Siyaset Sezer ABD'ye GAP uçağıyla gidecek

Sezer ABD'ye GAP uçağıyla gidecek

01.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sezer ABD'ye GAP uçağıyla gidecek

Sezer ABDye GAP uçağıyla gidecek


SERPİL ÇEVİKCAN Ankara


       BM Milenyum Zirvesi için 4 - 9 Eylül tarihleri arasında New York'a gidecek olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i gezisi boyunca sadece altı polis koruyacak.
       Sezer, eşi Semra Sezer'in de eşlik edeceği gezi için 4 Eylül günü Cumhurbaşkanlığı'na ait GAP uçağıyla ABD'ye uçacak. Cumhurbaşkanı ve eşini ABD'ye taşıyacak uçakta çok sınırlı sayıda heyet üyesi yer alacak. GAP uçağında Sezer'e Protokol Genel Müdürü İlhan Yiğitbaşoğlu, Başdanışmanı ve Özel Kalem Müdürü Tacan İldem, Dışişleri Danışmanı İnan Özyıldız, Basın Başdanışmanı Metin Yalman, Koruma Müdürü Serhat Serman ile bir doktor ve iki koruma görevlisi eşlik edecek. Sezer'i korumak için öncü heyet olarak dört koruma görevlisi de daha önce ABD'ye gidecek. Kaynaklar Sezer'in ABD gezisi için THY'nin tarifeli seferinin kullanılmasının hiç gündeme gelmediğini belirttiler. Sezer'in New York gezisi boyunca eşi ile birlikte son anda bir değişiklik olmaması halinde Pierre Otel'de ikamet edeceği öğrenildi.

Liderlerle görüşecek

       Sezer, New York'taki temasları çerçevesinde ABD Başkanı Bill Clinton, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Almanya Başkanı Gerhard Schröder'in de aralarında bulunduğu 22 liderle ikili görüşme yapacak. Sezer - Clinton görüşmesi, 7 Eylül Perşembe günü gerçekleşecek.
       Sezer'in, liderleriyle görüşeceği ülkeler arasında, Orta Asya Cumhuriyetleri, Balkanlar ve Karadeniz ülkeleri ile Pakistan, Afganistan, Avusturya ve İsviçre liderleri yer alıyor. Sezer'in Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov, Avusturya Cumhurbaşkanı Thomas Klestil, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Petar Stoyanov ve Afganistan'ın devrik Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani ile görüşmesi de öngörülüyor.
       Sezer'in Ürdün Kralı Abdullah ile Pakistan başyöneticisi sıfatını taşıyan askeri yönetimin lideri Pervez Müşerref ile de bir araya gelmesi bekleniyor. Sezer'in görüşme programında, şimdilik Yunanistan ve İran liderleri yer almıyor. Yunanistan adına zirveye Başbakan Costas Simitis, İran adına da Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi katılacak.

Zirvede konuşacak

       Sezer, 5 Eylül Salı sabahı kaldığı otelde ABD'deki Musevi cemiyetlerinin temsilcilerini kabul edecek. Aynı gün akşam üzeri, Lincoln Center'daki Alice Tully Hall'de, ABD'de yaşayan Türk toplumuna hitap edecek olan Sezer, 6 Eylül'de Milenyum Zirvesi'nin açılışına katılarak, aile fotoğrafı çekiminde ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın liderler şerefine vereceği yemekte bulunacak. Sezer, 7 Eylül Perşembe günü liderler için düzenlenen yuvarlak masa toplantısına katılmasının ardından öğleden sonra Milenyum Zirvesi'nde konuşma yapacak.