Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünyanın en önemli sanat fuarlarından biri Art Basel, sadece ticari bir organizasyon değil, aynı zamanda kültürel bir etkinlik.

Yılda bir kez Basel, Miami Beach ve Hong Kong’da düzenleniyor.

Geçen yıl 50’nci yılını kutlayan Art Basel, pandemi nedeniyle iptal edildi ve dijital platforma taşındı.

Art Basel sadece dijital edisyonlarıyla değil, yatırımcılarıyla da çok konuşuldu.

Peki ama neden?

Art Basel’in sahibi MCH Group, özellikle pandemi döneminde fuarların sadece dijital olarak gerçekleşebilmesi sonucunda büyük ekonomik sıkıntılar yaşadı, bu yüzden de yeni yatırımcılar arayışındaydı.

Haberin Devamı

Avustralya’da gazeteler, dergiler ve televizyonlarla çalışma hayatına başlayan, News Corporation adlı şirketini İngiliz ve Amerikan medyasına doğru genişleten ve dünyanın en önemli ve zengin medya patronlarından biri olan Rupert Murdoch’un oğlu James Murdoch, MCH Group’un çoğunluk hissesini almak istedi.

Art Basel’e siber saldırı

Şu anda 3. sezonuyla da büyük ilgi gören “Succession” adlı diziyi izleyenler hatırlayacak, bir medya imparatorluğunun sahibiyle çocuklarının ilişkisini, iktidar savaşını.

Rupert Murdoch’un ailesinden ilham alan dizide büyük patron 80 yaşında ve emekli olup olmamaya ve imparatorluğun tepesine hangi çocuğunun geçmesini istediğine karar verme aşamasında.

Kendall Roy karakteri ise babasının yerini almaya en yakın adaydı dizinin başlarında.

İşte hip hop müzikle de ilgilenen, bir dönem şirketin başına da geçen Kendall Roy karakteri aslında Rupert Murdoch’un oğlu James Murdoch’tan esinlenerek yaratılmış.

Sadece 21st Century Fox’un Disney’e satışından kendisi ve her kardeşi 2.2 milyar dolar kazanan James Murdoch gibi bir yatırımcı adayı elbette Art Basel için heyecan vericiydi.

Ama tabii fuarın diğer hissedarları sermaye artırımına gidilmesine karşı çıktı.

Çağdaş sanatçılar, fuar organizatörleri kadar bu duruma sevinmedi, özellikle Murdoch’ların ünlü politikacıları dinlediği telefon skandalından ve tabii Fox News’te CEO Roger Ailes’in Charlize Theron, Margot Robbie ve Nicole Kidman’ın başrollerinde oynadığı ‘Bombshell’ adlı filme de konu olan ‘MeToo’ hareketini büyüten taciz skandallarından sonra daha da zedelenen reputasyonları göz önüne alınınca.

Haberin Devamı

Hissedarlar arasında aylarca devam eden pazarlıklar sonunda Aralık 2020’de tamamlandı, yüzde 94’lük oyla yeni yatırımcının teklifi kabul edildi.

Böylece James Murdoch’un şirketi Lupa Systems, MCH Group’un yüzde 49’luk çoğunluk hissesini tam 80 milyon dolar karşılığında aldı ve yönetim kurulunda üç koltuğa sahip oldu.

Bakalım 2021’de Art Basel yönetiminde bu değişiklik ne kadar hissedilecek derken, bu ayın başında Art Basel’in ve Baselworld adlı saat ve mücevherat fuarının da ana şirketi MCH Group, büyük bir siber saldırıya uğradığını ve verilerinin çalındığını açıkladı.

Her ne kadar bu konu hakkında ayrıntı verilmese de Art Basel tüm kayıtlı davetlilerine bilgilendirme ve şifrelerini yenileme e-mailleri göndermeye devam ediyor.

Tam da 2-4 Aralık’ta gerçekleşecek, 253 uluslararası galerinin katılacağı Art Basel Miami öncesinde.