Anadolu Kaplanları OSB’de çarklar dönüyor

OSB’de çarklar dönüyor

05.11.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Nadir Küpeli, OSB olarak 51 yıllık geçmişleri olduğunu anımsatarak, “Bugün ortaya çıkardığımız büyük ekonomik potansiyelle Eskişehir ve Türkiye ekonomisine her geçen yıl daha fazla güç katmaya devam ediyoruz. Eskişehir genelinde mevcut sanayinin yüzde 70’lik kısmı Eskişehir OSB’de üretim yapan sanayi kuruluşlarından oluşuyor” dedi.

OSB’de çarklar dönüyor

 

Pandemi dönemiyle ilgili de Küpeli, “Son rakamlara göre Eskişehir OSB’de şu anda 642 tesis bulunuyor. Bunların 550 tanesi fiilen üretim halinde, geriye kalan 25 tanesi inşaat halinde, 67 tanesi ise proje aşamasında bulunuyor. Şehrin geçen yıl ihracatı 2.5 milyar dolardı. OSB’deki firmaların ihracatı ise 1.7 milyar dolara ulaştı. Nisan ve mayısta özellikle önemli ihracat pazarımız olan AB ülkelerindeki ve bizim kendi gümrüklerimizdeki sıkı kontroller nedeniyle ihracatta ciddi bir yavaşlama oldu. Eskişehir sanayi olarak yoğun ihracat yaptığımız havacılık sanayinde, ABD ve AB pazarlarındaki azalmayla ihracatımızda düşüş yaşandı. Dünya havacılık sanayinin bir an önce düzelmesini bekliyoruz. Haziran ayı ile ihracat talepleri hızla gelmeye başladı. Temmuz ve ağustosta işler neredeyse birçok sektör için özellikle de ihracat yapan firmalar için normale dönüş şeklinde oldu. Eylül ayı da çok iyi geçti” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘İnovasyonda ilk beşteyiz’

Eskişehir’in inovasyon ve yenilikçi teknolojiler konusunda ülkemizde ilk 5 ilden biri olduğunu dile getiren Nail Küpeli, şöyle konuştu: “Eskişehir’deki sanayi kuruluşlarımızda 21 Ar-Ge Merkezi ve 2 tasarım merkezi çalışmalarını sürdürüyor. Bu sayıların ilerleyen dönemde çok yüksek düzeye çıkması gerekiyor.

2030 vizyonumuz içinde Eskişehir OSB’deki Ar-Ge merkezinin en az 50, tasarım merkezi sayısının ise en az 15’e ulaşmasını hedefliyoruz. Eskişehir’deki yüksek teknoloji üretimine yönelik ekosistemimizi daha büyüterek, Ar-Ge yapan firma sayısını daha da artırmak istiyoruz.”