Eğitim LGS, üniversite adaylarını bile terletti

LGS, üniversite adaylarını bile terletti

09.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınavda çıkan matematik sorularıyla ilgili tartışmalar sürüyor.

LGS, üniversite adaylarını bile terletti

 

OZAN ÖMER KADÜKER - Öğrenciler, matematik sorularının zorluğundan şikâyetçi olmuşlardı. Uzmanlar da LGS matematik sorularının ÖSYM’nin yaptığı TYT ve ALES sorularına benzediğini belirterek 13 yaşındaki çocuklar için çok ağır olduğunu söylemişlerdi.  Öyle ki son dört yılın en zor sınavı olduğu kaydediliyor. 

Haberin Devamı

‘Üçgen sorusu zorladı’

Biz de LGS sorularını üniversiteye giriş sınavlarına katılacak öğrencilere yönelttik. Soruları çözerken adeta ter döktüler. Kimi soruları yapamadı, arkadaşından yardım istedi kimi de ‘YKS’de çıkacak zorlukta’ yorumunda bulundu. Öğrencilerin görüşleri şöyle: 

Furkan Kılıçarslan: Bazı soruları 8. sınıfa giden öğrencilerin tam olarak anlayabileceğini düşünmüyorum. Örneğin eğim sorusu. Genel anlamda zor bir sınav olmuş. 8. sınıf öğrencileri verilen sürede bunu yapamaz. YKS’de görsem zorlanacağım sorular.  

Anıl Elikçioğlu: Özellikle üçgen sorusunu zor buldum. YKS’de bu soru çıksa zorlanmayı geçtim hiç yapamazdım. O yüzden arkadaşıma sordum. 8. sınıflara bu kadar zor sorulması doğru değil. 

Haberin Devamı

‘Okurken sıkıldım’

Arda Kalayciyan: Sorular çok uzun. Okurken sıkıldım. Sınava girsem zaman sıkıntısı yaşar, dikkatim dağılırdı. Soruyu okurken başını unutuyorsun. Bazı sorular TYT ayarında olmuş. 8. sınıfta olsam hiç odaklanamazdım. 

Elif Zeynep Özbey: Farklı soru tipi öğrenmeyen öğrencilerin zaman kaybedeceği bir sınav. Bir iki soru YKS’de görebileceğimiz sorulardı. Belki YKS’ye uygun olabilirdi ama LGS için zorlayıcı. 

Ece Tırpan: Soruları çözebiliyorum ama zaman sıkıntısı yaşardım. 8. sınıfa kadar öğrenilen bilgilerle yapılacak sorular değil. Ekstra bir çalışma gerekirdi. 

YKS’ye benziyor

Baran Özyönüm: Sorular 8. sınıfa göre zor. Akıl yürütülmesi gerekir. Örneğin asal sayıların olduğu soru ile 20. sorudaki grafik sorusu zordu. Üniversite düzeyinde. Aynı şekilde kare sorusunu zor buldum. Çok eleyici bir sınav olmuş. Genel olarak üniversite sınavına benziyor. 

Mehmet Ali Daşgın: Sınava hazırlanırken çok soru çözmeyenin yapamayacağı bir sınav. 

Taha Ünal: Uzun sorular olmuş, hepsini okumaya üşendim. Zor olması bir yandan iyi. Çünkü bu bir sıralama sınavı. İyi yapan kazanacak. Ama LGS’de soruların zor olması bize de zor gelir mi diye düşündürdü.