Anadolu Kaplanları 'Uzaktan eğitim şehri olumsuz etkiledi'

'Uzaktan eğitim şehri olumsuz etkiledi'

05.11.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, pandemi nedeniyle üç üniversitenin uzaktan eğitime devam etmesinin şehrin ekonomisi üzerinde olumsuz etki yaptığını söyledi.

Uzaktan eğitim şehri olumsuz etkiledi

Güler, “Bu nedenle şehirdeki restoran, lokanta, apart, özel yurt, kafe gibi hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın ciroları çok düştü. Binlerce işletme pandemi nedeniyle faaliyetlerine ara vermek zorunda kalmıştı. Hem turizm faaliyetlerinin azalması hem de üniversitelerin uzaktan eğitim kararıyla birlikte hizmet sektörünün işleri önemli ölçüde azaldı. Sanayide, üretim ve ihracatta rakamlar düştü. Geçen yıl Eskişehir 2.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu yıl o hedefin uzağında kalacağımızı 2.3 milyar dolara yakın bir ihracat yapabileceğimizi öngörüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Normale dönüş

Salgının azalması ve hayatın normal hale gelmesiyle ticaretin yeniden canlanacağını belirten Güler, “Ancak firmalarımızın finansal tablolarını düzeltmeleri zaman alacak. Sanayicilerimiz de çarkları döndürmek için yoğun çaba sarf ediyor. Dövizde yaşanan kur şokları, hammaddenin veya ara malın ithalatla temin edilmesi, enerji maliyetlerindeki artışlar sanayicimizi zorluyor. Aynı zamanda sanayicimizin rekabet gücünü de azaltıyor. Pandemi nedeniyle alınan tedbirler de ister istemez maliyetlerde artışa neden oldu. Salgının sona ermesiyle sanayide de çarkların eskisi gibi döneceğini umuyoruz” dedi.

‘Ödemeler ertelensin’

Metin Güler, Eskişehir ekonomisinin çözülmeyi bekleyen sorunları olduğunu da kaydederek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Finansal tabloları bozulan, ciroları azalan firmalarımız dolayısıyla kredi kullanmak zorunda kaldı. Mart ayında alınan kredilerin ödeme dönemi geldi. Üstelik bu kredilerin taksitleri vergilerin ödemeleriyle çakıştı. Üyelerimiz hem kredilerinin taksitleriyle hem de vergi borçlarıyla karşı karşıya kaldı.

Ekonominin çarklarının dönmesi, firmalarımızın borçlarını ödeyebilmesi için kredi ödemelerinin ertelenmesi, vergilerin de taksitler halinde tahsil edilmesini talep ediyoruz. Bunun için de devletimizden destek bekliyoruz. Öte yandan kamu alacakları olan üyelerimiz aylardır ödeme alamadıklarından yakınıyor. Bunların çözülmesini istiyoruz.”