Aysun Kaba

Aysun Kaba

aysunkaba@gmail.com

Tüm Yazıları

Çin’in Taklamakan çöllerinde keşfedilen pantolonlar bize 3 bin yıllık modayı anlatıyor. Kıyafetin içinde iyi hissederek, bizi bugünlere getiren modayı...

3 bin yıllık moda

Alman arkeologlar Çin’in Sincan Uygur özerk bölgesindeki Taklamakan çöllerinde Tarım Havzası olarak geçen bir alanda 3 bin yıllık dünyanın en eski pantolonunu buldu. Bu pantolon, üzerindeki dört farklı dokuma işçiliği ile bilim insanlarını şaşırttı. Pantolonun bacak arasının daha bol ve bacak kısımlarının daha dar olacak şekilde tasarlanması, pantolonun hafif şalvar vari bir görüntüye sahip olmasını sağlamış.

Haberin Devamı

Peki 3 bin yıllık bu Türk modasından neler öğrenebiliriz? Eğer kıyafetin seni iyi hissettirirse seni başarıya de ulaştırır!

3 bin yıl önce atlı süvarilerin yaşadığı bu bölgede, at biniciliği yeteneği belki de hayatta başarıya ulaşmanın tek kaynağıydı. İyi bir at binicisi, iyi bir alp ya da savaşçı olabilir, hızlı ve çevik hareketler yaparak düşmanını alt edebilirdi. Fakat at biniciliği sadece yetenekle değil; kıyafetle de alakalı. O dönem önce Uygur bölgesindeki atalarımız daha iyi ata binebilmek, bacakları ile atı daha iyi kavrayabilmek için bu tarz bir pantolon geliştirdi. Bu o dönem için yeni bir teknolojiydi. Daha sonra buradan dünyaya yayılan atlı atalarımızın pantolonunu göre nice halk, bu teknolojiyi benimseyerek pantolonun yayılmasını sağladı. Alman bilim insanları bu pantolonda kullanılan dokuma işçiliğinin günümüzdeki jean pantolonlardaki ile neredeyse aynı olduğunu söyleyerek parçanın özellikle elastik ve rahat olduğunu ifade etti. Tabii ki esneklik, bir at binicisi için önemli olsa gerek!

Fakat atalarımız pantolonu olduğu gibi bırakmadı, onu dokurken farklı renkler ve usta dokuma teknikleri kullanarak bugün göz aşinası olduğumuz desenleri de ekledi. Bu sayede pantolonu sadece bir teknoloji olmaktan çıkararak belki de en eski pantolon modasını da yarattı. Bugün halı ve kilimlerimiz üzerinde gördüğümüz bazı motiflere çok benzeyen bu pantolon desenleri belki de en eski moda ve tarzlardan biri...

Özet olarak bir iş görüşmesinde, bir randevuda, veyahut bir aile ziyareti sırasında nasıl giydiğimiz o etkileşimlerin nasıl tezahür edeceğini etkileyen çok önemli bir unsurdur.

Haberin Devamı

Umuyorum ki moda tasarımcılarımız ve yetenekli genç girişimcilerimiz 3 bin yıllık bu Türk tarzından etkilenerek bize Cumhuriyetin 100’üncü yılı olacak 2023’e uygun yeni ve modern pantolonlar dizayn ederler.

3 bin yıllık moda

Kıssadan hisse...

1. Giyim-kuşam sizi siz yapar. Kıyafetlerimiz eğer bizleri iyi hissettirebilirse, hayatımız kolaylaşır. Kısaca kıyafetlerimiz ve tarzımız bizi başarıya ulaştırır.


2. Bu durum, geleceğin moda tasarımcılarına bu alanın arkeolojiden marka yaratımına kadar çok büyük bir yelpazede icra edebildiğini göstermiştir. Zira bu araştırma sırasında dokuma ustalarından, moda tasarımcılarına kadar birçok kişi arkeologlar ile beraber çalışmıştır.