta Doğu'yu yerleştiren ABD, Barack Obama döneminde sinyalleri verilen eksen değişikliğini Donald Trump'ın başkanlığında ete kemiğe büründürdü. Washington yönetimi Suriye gibi ülkelerde asker sayısını azaltıp Güney Asya'daki müttefikleriyle Çin'i kuşatmaya başlarken, Orta Doğu siyasetinde ise boşluklar ve gri alanlar oluştu. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması ise dengeleri kökünden değiştirdi. Zorunlu olarak Avrupa'yı uluslararası ajandasının ilk sırasına yerleştiren ABD Kiev yönetimine on milyarlarca dolarlık silah yardımı sağladı ve NATO'daki müttefikleri de Washington yönetimini takip etti.

Haberin Devamı

SAVUNMA KALKANI TAMAMLANDI

Geride kalan yıllarda Güney Asya'daki en ciddi rakibi Çin'le özellikle Tayvan üstünden restleşen ABD, tartışmalı Güney Çin Denizi etrafındaki ülkelerle teker teker anlaşıp Pekin yönetiminin etrafını sardı. 30 yıl sonra Amerikan birliklerinin ilk kez Filipinler'e dönüşünü sağlayan anlaşmayla, Şubat 2023 itibarıyla ABD’nin Güney Çin Denizi çevresinde oluşturmaya çalıştığı savunma kalkanı tamamlanmış oldu. En güneyde Avustralya'nın, en kuzeyde ise Japonya ve Güney Kore'nin yer aldığı hatta, tek eksik Filipinler'di.

Büyük savaş öncesi altınları topladılar Çin 17 ayda rekor kırdı Dünya 2027’ye kilitlendi

ALTIN REZERVLERİ REKOR SEVİYEYE ÇIKTI

Telegraph gazetesinde bugün yayınlanan haberde ise Pekin'in son yıllarda rekor seviyede altın alımı yaptı ve ülkenin 170 milyar dolarlık bir altın stoku olduğu ifade edildi. Gazete, Çin'in Tayvan savaşı öncesi böyle bir hazırlanmaya gittiğini öne sürdü. Dünya Altın Konseyi verilerine göre Çin Halk Bankası (PBOC), yılın ilk üç ayında 27 ton altın satın alarak rezervlerini 2 bin 262 ton gibi rekor bir seviyeye çıkardı.

Haberin Devamı

Askeri uzmanlar, Çin'in stoklamasının muhtemelen Tayvan konusunda bir çatışma olması durumunda ekonomisini Batı yaptırımlarına karşı koruma çabası olduğunu düşünüyor. Telegraph gazetesine konuşan Royal United Services Institute (RUSI) direktör yardımcısı Jonathan Eyal ise bu satın alımlarla ilgili

"Bu satın alımları yaklaşmakta olan bir savaş için yapıyorlar, ABD ile yaşanacak olan çatışma. Elbette bu durum Tayvan'da çıkacak olan savaşla da doğrudan bağlantılı" ifadelerini kullandı.

Büyük savaş öncesi altınları topladılar Çin 17 ayda rekor kırdı Dünya 2027’ye kilitlendi

2027'YE VURGU

Çin Merkez Bankası, Batılı ülkelerin Ukrayna'nın geniş çaplı işgaline tepki olarak yabancı merkez bankalarında tutulan Rus para rezervlerini dondurmasından kısa bir süre sonra altın satın almaya başladı, batı yaptırımları Moskova'nın 350 milyar dolarını sildi. Büyük savaş ise ABD kanadına göre 2027 yılına kadar gerçekleşecek.